Vasmadarak - Lángoló égbolt

Bakancslistához adom
Iron Eagle
amerikai akciófilm, 117 perc, 1986

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Két amerikai gép véletlenül szovjet légtérbe kerül, és az egyik gépet lelövik. Az eset felderítésével az USA legjobb pilótáját, Masters-t bízzák meg, akinek a gépe találatot kap, és a férfi az egyik közel-keleti ország börtönébe kerül. Fia, aki szintén kiváló pilóta egy tapasztalt oktató segítségével engedély nélkül berepül az ellenséges arab országba, hogy kiszabadítsa az apját. Ha magánakciója sikerrel jár, hősként térhet vissza, ha nem, odavesznek mindketten...
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Mumtaz 2018 máj. 13. - 17:49:24 10/10
Engem ez a film most is leköt 30+ év után. Az egyetlen bajom vele még mindig csak az, hogy olcsó szinkront raktak alá.
Már akkor, amikor először láttam szinkronizálva éreztem, hogy az egész egyáltalán nem passzol. Olyan tipikus "adjunk neki valami magyar hangot jó olcsón" típusú sufniszinkron az egész. Ez a film többet érdemelne. Nem a szinkronszínészekkel van baj, hisz a magyar szinkronszínészek egytől egyig a legjobbak között vannak. Sokkal inkább azzal van baj, hogy olyan látszata van az egésznek, hogy olyan szinkronszínészeket kerestek, akik épp elérhetőek voltak és olcsóbban vállalták, mint mások. Mert valljuk be, Lux Ádám nagyon jó szinkronhang, de egyáltalán nem passzol Louis Gosset Jr-hoz. Meg a zenék (amik azért nem kis mértékben a hangulatot adják a filmhez) szétszabdalása gyakorlatilag megadta a kegyelemdöfést az egész szinkron projectnek.
Nem fakadnék sírva, ha újra szinkronizálnák az egészet. És persze (propaganda ide, vagy oda) ez a film még 30+ év után is egy nézhető, látványos és eléggé eredeti ötlettel leforgatott film. Az egy dolog, hogy nincs tele cgi marhaságokkal, de szerintem nem ettől lesz egy film nézhető és élvezetes.
10/10
Mumtaz 2013 máj. 19. - 14:08:18 10/10 Előzmény k11zoltan
Sajnos csak az 1. és 2. rész az igazi. Valóban gyerekfejjel még kicsit másként tekintettem erre a filmre. De még most is az egyik kedvencem.
Az is igaz, hogy erõsen propagandafilm, de mi is a propaganda benne? Az biztos nem, hogy egy csapat fiatal srác képes gyakorlatilag ellopni két F-16-ost. Ugyanakkor aki kicsit jobban belemélyed, annak szemet szúrhat, hogy a filmben "szereplõ" F-16-osok valójában az Izraeli légierõ vadászgépei, csak a film kedvéért amerikai felségjelzéssel.
Az F-16-osok valóban F-16-osok, viszont - tekintetbe véve, hogy a filmet mikor is forgatták - A "MIG"-ek szintén az Izraeli légierõ Kfir-jei, a harci helikopterek pedig - szintén izraeli - AH-1-es Cobra helikopterek. Az ellenséget alakító katonák szinte kivétel nélkül Izraeli színészek, illetve valódi katonák, kivéve David Suchet-et, aki a fõgonosz a filmben. A forgatás helyszíne nagyrészt Izrael.

Magyar tekintetbe véve ezt a filmet sajnos abban az idõben szinkronizálták, amikor a nagy szinkronstúdió(k) még nem szinkronizáltak akkoriban kizárólag videótékákban kikölcsönözhetõ filmeket. Ezért kisebb stúdiók - amik nagyrészt csak a VHS-en megjelenõ filmek szinkronjával foglalkoztak - egyébként valóban jó szinkronszínészekkel dolgoztak, de szinte soha nem nézték, hogy az adott színész hangja passzol-e ahhoz a színészhez/karakterhez, akihez a hangját kölcsönzi. Ezzel gyakorlatilag agyon is vágták a film élvezhetõségét, de általában ennél tovább is mentek. Eldöntötték a filmben hallható aláfestõ zenék sorsát is, mivel rendre a film más jeleneteibõl összeollózott zenékkel helyettesítették a film eredeti változatában hallható zenéket. Például konkréten ennek a filmnek a szinkronizált változatban az egyik kulcsjelenetnél többször is hallható a film egy másik jelenetébõl összevagdosott zene egy terepjáró hangjával együtt.

A 2. rész szinkronja viszont már igényesebbre sikerült.
k11zoltan 2013 jan. 23. - 17:41:32
Lekötött most is, de ez is gyerekfejjel volt "nagy" film.

Azért megnézem mind a 4-et.
leopard26 2011 okt. 04. - 18:11:39
pozitivumkent,nem ugy mint a mai filmekben,ha azt mondjak hogy f16al szalnak fel,nem egy f14et mutatnak
leopard26 2009 jan. 16. - 17:51:21
Régen igen nagy rajongással voltam eme film iránt.Mai szemmel nézve kicsit már megmosolyogtató,de az a rockzene a Walkmenbõl,még a mai napig ütõs
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu