Whiplash

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 107 perc, 2014

Értékelés:

378 szavazatból
Szerinted?

Andrew (Miles Teller) híres akar lenni. New York, tehát az Egyesült Államok, tehát az egész világ egyik leghíresebb zeneiskolájába, a Shaffer Konzervatóriumba jár, dobolni tanul, rengeteget gyakorol, és mindenre képes volna a siker érdekében. Legalább is, azt hiszi. De találkozik egy tanárral (J. K. Simmons), aki még nála is elszántabb. Ő abban hisz, hogy a tehetséget mindenáron fel kell szabadítani, és ami bujkál, azt ki kell préselni a tanulókból. Akkor is, ha kínlódnak, ha sírnak vagy belehalnak. A kezdő zenész és a sokat látott veterán egymásnak feszül. A tanár felveszi a kezdő dobost a zenekarába, de az első örömöt nagyon sok keserűség követi. És egyikük sem adja fel könnyen, amit elkezdett. Mindketten tartják a ritmust.
Bemutató dátuma: 2015. február 5. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb hang
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb hangkeverés
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb vágás: Tom Cross
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb férfi mellékszereplő: J.K. Simmons
 • Golden Globe-díj

  2015
  Legjobb férfi mellékszereplő: J.K. Simmons
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb vágás: Tom Cross
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb férfi mellékszereplő: J.K. Simmons
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb film jelölés
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Damien Chazelle
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb rendező jelölés: Damien Chazelle
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Damien Chazelle

Hozzászólások

Szerinted?
Roberto DiCapribogyó jan. 03. 13:29:02 Előzmény Findzs
„A film a tanár diák kapcsolatról , vagyis egy formájáról szól. Bármilyen területen lehetnek ilyen tanárok, szülök, akik a tehetség motiválásának ezt a formáját választják.
A film azt érzékelte , hogy a tanár valóban tehetséges volt és valóban adott át a fiúnak sok mindent, de többet ártott az egész mint használt. A tanár igazolva látja a módszerét azzal, hogy kinevelheti azt a bizonyos tehetséget. Azt gondolja, hogy annak bizonyos zseni, nem fogja feladni semmimilyen körülmények között, és neki szüksége van erre a bánásmódra. De ez nem igaz , az a zseni az ö módszere ellenére is kimagasló lenne, és enélkül megtalálná az utat a rivaldafénybe. Sõt más módszerekkel, akár még zseniállisabb lehetne.
A srác is akkor lesz zseniális , amikor már nem lesz köze a tanárhoz és nem él a tanár terrorja alatt.

A tanár módszerével eléri, hogy kineveli azt A tehetséget, ami igazából nem is az õ munkájának köszönhetõ, az elég jókat pedig elriasztja. Legyünk öszinték nem csak zsenikre van szükség , hanem elég jókra is.

Ez a bánásmód csak emberi lelkeket rombol, akár egy életre megnyomoríthatja az embert, tapasztalatból mondom.”
Roberto DiCapribogyó jan. 03. 13:28:42 Előzmény Findzs
Valahol szomorúnak találom, ha valakinek tetszik egy film, de nem értette meg a lényegét és ezért valami olyan miatt teszik, ami nem is a film központi témája/mondanivalója.
Sarkitva olyan ez, mintha valaki büszkén verné a mellét, hogy az egyik legjobb, legigényesebb akció-katasztrófafilm, amit valaha látott az a Titanic…na ja, csakhogy volt azért ott egy „jelentéktelen” szerelmi-dráma szál is, ami a ráadásul a fő üzenetet, mondanivalót is tartalmazta. (Nyilván a rendező ki is hagyhatta volna ezt és csinálhatott volna egy sima Dwyne Johnsonos zúzdát is a történetből, de nem; nyilván okkal nem.)

Bemásolom amit jessm (39.hozzászólás) írt korábban, nagyon jól leírja, miről szól VALÓJÁBAN a film:
Gollam24 jan. 01. 12:00:37 Előzmény Findzs
A tanár szakmai felkészültségét, hozzáértését senki sem kérdőjelezte meg, annál inkább azt a stílust és tanítási módszert, amit állítólag a feltételezett jövőbeni siker érdekében megengedett magának a diákjaival szemben.
Ennek a filmnek ez a fő kérdése.
Nem jó az ilyen pedagógust még nézni sem, nemhogy a tanítványának lenni.
9/10
Findzs 2019 dec. 31. - 22:41:08 9/10
Úgy látom a fanyalgók azzal jönnek, hogy a tanárt kirúgták volna, perelték volna stb.
Nekik az nem jött át, hogy az a tanár egy zseni volt és a tanulók versengtek, hogy bekerüljenek a tanítványai közzé mert tudták, hogy ő a legjobbat hozza ki belőlük bármi áron és ezt vállalták.
Bármikor leléphettek volna ez nem egy börtön önszántukból maradtak.

Nem azért túráztatta őket mert az volt a fontos ki milyen gyors hanem, hogy ki mennyire kitartó.
Ki mit tud kihozni magából minden áron a korlátokat döntögetve.

De mégiscsak ott van az a sok díj és mindenhol jó pontozással szerepel azért ez mond valamit.
Ez nem egy egyszerű popcorn mozi, szerencsére. Én kritikus embernek tartom magam nem is emlékszem mikor adtam utoljára 9 pontot egy filmre.
Sajnálom akit nem mozgat meg ez a film, de hát nem vagyunk egyformák, ilyen a világ.
10/10
baromarc666 2019 dec. 29. - 17:48:31 10/10 Előzmény deadscott
Sajnállak... tied a Marvel univerzum!
Roberto DiCapribogyó 2019 dec. 28. - 11:56:12
Kezdem a pozitívummal: a két főszereplő színész nagyon jól hozza a karakterét és van köztük kémia is dögivel. Ennyit a pozitívumokról.
Ha érzelmileg legalább átlagos érettségi szinten vagy, akkor véleményem szerint messzire kerüld el a filmet, mert csak jól felfogod húzni magad rajta.

A forgatókönyvíró gyerek kezére legszívesebben rácsapnék, annyira logikátlan, életszerűtlen az emberek viselkedése, a történések menete, a semmiből előrángatott akadályok, stb. /Eleve a tanár figurája egy képtelenség, a valóságban szénné perelték volna (főleg az USA-ban) a diákok/szülők már a kezdet kezdetén./
Ez mondjuk egy fantáziavilágban játszódó akció-sci-fi látványfilm esetében elmenne (pl. a Prometheus nekem tetszik, annak ellenére, hogy abban is vannak rendesen életszerűtlen viselkedések), de ez a film tudtommal nem látványfilmnek készült.

Aki nem akarja végigsenyvedni, mégis érdekli miről szól - virágnyelven:

