Vérző olaj

Bakancslistához adom
There Will Be Blood
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 158 perc, 2007

Értékelés:

321 szavazatból
Szerinted?

Az 1900-as évek elején minden az olajról szól az amerikai határvidéken. Amikor Daniel Plainview hírét veszi, hogy van egy kisváros nyugaton, amely szinte fürdik az olajban, felkerekedik, és a fiával együtt útnak indul Kaliforniába. Számítását siker koronázza, megcsinálja a szerencséjét, gazdag emberré válik. Ám a kitermelt olaj mennyiségével egyenes arányban növekszik a konfliktusok száma. Az olajbányászat velejárója a korrupció és a csalás, a pénz és a gazdagság ígérete pedig elvakítja az embereket, s veszélybe kerülnek a hagyományos értékek.
Bemutató dátuma: 2008. február 28. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Szereplők

Daniel Plainview
Henry Brands
Paul Sunday/Eli Sunday
H.W. Plainview
Idősebb H.W. Plainview

Díjak és jelölések

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
Alfredo aug. 29. 19:23:08
Felüti a kis noteszt "nyócévután", bizonyos kutya üzemmód on, és most ezt a kombinációt használja. :-)
Csak cink, mert mi elmacskásodtunk. :-)
7/10
movieman111 aug. 29. 18:51:48 7/10 Előzmény Midnight67
A számból vetted ki a szót ... Tegnap néztem meg, azt hiszem már láttam korábban egyszer, de az legalább már 7-8 éve volt és nem igazán maradt meg bennem a történet. Elgondolkoztató, hogy az emberi kapzsiság hová tudja terelni egyeseket ... :(
offtopic
Midnight67 júl. 19. 19:42:17 Előzmény Ildchen
Én is sokat morgolódtam ezen, aztán meguntam és kértem havi 1000 forintért felvétel opciót (set top box).
Azóta teljesen mindegy, hánykor adnak egy számomra érdemleges filmet.
Ildchen júl. 19. 18:03:09
Miért éjszaka adják??? Fel nem foghatom, hogy a jó filmeket miért teszik éjszakára?
capt.nemo jún. 26. 23:04:38
A korhatásbesorolás színes karikái mellé még kellene valami IQ besorolási szimbólum is.. Akkor talán nem írkálnák be az ilyen filmekhez hogy "dögunalom" meg "szar" stb. Amúgy el tudom képzelni milyen csalódás lehet ez a film a hangyák a gatyábanon, galaxis őrzőin, stb, pallérozott elmék számára..
csincsilla72 jún. 04. 14:38:51
Kemény film, de egyszer látni kellett. DDL szenzációs, mint mindig. És bár egyértelműen ő a negatív karakter, nem gonosz, csak egy alkoholista pszichopata. Kegyetlen, mint abban a korban a legtöbben. Aki viszont különösen taszító volt, az Eli. A vallás neki biznisz, kényelmes megoldás a kemény munka elkerülésére. Remek színészi alakítás Paul Dano részéről is.
offtopic
Midnight67 márc. 10. 23:40:17
Egyébként most megy A félelem országútján, az egy igen jó kis thriller 1997-ből. ( Kicsit Spielberg - Párbaj /1971/ utánérzés.)
offtopic
Midnight67 márc. 10. 23:21:48
A színészi játék jó volt, ez tény és én általában bírom a nehezebben befogadható, drámai filmeket (pl. a Lazarescu úr halálát 155 percben a gyengélkedő laptopomon, román nyelven, angol felirattal néztem végig, feszült figyelemmel, de még az Elfelejtett időt is Richard Gere-el), és de ez most kifogott rajtam és tényleg nem érzek késztetést, hogy újra nézzem.
Midnight67 márc. 10. 22:52:33 Előzmény Midnight67
Szinte biztos, hogy nem vállalom be..:(
Midnight67 márc. 10. 16:26:41
A dicshimnuszokkal szembe menve óvatosan merem leírni, hogy ez nekem nem igazán tetszett, legalábbis így elsőre. Persze, szokott változni a véleményem egy filmről, ha többször megnézem, de nem biztos, hogy még egyszer bevállalom ezt a 160 percet.
8/10
sexykex 2019 nov. 12. - 07:24:13 8/10
Nem kicsit vagyok felejtős, hanem nagyon. Teljesen elfelejtettem, hogy a Vérző olaj milyen remek film, még szerencse, hogy újra megnéztem. Rózsaszín babaruhás szende-szűz kislányoknak persze nem ajánlanám a megtekintését, nehogy gellert kapjon a lelki békéjük. És imamormoló Piroska néninek sem, mert a pokol kénköves bugyrába üldözne engem is a kedvenc olajbányászommal együtt.
10/10
BazinagyAmigo 2019 szept. 01. - 01:17:07 10/10 Előzmény Pakk Terra
Nem, nem érdekes. Mivel a logikátok már ott sántít, hogy Daniel az EGYETLEN karakter akiről biztosan tudjuk, hogy nem hisz Istenben, és ő kifejezetten negatív figura.. És igenis akadnak hívők akik teljesen rendes embereknek tűnnek pl. a kislány, Bandy, és nekem a templomba járók többsége is annak tűnt..
A film nyilván vallás kritikus, a vallás árnyoldalait mutatja be (teljesen valósághűen egyébként..). De nem azt próbálja beadni, hogy mindenki aki hívő az rossz és korrupt.. Ezt csak ti látjátok bele.
És semmi kedvem itt teológiáról vitázni.. de megjegyzem, hogy a hívők többsége is babonának, kitalációnak tartja más vallások Istenségeit, vallásos szokásait. Daniel "csak" eggyel több Istenben nem hisz mint ők.. Tehát akár hívőként sem annyira nehéz megérteni a nézőpontját ;)
Pakk Terra 2019 aug. 21. - 20:01:52 Előzmény BazinagyAmigo
Nem érted a filmet. A katarzispontja a vége, amikor kimondatja: "isten babona". egyetlen pozitív istenhívő sincs a filmben. Nem érdekes?...
10/10
BazinagyAmigo 2019 aug. 19. - 22:49:19 10/10 Előzmény vera01
Kicsit túlérzékeny vagy, nem gondolod?
"Mindenki korrupt aki hisz bármilyen istenben." Ezt csak a paranoiád mondatja veled, nem a film.
Eli hisz Istenben, Daniel nem... de egyik sem jobb a másiknál, mindketten hiszékeny emberek vérét szívják, rajtuk élősködnek. Daniel ezt ki is mondatja vele a film végén.
Egyébként akár hiszed akár nem, volt kiről mintázni Eli karakterét is.. Az USA-ban nagyon nagy biznisz a vallás. És az ilyen Eli féle álszent és pénzhajhász evangelista hitszónokok igen nagyot tudnak ott menni.
1/10
vera01 2019 máj. 24. - 09:37:42 1/10 Előzmény mégfilmetsokat
Érdekes, hogy hozzászólásodban nem írsz semmit a filmről, hanem az én bejegyzésemet minősítgeted. Mindegy. A film valójában a vallásról, vallásos őrületről szól. Még akkor is, ha a főszereplőnek a pénz a vallása, hogy ne mondjam vallásos őrülete. És innen már összeérnek az őrületek. (Ha ezt nem érted, semmit nem értesz a filmből) Ez a torzítás pedig a hollywoodi koncepciókra nagyon jellemző.
mégfilmetsokat 2019 máj. 21. - 00:12:54 Előzmény vera01
Nos, ezt igen nehéz úgy értelmezni, ahogy te tetted. Merem magam filmes szakembernek nevezni és nagyon nem ideillő ez a politikai hovatartozásra utaló, visszataszító minősítgetés. Kár, hogy éppen a te szavaidat hatja át a gyűlölet. Azért besz@rás, hogy még itt is a politikai trágyalé folyik.
1/10
vera01 2018 júl. 22. - 17:39:07 1/10 Előzmény Xxy92
A film alapkoncepciója a mérhetetlen istenellenesség. Mindenki korrupt aki hisz bármilyen istenben. Ahogy ezt DDL ki is mondatja Paul Danoval a film végén, tudniillik hogy, "isten babona". Nem is értem a hollywoodi balliberális filmkészítők ilyen bigott világlátását. Érdekes, hogy DDL milyen hűen alakítja a pszichopata őrültet. Nem csak ebben a filmjében, hanem a Fantomszálban is. Az igazi közlendője miatt ez egy mérhetetlenül torz és hazug film. Nagyon tisztelem a vallásos zsidókat. A nem vallásos, de hívő zsidókat is. De a hollywoodi ultraliberális istentgyűlölő zsidókat nem. Ők készítették ezt a filmet.
9/10
Xxy92 2016 nov. 06. - 22:54:26 9/10
Na, és meg is néztem. Nagyon különleges film, melynek történetvezetése meglehetõsen vontatott, de a vége felé bizony kibontakozik a film magva, amely meglehetõsen nagy hatást tud gyakorolni az arra fogékony emberre. Javaslom mindenkinek, aki szereti a valami újat mutatni tudó, és/vagy a vontatott filmeket.

9
9/10
Xxy92 2016 aug. 21. - 00:08:07 9/10
Érdekesnek tûnik a film de sajnos nincs erõm arra, hogy a Paramount Channel által hozzátett 35 perc reklámmal fél háromig üljek a tévé elõtt.. Arra viszont jó volt, hogy eggyel növeljem az online-megnézendõ filmjeim listáját...
Edmond Dantes 2016 jún. 18. - 15:48:02
Upton Sinclair nevét itthon ma már alig ismerik és talán nem is baj, az amerikaiaknak õ nagy név volt és talán még ma is az. A film Oil c. regényébõl készült, nagyon igényes, nagyon hosszú...és számomra meglehetõsen unalmas. Ebben a mûfajban -bár minden összevetés félrevisz- régi emlékeim szerint az Aranypolgár jobb film. A regénybõl valószínûleg hosszabb részek kimaradtak, minden a fõszereplõ köré épül, bebiztosítandó második Oscar-díját, meg is kapta. Legalább egy jelölést (support kategóriában) Paul Dano is megérdemelt volna kettõs szerepében. Az itt sokakat megosztó, engem is olykor zavarba ejtõ, de kétségtelenül ütõs filmzene https://en.wikipedia.org/wiki/There_Will_Be_Blood_(album) Jonny Greenwood szerzeménye(i) Grammy-díj jelölést kapott. Öröm volt hallani Brahms Hegedûversenyének 3. tételét https://www.youtube.com/watch?v=ULzUlpueJas és az élõ klaszikus, Arvo Pärt szerzeményét https://www.youtube.com/watch?v=5vO92REraUo is.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu