Világok között

Bakancslistához adom
Zwischen Welten / Inbetween Worlds
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német-afgán filmdráma, 98 perc, 2014

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Jesper (Ronald Zehrfeld) Afganisztánban szolgál a német hadseregben. Bár nemrégiben vesztette el bátyját a háborúban, mégis vállalkozik egy újabb kiküldetésre. A férfi csapatának meg kell őriznie a törékeny egyensúlyt a falubeliek és a megszálló törzsi milícia között, amiben nagy segítségére van egy fiatal tolmács, Tarik (Mohsin Ahmady). Amikor Tarik családja veszélybe kerül, Jesper válaszút elé ér: vajon felettesei parancsára, vagy saját emberségére hallgasson inkább?
Feo Aladag alkotása - az USA közel-keleti harcait feldolgozó filmekkel ellentétben, amelyek szerint a katonai beavatkozás erkölcsi megalapozottsága szilárd - azt a kérdést is felteszi, van-e egyáltalán értelme a német csapatok afganisztáni jelenlétének. A Világok között súlyos morális kérdéseket vet fel a háború értelmetlenségéről, pusztításáról.
Díjak és jelölések hiányosak:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2014) - Arany Medve jelölés: Feo Aladag
Sao Paulo Nemzetközi Filmfesztivál - a Nemzetközi Zsűri Nagydíja - a Legjobb Film - Feo Aladag
Tallinn Fekete Éjszakák Filmfesztivál - díjjelölés a Legjobb Film kategóriában
Bemutató dátuma: 2014. október 9. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2014
    Arany Medve jelölés: Feo Aladag

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
end33 2018 szept. 25. - 09:08:17 10/10
Filmet rendezni valószínűleg embert próbáló feladat, különösen ha olyan helyszínen zajlanak forgatások mint Afganisztán. Ha a rendező és az operatőr is a "második nem" soraiból kerül ki, akkor fokozott a tisztelet részemről. (Szeretem a női filmesek drámáit, olyan részletekre is képesek ügyelni amelyekre férfi kollégáik ügyet sem vetnének, - tisztelet a kevés számú kivételnek.)

E tekintetben a "Világok között"-ben nem jöttek elő a szokásos markáns különbségek, egy végletekig korrekt, alaposan végiggondolt konfliktussorozat kibontása, sebészi pontossággal történt. Nem akart sokat markolni, de amit megragadott azt a napnál is világosabban felszínre hozta. Jó film a "Világok között", az sem tudott jelentősen rontani rajta, hogy Tarik megformálója amatőr színész, valamint a szerepet játszók nagy többsége követett el szerepformálási hibákat. A lényeg a film üzenete mindenki számára egyértelmű, aki egyáltalán vette a fáradságot a film megtekintésére. Nagyon más, mint az amerikai filmes értelmezések többsége, - és nagyon is az emberiségért felelősen gondolkodó európai. (Legtöbbször az amerikai hadsereg technikai segítsége egyúttal háborús propaganda elemek filmbe illesztését is jelenti.)

Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki háborús filmekben nem a fegyverek dörgéseit keresi. A katonák parancsot teljesítenek és általában nem a szívük parancsát, de a hazájukat szerető, nemzeti érzéseket tápláló hazafiak csak a szívükre hallgathatnak. Ezt a drámát érdemes volt filmre tenni. Nincsenek benne nagy "csavarok", csak az élet hétköznapi történései. Kicsit mások ilyen háborús színtereken mint a háborúmentes Európában. Jobban át kell nap mint nap gondolni, mi fontos és mi nem az életben. A film ehhez is segítséget nyújthat, de az afganisztáni színtér natív képei is egy számunkra idegen ország jobb megismeréséhez vezethetnek.
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás