Vihar előtt

Bakancslistához adom
Serenity
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai dráma, thriller, 105 perc, 2018

Értékelés:

137 szavazatból
Szerinted?

A Vihar előtt az Oscar-jelölt író-rendező Steven Knight és az Oscar-díjas producer Greg Shapiro filmje, főszerepben az Oscar-díjas Matthew McConaughey-vel és Anne Hathaway-jel. A film főhőse egy rejtélyes halászhajó-kapitány, akit egy kis karib-tengeri szigeten utolér a múltja, és azon kapja magát, hogy fenekestül felfordult az élete.

A háborítatlan, égszínkék tengerrel körülvett trópusi szigetet a legtöbben nyaralóparadicsomként ismerik, kivéve Baker Dillt, a sokat látott, harmincas éveiben járó hajóskapitányt, aki abból él, hogy kellemetlen turistákat visz el sporthorgászni „Serenity” névre hallgató ikermotoros hajóján. Egyetlen valódi társa az őszülő, középkorú elsőtiszt, Duke. A két férfi kényelmes életvitelt folytathatna, ha Dill nem hanyagolná a kuncsaftjait, a kapitány ugyanis megszállottan próbálja elfogni azt a mitikus kékúszójú tonhalat, amely folyton megszökik előle. Miután Dill tönkreteszi egy újabb vakációzó nyaralását, Duke emlékezteti, hogy ha életben akarja tartani a vállalkozásukat, fel kell hagynia rögeszmés hajszájával, és arra kell koncentrálnia, hogy megadja a turistáknak, amit akarnak: menekülést a hétköznapi élet nyűgjeitől és stresszétől. Dill természetesen nem fogadja meg barátja bölcs tanácsát, és inkább italba fojtja a bánatát a helyi bárban, ahol gyakran talál vigaszra Constance karjaiban.

Egy nap a semmiből felbukkan Dill ex-felesége, Karen, aki évekkel ezelőtt elhagyta egy gazdag, folyton úton lévő üzletember kedvéért, és most egy ajánlattal keresi fel. Karen azt akarja, hogy vigye el Franket horgászni, itassa le, és lökje a tengerbe, hogy a cápák martaléka legyen, cserébe a nő fizet tíz millió dollárt. Dill elsőre hallani sem akar az ötletről, de idővel elkezdi átértékelni volt felesége ajánlatát, és lassan rájön, hogy nem minden az, aminek látszik…
Bemutató dátuma: 2019. január 31. Forgalmazó: Big Bang Media

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
fourdogs ápr. 17. 12:01:09 Előzmény olahmiki1959
Küldtem egy privát üzenetet. Kedden ismétlik.
Nagy1A márc. 01. 22:33:22 Előzmény John Neduddgi
:))))))) Üdvözöl a Dörrög Szultán!!!
6/10
Nótárius jan. 09. 15:39:47 6/10
Először is a fenti ismertető nem stimmel,

de az egyébként elkerülhetetlen elspoilereződés miatt nem is stimmelhet, mert a film főhőse nem egy rejtélyes halászhajó-kapitány, a már nem élő Baker Dill  (Matthew McConaughey), hanem a fia; aki az elméjében alkotta meg ezt az egész számítógéppel rögzített és megjelenített emlékalapú virtuális valóságot. Épp ez a saját maga által megteremtett érzelem-kivetüléses, szorongás-feldolgozásos fantáziavilág hozza a fiút abba önigazolásos és végül gátlásvesztett lelkiállapotba, amely erőt, elszántságot (és tán feloldozást is?) ad neki a saját maga és az édesanyja számára is egyedüli kényszerű "megoldásnak" érzett,  végső lépéshez, a brutális férj megöléséhez. A film eredeti címe és a hajó neve (Serenity - nyugalom, higgadtság, derű) elég erős kontrasztú ellentmondásban van a film tartalmával és hangulatával.

Valaki azt írta itt korábban, hogy az eleje az Öreg halász és a tenger koppintása. Szerintem, az egészen más indíttatású halfogási megszállottságaikon kívül, semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz. Már csak azért sem, mert ez a film, szinte teljes egészében, egy képzelet szülte fiktív történetet jelenít meg; Hemingway műve pedig nagyon is valóságosat.
Egyébként annyi közös mégiscsak van bennük, hogy egyikben sem hálóval halásznak, hanem mindkettőben horoggal (szigonnyal, kiemelő csáklyával?) horgásznak.  ;)
6/10
Midnight67 jan. 01. 19:10:46 6/10
A film utolsó kb. 15 percét leszámítva tetszett. "Hála" az RTL szokásos csúsztatásának, a felvétel itt ért véget... Talán jobb lett volna annyiban hagyni, de a keresőben megtaláltam a filmet. Kár volt, a vége számomra elég nagy zagyvaságnak tűnt, ezért 7 helyett 6 pont. Többször nem nézném meg.
7/10
napviragi 2020 dec. 24. - 21:41:34 7/10
Csatlakozom az előttem szólókhoz. Nagyon jól indult, még arra is gondoltam közben, hogy ez a film zseniális. De sajnos, nem úgy futottak össze a szálak, ahogy sejtettem volna, a vége nem tetszett.

Viszont nagyon a hatása alá kerültem, mert a 3/4-edénél kimentem ruhát teregetni és teljesen elbizonytalanodtam, hogy hol vagyok, vagyok-e egyáltalán, vajon ez a valóság - e, megőrültem vagy csak egy számítógépes programban vagyok. Még a kutya is furcsán nézett rám, nem könnyítette meg a helyzetem. 🙂 Nyilvánvalóan rendkívül nyomasztó volt a filmnek ez az utolsó harmada.


4/10
olahmiki1959 2020 dec. 20. - 05:30:16 4/10
Nagyon jól indult a film, izgalmas volt, érdekes a helyszín, a színészi játék kiváló, aztán nagyjából az utolsó harmada és különösen a vége, átment egy totális agyrémbe! Nagy kár érte!
Matthew McConaghey szinkronhangja pedig egyenesen katasztrofális volt! Sajnos...:)
10/10
Gelitomi87 2020 dec. 14. - 18:47:30 10/10 Előzmény bekukkancs
Valamint az is, amit nem ért meg valaki, pedig benne van :)
bekukkancs 2020 dec. 10. - 09:12:23 Előzmény Gelitomi87
Vagy egy másik bizonyos IQ szint,ami alatt olyat is "megértenek" egyesek ami nincs is :)
10/10
Gelitomi87 2020 dec. 02. - 18:35:40 10/10
Ez a film 10/10es... Látom a sok negatív kritikát, hát igen, kell egy IQ szint ami felett megérted a filmet. Akik lehúzták, azoknak ajánlom nézze meg a Gagyi Mami 2-t,azon nem kell agyalni.
Aki nem látta csak ajánlani tudom!
1/10
John Neduddgi 2020 nov. 05. - 22:41:33 1/10
105 percig vártam a megoldást a megmagyarázatlan dolgokra, de nem kaptam meg.
Semmi izgalom, vagy érdekes esemény, szóval uncsi film!
3/10
Csodálatos Pukkandúr 2020 szept. 20. - 01:41:49 3/10
Eleinte kifejezetten jónak tűnt, a lassan kibontakozó cselekmény egy izgalmas thrillert sejtetett. Aztán egy idő után valamiféle gyermeteg, se füle-se farka mesefilm kerekedett ki a dologból, nem is értem, kinek készülnek az ilyen filmek. A szereposztás ugyan kiváló, de a műfaji elemek keveredése miatt a film drámának, sci-finek, thrillernek, mesefilmnek is egyaránt gyenge.
Aki jót akar magának, nem nézi meg, elfecsérelt idő, 3/10.
7/10
skan 2020 jún. 26. - 09:12:34 7/10
Maga a film nem annyira rossz, de tényleg csak ennyi kreativitás szorult a készítőkbe, hogy ugyanúgy a Serenity címet adták a filmnek, mint ami Joss Whedon 2005-ös filmjéé is? Mi lehetett itt a koncepció? A sci-fi rajongók beugratása? Lustaság, vagy csak simán ostobaság? Nem tudom, de a filmkiadó helyében én biztos visszadobtam volna, hogy "erőltessétek már meg magatokat vaze!".
4/10
tesz-vesz 2020 ápr. 12. - 14:34:56 4/10
Az első fele egész jó a filmnek, tiszta Öreg halász és a tenger koppintás, a második fele, amivel meg értelmet akartak volna adni a filmnek, meg értelmetlen, gyermeteg igénytelenség. borzalmasan ostoba. mégis hogy a fenébe gondolták

hogy a kisgyerek annyira profi, hogy létrehozza az apját egy programban érzelmekkel? a westworldben egy egész cég dolgozik ezenpersze szép a végén az érzelem, de azért a filmnek valami értelmet is kellene felmutatnia koherensen. Nagyon egyszernéző film, soha többet én meg nem nézem. Ilyen hülye ötlettel Mettyú ne csodálkozzon ha megbukik a film. Anne-t amúgy eléggé idegennek éreztem ebben a szerepben, tán kissé modorosnak.
5/10
offtopic
sexykex 2020 ápr. 01. - 15:22:15 5/10 Előzmény John Falcon
Teljesen korrekt vélemény, amivel gond nélkül egyet lehet érteni. Azonban kár lenne túlértékelni engem: próbálom tisztogatni a lencsét mégis homályosan látok. Nem gazdag személyiség vagyok, inkább különleges.
10/10
offtopic
John Falcon 2020 márc. 31. - 17:43:21 10/10 Előzmény sexykex
Köszönöm a válaszodat, nagyjából erre számítottam a korábban olvasott kommentjeid alapján.
Kiegészíteném egy nagyon fontos tétellel - amivel bizonyára egyetértesz, csak kimaradt a felsorolásból - önmagunknak is meg kell bocsátanunk mivel sajnos nagyon-nagyon gyakran önmagunk ellen követünk el súlyos bűnöket.
Más:
A Ferenc pápára hivatkozó idézet valójában a Bibliából van, ha nem is egészen szó szerint. (Lásd 1Ján 1,9) Nos ezzel összefüggésben meg kell jegyeznem, hogy tegyünk különbséget a katolikus ember, a Katolikus Egyház és a katolicizmus között. Biztos vagyok abban, hogy neked ezt nem kell megmagyarázni. És szerintem azt is tudod, hogy ezek egyikét sem azonosíthatjuk a kereszténységgel. Ezt azért tartottam szükségesnek pontosítani, leszögezni, mert a kereszténység hibájáról szólva a katolikus egyházfő szavait idézted bizonyítékként.
A világnézeteddel pedig eszemben sincs vitatkozni, nem az én tisztem. :)
5/10
offtopic
sexykex 2020 márc. 31. - 16:47:56 5/10 Előzmény John Falcon
Feloldozást élő embernek csak élőlények adhatnak. Akit bántott, akit nem szeretett, akit nem értett meg, akit ellökött magától. Ember az embernek megbocsáthat. Ha őszintén teszi és nem vallásos meggyőződésből, mert az már kötelesség és többnyire hazug.
A kereszténység bődületesen nagy hibája a megbocsátás elve. „Nincs olyan bűn, amelyet Isten meg ne bocsátana. Ő mindent megbocsát. Ha megbánod, minden bűnödet megbocsátja.” – mondta Ferenc pápa. Lehetsz a világ legnagyobb mocska minden élet és szépség kioltója, nincs semmi gáz. Egy dolgot nem tehetsz csupán: „a Szentlélek ellen való szólás” az egyetlen bűn, ami megbocsáthatatlan. („a Lélek káromlása nem bocsáttatik meg” - Máté evangéliuma 12. fejezet)
Remélem sejted már, hogy az én világnézetemben kik azok a nem létező lények.
10/10
offtopic
John Falcon 2020 márc. 30. - 22:18:48 10/10 Előzmény sexykex
"A feloldozást nem létező lények nem adhatják meg."
Hanem kik adhatnak feloldozást? És kik a "nem létező" lények?
8/10
Édesangyal 2020 márc. 23. - 16:51:57 8/10
Jó film, de csak azért mert a főszereplő nagyon jól játszik :)
7/10
csmya 2020 febr. 16. - 21:24:55 7/10
Típikus középkategóriás film.
A sztori szerintem nagyon jó "lett volna" de szerintem sokkal többet ki lehetett volna belőle hozni.
A szereplőket szeretem ezért kicsit csalódott vagyok mert többet vártam a filmtől.
A vége kicsit zagyvára sikeresedett szerintem.
De azért érthető volt számomra.
Egy laza vasárnap délutáni filmezésnek elment.
5/10
sexykex 2019 nov. 29. - 11:45:29 5/10 Előzmény xxyloppa
Üdv!

Maga az ötlet az, ami siralmas. Egy informatikus tanonc programot fabrikál, amiben feltámasztja halott apját. Hát, hát! Ez a virtuális apa fogja helyette megoldani a családon belüli erőszak gondját. Na, persze! A végső megoldás után, apa és fiú egymás nyakába borulnak. Ez az új program!
Szerintem! A kölyköt kiborította a nevelőapa szadizmusa, agyilag zokni. Ötletel, fantáziál, utána cselekszik: pont úgy, ahogy egy férfinak kel, de a vér, az elkövetett bűn teljesen kiborítja. Ezért kell egy új program, a halott apa ölelése, aki Isten helyett nyújt neki feloldozást. Ha neki ez kell, hát legyen. Én nem hatódtam meg: le kell ülni a büntit és kész.

A feloldozást nem létező lények nem adhatják meg.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu