Víkend

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar thriller, 100 perc, 2015

Értékelés:

162 szavazatból
Szerinted?

Három jómódú, sikeres, boldog ember együtt indul Erdélybe, hogy egy kis hegyi faluban vadászattal töltsék a hétvégét. István (Lengyel Tamás) a milliomos építési vállalkozó, Márta (Gryllus Dorka) az ügyvédje és László (Simon Kornél) az ügyvédnő férje könnyed, békés, boldog napokra számít. De tévednek. Egy baleset során meghal egy falubeli férfi. A látszólagos nyugalom gyorsan semmivé foszlik. Fokozatosan kiderül, hogy mind a három vendégnek megvan a maga titkos terve: a múltjukban rejlő titkok a szövetségesekből ellenséget, az ellenségekből talán újra szövetségest csinálnak. Az isten háta mögött, a Kárpátok sziklái között elszabadulnak a vad, ősi ösztönök - és mindenki csak magára számíthat.
Bemutató dátuma: 2015. szeptember 10. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
Trap 416 márc. 08. 13:13:47 5/10
Mátyássy Áron Víkendje óta vált igazán világossá számomra, még véletlenül sem akkor lesz jó egy thriller, ha minél több csavart beleerőltetnek. És ebben az esetben maximálisan indokolt az előző mondat záró szavának használata, ugyanis itt ténylegesen arról van szó, hogy felesleges fordulatokat tuszkolnak egy filmbe, amelynek semmi értelme a cselekmény szempontjából, de legalább jól összezavarja a nézőt, aki azt se tudja a végére, hogy mi van.

A film ígéretesen kezdődik, ügyesen – thrilleresen – építi fel az expozíciót, és remekül mutatja be a karaktereket, akik a film pozitívumai közé tartoznak, már abban az értelemben, hogy jól működnek. István a simlis, de megnyerő szélhámos, Márta a törtető, és határozott ügyvédnő, Laci pedig a nyámnyila, körülményes férj. A férj-feleség kapcsolat elég jól szemléltetett és István rosszfiús jelleme is hamar realizálható, ebből az aspektusból nem is kötnék bele a filmbe. Lengyel Tamásra egyébként kifejezetten illett ez a figura, ahogy Gryllus Dorkára az elsőre kifejezetten ellenszenves ügyvédnő, valamint Simon Kornélt most láttam először elfogadhatóan játszani. A probléma nem a jellemábrázolásukkal van, sokkal inkább azzal, hogy minél inkább előrehalad a film, annál jobban válnak egyre antipatikusabbá, így az azonosulás lehetősége meglehetősen nehézkes, és erkölcsileg senki sem igazán áll a másik felett, így aztán nagyjából mindegy, ki hal meg, és milyen sorrendben. Ez a jelenség egyébként engem kevésbé zavart, de tény, hogy nem a legideálisabb.

Sajnos a ígéretes kezdés, a jó zenék, és a minőségi tájképek és felvételek csak arra voltak jók, hogy egy darabig elvonják a figyelmet a film ordenáré baromságairól. Körülbelül fél óráig sikerül Mátyássy Áron rendezőnek feszültséget teremteni, utána kezdi összekuszálni a szálakat, én pedig éreztem, hogy ebből nehéz lesz bármi értelmeset kihozni. Miután nyilvánvalóvá válik, hogy egyik karakter sem érdemli meg, hogy érdekeljen a sorsa, valami jó csavarban reménykedtem, de…
Szóval vannak azok a filmek, amelyek fordulatot fordulatra halmoznak, de mindezt úgy teszik, hogy a néző egyre lelkesebben várja, vajon mi lesz a vége, és a rendező úgy csavar mindig egyet a sztorin, hogy közben végig a kezében tartja a történéseket, és a fináléra összeáll valami igazán meglepő. Erre jó példa a Kéjlak. Olyan thrillerek is vannak, melyeknek mindent újraértelmező a befejezésük, például a Memento vagy a Viharsziget. Nos, a Víkendben valahogy az említett két stílust próbálják ötvözni, és az egy dolog, hogy az említettek filmekhez képest ez kifejezetten gyengén sikerül, de én ennyi idióta és inkonzisztens csavart nem tudom mikor láttam utoljára. Az utolsó húsz percében kb. 5 percenként van egy újabb fordulat, aminek sokkolnia kéne, de maximum azért sokkol, mert újra és újra alulmúlja magát. Egy thriller nem attól lesz jó, ha minél több csavart belezsúfolnak, amelyek mellesleg a sztori szempontjából finoman szólva nem túl elképzelhetőek, ahogy a szereplők jelleméből sem következnek. A legtöbb filmbeli váratlan húzás körülbelül olyan, mintha azt mondanám a csajomnak, hogy én már egy éve pontosan elterveztem, hogy mi össze fogunk jönni, és mindent úgy csináltam, hogy ez megtörténjen, miközben akkor még azt sem tudtam, hogy ő a világon van. Persze, sejtelmes, váratlan meg minden, csak éppen kivitelezhetetlen.
Sokkal több értelme lett volna, mondjuk két hiteles csavart fordulatnak a sok erőltetett baromság helyett. És ez a Víkend esetében azért ilyen bosszantó, mert ebben a filmben lényegesen több volt, és nem sok kellett volna hozzá, hogy legyen egy nemzetközileg is elismert, működőképes, korrekt thrillerünk. 5.5 pont
k11zoltan 2018 dec. 25. - 16:51:57
Zúgott a laptop meg halkan is beszéltek, szóval mi van?

Az ügyvéd picsa volt a jó, vagy a rossz?
Meg a végén mi volt az az indiai jelenet?

Szotyi RIP.
8/10
Maklari Gabor 2018 dec. 23. - 21:04:15 8/10
Teljesen jo, sot hazai viszonylatban kiemelkedo film. Nagyon jo kepvilag, jo alakitasok es vallalhato tortenet. Arpa Ati sajnos nem jo szinesz, de ettol meg 8 * belefer. Akik nem birjak a csavart krimiket nem ajanlom, mert elvesztenek a fonalat es hulyeseget irnanak majd az ertekelesbe. ????
Edit Cseh 2018 dec. 22. - 19:57:49
a magyar filmek érthetősége alig 50 %, még felhangosítva is - egyszerűen nem beszélnek sem színházban, sem filmen a színészek általunk érthetően, hallhatóan - VALAKI SZÓLJON MÁR nekik!
7/10
Edmond Dantes 2018 aug. 21. - 10:10:23 7/10
Skandináv-beütésű magyar thriller, erdélyi környezetben. Jobb mint gondoltam. Végén túltolták azt a bizonyos biciklit, túlforgatták a csavart. A hadarós beszéd és a komoly hanghiba zavaró, de nem végzetes, az érthető maradékból (kb. 70%) összerakható történet.
5/10
Tiberio 2018 aug. 13. - 01:38:53 5/10
Így kell aprítani a nagyképű, városi szemetet, ez jó volt benne. Elégtételt kap az ember tőle.
3/10
Fecni007 2018 aug. 12. - 00:31:23 3/10
Egyszer fogok készíteni egy statisztikát, hogy a magyar filmek szövegéből hány százalékot nem értek. Ez olyan 20-30 %-os lehetett.
Querelle82 2018 márc. 03. - 19:03:15 Előzmény idõjós1010
Egyáltalán nem, kizárólag idõ-kitöltõ funkciója volt.
4/10
idõjós1010 2018 febr. 24. - 15:24:48 4/10
Így van. ....de szükség volt erre ? Komolyan ezt vártuk a filmtõl ? Mit tett ez hozzá ? Nagyobb hangsúlyt kapott tõle az esemény ? Megdöbbentõen akart hatni a nézõre, vagy mi a sz...a..r ?
Querelle82 2018 febr. 22. - 11:14:00 Előzmény idõjós1010
Volt még puncinyalás is.
Querelle82 2018 febr. 22. - 11:13:05
Valamikor íródott egy olyan bonyolult krimi, hogy a kötet végére maga a szerzõ sem tudta, hogy ki a gyilkos.Engem ez a film erre emlékeztet.Bonyolítják a cselekményt, és a végén egy primitív megoldás születik belõle.Sokat akart a szarka.A büszke szittya erdélyi nép pedig a filmen annyira bugris, önbíráskodó, sötét népség, mint kb. az olaszliszkai lincselõk.
Reiner Werner 2018 febr. 21. - 21:41:06
A csaj leszopja a mandrót, majd közvetlenül a szopás után, gecis szájjal lesmacizza.Kb.ennyi maradt meg a filmbõl.Meg talán az, hogy Gryllus mûvésznõ ritka rondán beszél.
4/10
idõjós1010 2017 aug. 09. - 16:22:02 4/10
Nézett ki valahogy a film, de végig érdektelen volt. Se menõ, sem szerethetõ nem volt egyik karakter sem, és maga a sztori sem csigázott fel igazán. Nem azt mondom, hogy vérszegény a történet, mert akár elegendõ is lehetett volna, de biztos hogy nem így ....mert ez sokkal inkább volt filmbe oltott Wolksvagen reklám, mint tényleges Vígkend. ráadásul zavaros is volt (bár lehet hogy csak én nem figyeltem rá oda rendesen) , mindenesetre ..SPOILER .. eredetileg vadászni jöttek, aztán ültek valami lakodalom félét, de már aznap félre is dugott a csajszi, a võlegény meg unottan ül a szobájában. Szeretõje a csajnak valójában ügyfele, és zsarolja is, meg utálja is, de azért dugja. SPOILER VÉGE ... Szóval oké, hogy Románia, meg erdõ, meg minõségi Magyar darab, de mégis el van cseszve rendesen.
4/10
idõjós1010 2017 aug. 09. - 16:09:15 4/10 Előzmény mushi
Nálam nem volt gond a hanggal. Szóval az az egy, nem a film hibája.
8/10
offtopic
csengõzolivagyok:) 2017 jún. 26. - 16:09:28 8/10
Ondok az, ebben egyetértünk :D
_goldie_ 2017 jún. 19. - 23:03:39
jó játék ez kitöröljük a topikokat igaz?:)
luci87 2017 jún. 19. - 12:41:28 Előzmény mushi
Akkor jo,ha te se hallottad rendesen,mar azt hittem,en hallok rosszul,vagy a pendrajvval van baj....Dorkat en se csipem tulzottan...A taj gyonyoru a filmben...
7/10
mushi 2017 jún. 08. - 20:53:37 7/10
Nagyon régóta vágytam megnézni ezt a filmet, mivel sok jó véleményt hallottam róla, most jutottam el odáig, hogy meg is nézzem.
Gryllus Dorkát nem szeretem. Árpa Attila karaktere egyáltalán nem illett bele.

Fõvárosi elkényeztetett gazdag liba leugrik menõzni Erdélybe. Már itt éreztem, hogy nem lesz túl szerethetõ. A karaktere irritáló, alig várja az ember, hogy megüsse a bokáját. A képi világ lenyûgözõ, magyar filmhez képest is, de világviszonylatban is. Viszont ami el lett cseszve, az a hang. Amennyire lehetett, feltekertem a hangerõt, de valahogy motyogósra sikerült a beszéd legtöbb része, ami miatt élvezhetetlenné és követhetetlenné vált a film.

A végére van benne némi fordulat és izgalom, de amúgy elég vontatott. Nem erre számítottam. A legvége pedig egyáltalán nem illik az egészbe.

Talán olyan 6-7 pont...
olahmiki1959 2017 jún. 06. - 02:59:38
A helyszínek gyönyörûek, a párbeszédek életszerûek - bár az igaz, hogy idõnként nem lehetett érteni, amit a szereplõk mondanak, de ez a hangmérnök hibája - a színészi játék természetes, a történet pedig érdekes, fordulatos, bár a végét a túl sok csavarral sikerült egy kissé összezagyválni.

Ha ez lenne a legrosszabb magyar film, akkor egész jól állnánk.
Összességében tetszett, Erdély miatt pedig néha megsajdult a szívem, de ez már egy másik történet...:)
8/10
csengõzolivagyok:) 2017 jún. 05. - 23:53:56 8/10
Nekem tetszett,bár a vége számomra fura :) ,de nem rossz.

SPOILER !!

Szerintem logikai baki benne István indíttatása .
Õ elvileg azért van jelen,mert nem bízik az ügyvédnõben és el akarja érni,hogy az mindenképpen képviselje másodfokon is.
Namármost,ha nála a felvétel a rejtett kamerás beszélgetésrõl,akkor pontosan tudnia kell,hogy megbízhat benne,nem árulta el pénzért sem.
Az indiai jelenet suta,de tetszik,hogy Márta azért nem javul meg teljesen :D
Összes hozzászólás
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás