Vanília égbolt

Bakancslistához adom
Vanilla Sky
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 131 perc, 2001

Értékelés:

340 szavazatból
Szerinted?

Úgy tűnik, David Aames varázslatos életet él. A jóképű, gazdag, karizmatikus ifjú egy New York-i kiadó vezetője, gondtalan és felelőtlen életvitele elbűvölő, mégis, mintha hiányozna belőle valami. Akár egy impresszionista tájkép: ha közelebbről megvizsgáljuk, ez az élet egész más színben tűnik fel. Egy éjszakán David megismerkedik álmai asszonyával, aztán egy apró hiba következtében el is veszíti őt. A fiú váratlanul a románc, humor, gyanakvás, szerelem és szex szédítő forgatagába zuhan, és azon veszi észre magát, hogy kétségbeesetten keresi saját lelkét, és felfedezi az igaz szerelem értékes és mulandó természetét.
Bemutató dátuma: 2002. január 24. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

David Aames
Sofia Serrano
Julie Gianni
Dr. Curtis McCabe
Brian Shelby
Edmund Ventura
Thomas Tipp
Rebecca Dearborn

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
nick név júl. 08. 07:02:11 Előzmény connor3030
Bizony-bizony, nem mindenkinek.
connor3030 júl. 07. 22:51:46 Előzmény Ahoj poplacsek
Hát igen. De azért Jennifer Lawrence nagyon bomba nő.
offtopic
Ahoj poplacsek júl. 07. 22:17:23 Előzmény connor3030
A másik kettőre nézve is elég meredek a kijelentése.
connor3030 júl. 07. 21:54:11 Előzmény nick név
Jennifer Lawrence nem szép nő? 🤣
buncow 2023 júl. 27. - 23:43:35
Az eredeti jobb volt szerintem.
nick név 2021 júl. 30. - 22:10:10
Tinédzserkorom egy kedves filmje. Nyilvánvaló, hogy nem olyan jó film, mint ahogy emlékeztem rá hosszú időn keresztül, ha most látnám először összességében talán a 6-osban, legfeljebb 7-esben állna meg. Akkoriban viszont képes volt olyat adni, ami akkor, ott fontos volt, még a maga egyszerűbb és csöpögősebb módján is, az elgondolás abszolút megragadott benne és az tetszik még ma is. Bár van amikor túlzásokba esik és kicsit együgyű módon érzeleg (de még ilyenkor sem feltétlenül a boldog vég felé halad az "érzelmi hurrikán"), viszont vannak benne komorabb, egész ötletes momentumok, akad benne pár a mai napig elég jól működő jelenet. A fantázia és az álomvilág határán mozog, ami mindenképpen szimpatikus.
Tudom, hogy bűncselekmény, meg minden ilyesmi, de nekem fél fokkal még jobban is tetszik, mint az Abre los ojos.És Cameron Diaz sosem volt különösebben szép nő, bocs, de valakinek ki kellett már mondania. Mondjuk ez Scarlett Johansson-ra és Jennifer Lawrence-re is igaz. Tudom, az Ízlések és Pofonok Választmányának elnöki hozzájárulásának hiánya, bla-bla-bla.

Nótárius 2021 febr. 02. - 00:25:14 Előzmény -Vídia-
Időközben már a film IMDb-s idézetei (Quotes) között is rég ráleltem a helyes válaszra:


- What is the answer to 99 out of 100 questions? - Money.

,
ami láthatólag nem az ananász (piña), és főleg nem az ñ mássalhangzó diakritikus felső jele és szűrés (colada) nélkül.
-Vídia- 2021 febr. 01. - 23:16:19 Előzmény Nótárius
pina
offtopic
Nótárius 2020 márc. 17. - 07:38:07 Előzmény weki
Hm, ... köszönöm!
weki 2020 márc. 16. - 22:11:25 Előzmény Nótárius
Spoiler!A pénz
Nótárius 2019 dec. 20. - 01:40:00
Köszönettel fogadnám, ha leírná nekem valaki, aki látta ezt a filmet, hogy:
"Mi az az egy szó ami 99 kérdésre válasz?"
Tom Cruise feleletként ugyan kimondta azt a szót, de a pocsék szinkron épp akkor úgy besustorgott, hogy én ötször visszatekerve sem értettem jól.

Egyébként pedig ...


Szabó Lőrinc: Dzsuang-Dszi álma

Kétezer évvel ezelőtt Dsuang Dszi, 
a mester, egy lepkére mutatott. 
– Álmomban – mondta, – ez a lepke voltam 
és most egy kicsit zavarban vagyok.

– Lepke, – mesélte, – igen, lepke voltam, 
s a lepke vigan táncolt a napon, 
és nem is sejtette, hogy ő Dsuang Dszi… 
És felébredtem… És most nem tudom,

most nem tudom, – folytatta eltünődve, – 
mi az igazság, melyik lehetek: 
hogy Dsuang Dszi álmodta-e a lepkét 
vagy a lepke álmodik engemet? –

Én jót nevettem: – Ne tréfálj, Dsuang Dszi! 
Ki volnál? Te vagy: Dsuang Dszi! Te hát! – 
Ő mosolygott: – Az álombeli lepke
épp így hitte a maga igazát! –

Ő mosolygott, én vállat vontam. Aztán 
valami mégis megborzongatott, 
kétezer évig töprengtem azóta, 
de egyre bizonytalanabb vagyok,

és most már azt hiszem, hogy nincs igazság, 
már azt, hogy minden kép és költemény, 
azt, hogy Dsuang Dszi álmodja a lepkét, 
a lepke őt és mindhármunkat én.


1/10
szgabsi 2019 júl. 20. - 09:24:51 1/10
Furcsa élmény arról, hogyan butítanak le egy filmet. Pár éve azért néztem meg, mert ígéretes volt a címe, de óriási csalódás volt, 20 percnél tovább nem bírtam (csupa unalmas klisé), később meg is feledkeztem róla. Pár napja láttam azt a filmet, ami ennek az eredetije (Nyisd ki a szemed). Ez életem egyik legjobb filmje. Olvastam, hogy van ennek egy pár évvel később készített változata, derengett, hogy belenéztem korábban, de semmi emlék. Érdeklődve megnéztem újra a Vaníliát... Tom Cruise színészi játéka kimerül abban, hogy ábrándosan néz és elbájolóan mosolyog, Penélope Cruz ellenszenves, míg ugyanebben a szerepben a másik filmben egy édes, vidám lányként jelent meg. A többi szereplő jellegtelen, egyéniség nélküli. A zenék nem illenek a jelenetek hangulatához. Az egész film egy kliséfüzér, míg a másik filmben nincsenek klisék, s mindez pontosan ugyanazokkal a jelenetekkel. Nagyon nem mindegy, ki a rendező (és a színészek). A Nyisd ki a szemed rendezője olyan zseniális alkotásokat készített, mint a Belső tenger vagy a Más világ.
illuminator 2019 jan. 31. - 11:19:20
Érdekes jelenet a film végén mikor Kurt Russel „lebukik” mint nem valós létező. Az már nem tetszik viszont, hogy olyan jelentéktelen dologgal le lehet buktatni, hogy nem tudja megnevezni a saját gyerekeit. Ennél pszichológusként sokkal bonyolultabb dolgokra is képes volt, szóval ez olyan érthetetlen számomra.
„én létezem….én létezem!” Az jutott erről eszembe, hogy pont így „létezünk” mi is ebben a világban….anélkül, hogy tudnánk bármit is.
illuminator 2019 jan. 31. - 09:29:50 Előzmény lightvanilla
teljesen egyetértek veled, annyit tennék hozzá, hogy ezért a játékért Tom Cruise simán megérdemelte volna az Oscar-t.
Querelle82 2018 szept. 29. - 18:22:36
Érdekes, hogy az eredeti változatban Cruz játéka tetszett, ebben számomra irritáló volt, holott ugyanazt a szerepet játszotta.
LajtaJ 2018 júl. 01. - 01:18:26
Penelope Cruz álomszép!
sexykex 2018 máj. 08. - 18:29:01
Kicsit szürreális, kicsit nem értem – nagyon, meg végképp nem. Amúgy jó film, emígy viszont, csak érdekes. Majd szólok, ha már eldöntöttem. (A végén ugyan elmagyarázzák a bizonyítványt, de addigra már elvertem a kölyköt.)
lightvanilla 2018 márc. 04. - 17:25:47
Tegnap láttam újra (nem olyan) hosszú idõ után. Ma megnéztem a Nyisd ki a szemed is, mert ahhoz még nem volt szerencsém. Én a Vanília égboltot örökre a szívembe zártam és jobban szeretem/tetszett, mint az eredeti változat, de természetesen ez mit sem von le a spanyol értékébõl. Maga a sztori és koncepció nagyszerû, a különbözõ megvalósításokról és elképzelésekrõl innentõl kezdve feleslegesnek tartom a vitát, mert teljesen ízlés dolga, hogy kinek melyik tetszik jobban. Engem a Vanília hangulata, fényképezése, színei magával ragadtak és Tom Cruise játéka jobban tetszett, illetve Penelopé Cruz és a közte lévõ rezgések, kémia is sokkal jobban behúzott, éreztem. Míg valahogyan ezt a másik színész sráccal nem vettem észre (kivéve persze a pantomimes jelenetnél, mert az valóban gyönyörû és megható volt). A zenék (Radiohead, REM, stb) is közel állnak a szívemhez és nagyon hatásos szerintem amikor a sokkoló, szomorú részeknél is paradox módon valami vidámabb szám szól... például *SPOILER* a lány megfojtása után a Can we still be friends :DDD *SPOILER VÉGE* és valaki még írta is, hogy ebben is rosszabb az amerikai, merthogy milyen már, hogy vidám számok szólnak... hát szerintem ez a lényege és ebben van a hatása, ezt biztosan jól tudták a készítõk is. Egyszóval az egyik kedvenc filmem ez és ahhoz képest, hogy amerikai, illetve remake, teljesen magával ragadó, elvontabb, mûvészibb atmoszférája van a maga életszerûn egyszerû romantikus és borúsabb, nyomasztóbb részeivel együtt. Úgy gondolom, -de lehet, hogy csak naiv vagyok...- hogy nem mindenáron a pénz hajhászása hajtotta a készítõket, amikor újragondolták a mûvet.(Mert valaki ezt is említette). Szimplán lehet, hogy csak más elképzeléseik voltak és szerették volna a saját perspektívájuk szerint is viszontlátni a filmet. Mindenesetre én nagyon örülök és szeretem, az összes többi Cruise filmmel együtt.
szookedorina 2018 márc. 04. - 00:06:12
Ja és a betörõ fiúnak két neve volt, a mai napig nem jöttem rá melyik az igazi!
szookedorina 2018 márc. 04. - 00:04:17 Előzmény filoszemitabéluska
Nekem meg volt egy szõke fiú ismerõsöm aki a 4. vagy ötödik emeleten kizárta az erkélyre a barátnõjét amíg buliba ment (valami betörõ volt), a barátnõje apja meg rendõr tõle tanulta, hogy a lift tetejére kell tenni a szajrét ha látják , hogy megállnak a kapu elõtt a rendõrök! Vannak ilyenek a valóságban is.
Teljesen valósághû ez a film. A top gun is csak az nyálasoknak való. Kiráz a hideg tõle....
Összes hozzászólás