Valmont

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-francia romantikus dráma, 131 perc, 1989

Értékelés:

56 szavazatból
Szerinted?

A csinos, tizenöt éves Cécile de Volanges végre kiszabadul a zárdából: anyja nemsokára férjhez adja. A mama addig is Madame de Merteuil gondjaira bízza a kislányt, nehogy valami jóvátehetetlen dolog történjék az esküvő előtt. Nem sejti, hogy a kiszemelt vőlegény e hölgy szeretője. A marquise kedvesen mosolyog - és bosszút forral, melynek eszköze régi hódolója s egyben "bűntársa" minden gonosz csínyben: Valmont vicomte...
Milos Forman műve - az angol Stephen Frears Veszedelmes viszonyok című filmjéhez hasonlóan - Choderlos de Laclos 1782-ben megjelent, a maga korában inkább a botrány, mint az irodalmi értékek következtében híressé vált művét dolgozza fel. Míg azonban Frearsnél a szerelem cinikus háborúság, halálos párbaj, ahol mindenki elrejti valódi érzelmeit, addig Forman sokkal szabadabban kezelte az eredeti művet, s a csábítás rafinált módozatait jeleníti meg gyönyörűen rajzolt képekben. Azok a bizonyos viszonyok - fájdalmasságuk mellett - nála életörömmel teltek, szenvedélyesek és játékosak.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Valmont vicomte
Merteuil márkiné
Madame de Tourvel
Madame de Volanges
Madame de Rosemonde

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
trudy 2017 nov. 10. - 19:43:51
Csak azért néztem meg, mert a Veszedelmes viszonyokat imádom. Ez a közelében sincs. Viszont egyszer nézhetõ, nem is rossz, de a Veszedelmes viszonyokban meglévõ brillirozás és a fõszereplõk között izzó kémia teljesen hiányzik belõle. Inkább megnézem azt mégegyszer.
_goldie_ 2013 márc. 31. - 23:25:52
valóban emlékeztet némiképp a a Veszedelmes viszonyokra
de összesem lehet hasonlítani a két karaktert (Malkovich és First) annyira más
..és persze mindkettõ kitûnõ

"Monsieur Valmontnak elragadó a stílusa..igaz?" :))
7/10
Nira1900 2012 dec. 26. - 03:15:00 7/10
Colin Firth ellenére nem tetszett. Talán a jelmezekrõl van valamilyen kósza pozitív emlékem, az elcsábítandó lány kapcsán (Cécile), amúgy nagy csalódás. Mondjuk én a Frears-féle változatot láttam elõbb, nálam az viszi a pálmát. A könyvhöz is azt a változatot érzem közelebbinek. Itt eleve adott két szép ember a riválisok szerepére - evidenssé válnak a hódítások, mégis miért kellene "megdolgozniuk", mi hordozna valami jellem- vagy viselkedésbeli többletet, amitõl plasztikussá, élettelivé válhatnának a figurák? Megmaradnak valamilyen könnyed papírmasé-szinten.
A könnyed kacagások, kecsességek lehet, hogy nagyon franciásak (amit egyébként nagyon szeretek), de ide nem illenek, erõltetetté, felszínessé teszik a filmet, felpuhítják a történet drámai feszültségét.
1/10
CsiBea 2012 aug. 07. - 20:53:14 1/10
Sziasztok!
Második nekiugrásra megnéztem ezt a filmet.
A Veszedelmes viszonyok a kedvenc regényem, egyetemen olvastam még kötelezõ irodalomként elõször, azóta többször is elolvastam (legalább hatszor), szinte kívülrõl tudom, nagyon szeretem :)...
A Valmont-t nem szeretném a többi megfilmesítéshez hasonlítani. A gond vele az, hogy alapvetõen, gyökereiben, és a teljes történetében eltér a regénytõl! Sajnos mondhatnám azt, hogy semmi köze hozzá.
Ha nem is az volt a cél, hogy a regényt dolgozza fel, akkor is egy gyenge filmnek tartottam, amit csak becsületbõl néztem végig, mert egyáltalán nem tudott lekötni...
Nem szeretnék ezzel megsérteni senkit, mert látom, hogy sokan szeretitek, ez csak az én személyes véleményem.
Üdv!
8/10
Zsuzsi68 2012 aug. 05. - 12:17:37 8/10
Azt hittem a Malkovich verzió után unni fogom, de nagyobbat nem is tévedhettem volna. Mindkét film nagyon jó, teljesen más a hangulatuk, más világot hoz elénk. Hozzám ez a verzió közelebb áll, ez ízlés kérdése, egyszer érdemes lenne rögtön egymás után megnézni õket.
10/10
rumci 2012 júl. 08. - 12:37:37 10/10
Kevés ilyen keserû filmet láttam. Benne van a Homo sapiens nevû állatfaj minden mocska. Remekmû! Mint Forman filmjei annyiszor…
Hematit 2012 jún. 29. - 20:37:05 Előzmény Ani-me Fan
Köszönöm kedves "invitálásodat",meg fogom nézni a filmet.Kíváncsian várom,biztos nem fogok csalódni. :)
10/10
Ani-me Fan 2011 ápr. 06. - 06:49:35 10/10
Kedveseim, mindenkinek ajánlom ezt a filmet, aki szereti a "klasszikus" kosztümös filmeket (az igazi BBC-s sorozatokat). Amire ott csak gondol a nézõ, hogy megtehetnék, azt itt többnyire meg is teszik. Remekül elkapta a rendezõ ezt a vonalat; nekem aki ahhoz voltam szokva, hogy talán a film végén lesz egy csók, ez a film óriási meglepetés volt. A jó értelemben. Nézzétek meg. Na és persze a fiatal Colin... :-) cuki.
10/10
Tomio 2009 febr. 22. - 13:28:48 10/10 Előzmény nagi
Mit is mondhatnék?... Teljes mértékben egyetértek veled: http://www.colinfirth.extra.hu/OLDALAK/FILMISM/valmont_osszehasonlitas.html

Én is jobban szeretem az igazi emberábrázolásokat a filmekben, ahol a személyiség egyfajta fejlõdésen megy keresztül, és végül bármivé alakulhat, akár még meglepetés is érheti az embert. Hófehérke gonosz mostohája már gyermekkoromban is untatott, amiért annyira kiszámítható volt. Persze nem mondom, lehet a gonoszságot is hátborzongatóan jól ábrázolni nagyszerû színészekkel, de max. csak rossz kedvem lesz, miután megnéztem a filmet. Ha egyetlen szereplõvel sem tudok azonosulni, akkor hol marad a katharzis? :(((
nagi 2009 febr. 21. - 19:59:17 Előzmény Tomio
Igen, és a Frears-filmben sokkal inkább a szexen van a hangsúly, míg Forman filmjében az erotika dominál.
Most, hogy olvasom a regényt, látom, hogy Frears jobban ragaszkodott a sztorihoz, de szerintem Forman jobban kapta el a hangulatát. Különben nemcsak Valmont, de Merteuil márkiné és Cécile is jobb ebben a filmben. Glenn Close, bár nagyon jól, de egy végtelenül hideg, ellenszenves asszonyt jelenített meg. Anette Benning sokkal vonzóbb volt, ez hitelesebbé tette a karaktert. Szerintem pont ezért volt nagyon hatásos az alakítása, mert nagyobb volt a kontraszt valódi jelleme és megjelenése, viselkedése között. A valóságban is csak akkor tudott volna ennyi embert tõrbe csalni és romlásba dönteni, ha nagyon jól tud megtéveszteni. Ugyanez igaz Valmont-ra is. A "pszichopata báj" jut eszembe a Benning-Firth kettõsrõl. Forman figurái tényleg rendkívül vonzóak, míg Frears-é rendkívül taszítóak.
Az Uma Thurman-féle Cécile sem jött be nekem. Nagyon esetlen és béna volt a maga csetlõ-botló 180 centijével, ahogy mindenki közül kimagaslott. SPOILER És a megrontás után már egyáltalán nem maradt hamvas és ártatlan, Fairuza Balk-kal ellentétben. Pedig Laclos többször is hangsúlyozza, hogy Cécile ezután is "ártatlan" marad, hiszen fel sem fogja a történtek jelentõségét. SPOILER
10/10
Tomio 2009 febr. 21. - 14:53:28 10/10 Előzmény nagi
Ez jóóóó :)))))))))
Szerintem is Forman Valmontja hitelesebb és életszerûbb. A másik inkább tanmese-szerû, a végsõkig sarkított jellemekkel.
nagi 2009 febr. 21. - 00:12:26
Jav: Madame de Merteuil.
A regényt egyébként most olvasom és csakis Benning, Firth, Fairuza Balk, stb. lépnek elém a könyv lapjairól.
nagi 2009 febr. 21. - 00:01:14
Nah, még mindig a film bûvöletében élek, pedig már több hete láttam. (Elõtte meg - én marha - képes voltam két évig aszalni a polcon, mire megnéztem.)
Nos, pár hét alatt ez ülepedett le bennem: ennek a filmnek az volt a pechje, hogy Stephen Frears egy évvel korábban elõrukkolt a Veszedelmes viszonyokkal. Láttam vagy 15 éve, nagyon jó film, szerintem. Nagyszerû rendezés, kitûnõ színészek. Nem hittem volna, hogy egy másik feldolgozás ezt felül tudja múlni. Pedig Forman-nak és színészeinek sikerült.A Valmont elsõ nézésre, hiányérzetet keltett bennem, mert a Valmont-Tourvel szálat nem találtam elég hangsúlyosnak. Pár nap múlva megnéztem újra és teljesen elvarázsolt. Elõször is: az egész sokkal könyedebb, franciásabb, mint Frears felfogása. Firth Valmont-ja sokkal hitelesebb csábító, mint Malkovich-é. Utóbbit lehet gyûlölni lelketlensége miatt, de Firth jellemtelen csirkefogójába tényleg bele kell szeretni. Anette Benning alakítása szintén zseniális.

SPOILER
A film csúcspontja szerintem, amikor a vikomt elmegy Madame de Mertuil-höz - miután Madame de Tourvel-t nem találta otthon - és ismét feleségül kéri. Ekkor Benning akkorát alakít, hogy azt mondanám, ez Oscar-díjas, ha ez még tényleg értékmérõ lenne. Az a démoni, hátborzongató kacaj a könnyes-csókos jelenetet követõen egyszerûen letaglózott.
SPOILER

A humort sem nélkülözi a filmalkotás. Valmont nénikéjét Madame de Rosamonde-ot említeném itt illusztrációnak. De pl. SPOILER a párbaj elõzményei és lezajlása is tele van humorral a tragikus vég ellenére (ez Frears filmjébõl teljesen hiányzik) SPOILER. Ezt is mindenképpen az érdemek közé sorolnám.

Aztán itt van SPOILER Cécile elcsábítása. Könnyed, játékos, cinikus humorral átszõtt, és a filmtörténet egyik legerotikusabb jelenete. SPOILER

Egy szó még a szinkronról: szerintem jól sikerült. Ifj. Reisenbüchler Sándor (R.I.P.)Valmont-ját, emelném ki. Nõk, csajok, hallgassátok meg, mert rendkívül sármos és csábító! De ha van rá lehetõségetek, nézzétek meg eredeti hanggal is, mert Firth olyan ellenállhatatlanul tud "igen"-t mondani, hogy az még a jégcsapot is megolvasztja!

Huh, hosszú lettem, de summa summárum: nézzétek meg!
10/10
Tomio 2008 nov. 03. - 02:09:03 10/10 Előzmény Tomio
Most látom, hogy a film címénél ez van: "hangalámondásos amerikai-francia romantikus dráma". Ezt nem értem. Ami változat nekem megvan, az rendesen le van szinkronizálva.

Azt viszont díjazom nagyon, hogy a PORT.HU a többi hasonló filmajánló oldallal ellentétben nem thrillernek minõsíti a filmet, hanem romantikus drámának :)))
10/10
Tomio 2008 okt. 27. - 00:56:26 10/10
Légy üdvözölve a csapatban! :D

És ha van kedved, gyere majd közénk csetelni:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9043720&la=64738977
offtopic
e-batta 2008 okt. 26. - 22:29:45 Előzmény Tomio
Köszi Tomio!
Én is észre vettem, csak "lusta" voltam javítani :-(
De te megtetted helyettem :-)

Amúgy nagy Colin Firth rajongó vagyok, és a honlapot tüzetesen, á-tól zé-ig elolvastam. Még a "Büszkeség és balítélet" belinkelt oldalait is. Ennyit az elvakultságról :-)

Én folyamatosan vásárolgatom a C.F. filmeket, most például "A disznó órájá"-t újítottam be.
10/10
Tomio 2008 okt. 25. - 15:01:04 10/10 Előzmény Tomio
Ha valakit esetleg érdekel, egy interjú Colin Firth-szel a Valmont-ról és Meg Tilly-rõl:
http://www.colinfirth.extra.hu/OLDALAK/MAGANEMBER/veszedelmesviszony.html
10/10
Tomio 2008 okt. 24. - 21:22:11 10/10 Előzmény e-batta
Bocsi, e-batta, kis "sajtóhiba" került a linkbe ;P
Pontosan ez a hivatkozás a magyar Colin Firth honlapra:

http://colinfirth.extra.hu
10/10
Boglarina 2008 okt. 17. - 19:32:47 10/10 Előzmény e-batta
Ezt sosem értettem pontosan, akkor nem Meg Tilly volt a felesége... mindegy, a lényeg, hogy a film hatással volt mindkettejük életére.:)
Összes hozzászólás