A nárcisztikusan sérült tanár találkozik egy kellően szubmissziv (értsd önbecsülés = 0) gyerekkel, akinek aztán a film második felére leszállnak a golyói és olykor-olykor már elkezd úgy viselkedni mint egy normális ember, a tanár pedig erre stratégiát vált és abbahagyja a keménykedést, mert jól tudja csak azt lehet szivatni, aki hagyja magát.
10/10
Richard Kovács 2019 szept. 25. - 18:47:41 10/10
Már többször láttam, nagyon jó film, a 2 főszereplő valami hatalmasat alakít.
2/10
deadscott 2018 febr. 22. - 22:26:58 2/10
Túlértékelt hulladék.
Egyrészt egy ilyen \"tanárt\" nem csak hogy páros lábbal (és fegyelmivel) rúgnának ki, hanem a szart is kiperelnék belõle.
Másrészt az alkotók nem sokat tudhatnak a zenérõl. Oké, nem árt, ha egy dobos alapból pontosan üt, de a konzi nem a hadsereg, a jazz pedig nem egy küzdõsport, sõt semmiféle sport. Ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy egy profi zenész fellép monitorozás nélkül? Ráadásul, ha jó gyorsan játszol a hangszereden, akkor jó gyors leszel... de nem jobb. A zene ugyanis - szemben a sporttal - mûvészet. Persze, le lehet mérni, hogy melyik dobos dobol pontosabban vagy gyorsabban, de ennek kb ugyanannyi az értelme, mint Picasso mûveit kizárólag a geometria szemszögébõl elemezni.
2/10
10/10
picipc 2018 jan. 07. - 19:50:46 10/10
Minden díjat megérdemelt.
10/10
victorcreed 2017 dec. 04. - 21:07:04 10/10
J.K Simmons alakítása parádés. A film is nagyon jó. Nekem túl rövid, még elnézegettem volna.
8/10
Atis88 2017 dec. 03. - 19:13:07 8/10
Ez a film az egyik legjobb amit valaha láttam. Simons és Teller zseniálisak, remekül mûködik köztük a dolog. Végig képes fent tartani, nem hogy a figyelmet de a feszültséget is. A legvége pedig zseniális. 8/10.
Butch Cassidy 2017 nov. 13. - 22:43:47
Kár, hogy ennyire kiszámítható, ennyire amerikai. Simmons jó, de sablonos. Többet reméltem. Még a swingrõl se tudtam meg semmit...
6/10
szubjektív 2017 máj. 15. - 03:32:37 6/10
Nem lett volna ez egy rossz film, ha lett volna valami épkézláb forgatókönyve.
Remek színészi alakítások és van feszültség a filmben.
De fel nem foghatom, hogy miért vannak sokan hasraesve ettõl a filmtõl.
Talán mert nem láttak még igazán jó filmeket?
7/10
offtopic
tesz-vesz 2017 márc. 05. - 18:17:43 7/10 Előzmény András Szénási
most elõször életedben, megtetted? elgondolkoztál?
7/10
tesz-vesz 2017 márc. 05. - 16:32:28 7/10 Előzmény aser10
7/10
tesz-vesz 2017 márc. 05. - 15:36:09 7/10 Előzmény aser10
ezen nagyot röhögtem:
"Ha üvöltesz, mint a barom, hogy GECI!!!! és közben ütöd a dobot, mint az állat, nem fogsz gyorsabb swinget játszani. Elsõsorban azért, mert már évtizedekkel korábban rájött pár fondorlatos zenész, hogy ha nagyon gyorsan akarsz játszani egy hangszeren (legyen az akár a dob), ahhoz elõször lassan, stabilan kell játszani a gyakorlatokat, hogy a mozdulatsorok rögzüljenek. A dobolás éppúgy a fizika szabályaira épülõ tevékenység, mint például a foci. Ha a filmben látottaknak megfelelõen akar valaki gyorsabban swinget játszani, az olyan, mintha úgy akarna dekázni, hogy belerúg teli rüszttel a labdába, és üvölti utána, hogy GECI!!! amikor elszáll. "

http://index.hu/kultur/cinematrix/2015/02/07/whiplash_baj/
7/10
tesz-vesz 2017 márc. 05. - 14:54:01 7/10
az egyik mese, a másik valóság. az egyik dráma, és a való élet; a másik elb*szott giccs.
7/10
tesz-vesz 2017 márc. 05. - 14:39:09 7/10
és ki ne felejtsük már az összevetést, a film közben a Mindenki (sing) jutott eszembe, hogy milyen röhejes ehhez képet, amikor a mindenkit néztem, az tetszett, de nem nagy szám. de a whiplash után már röhejes az a film, teljes összevethetõ a két film.
7/10
tesz-vesz 2017 márc. 05. - 14:31:17 7/10
a vége nagyon jó a filmek, az nagyon tetszett, de nincs ilyen a zenében, hogy ennyire pontosan kéne eltalálni valamit, amikor a 3 dobost túráztatja, az nagyon irreális.... és röhejes, de kellett a drámai hatás, amikor belép a gyakorlók közé a terembe a gonosz tanár, az már szintén röhejes és giccses az ajtócsapással, nagyon színpadias belépõ, utoljára Piton professzor lépett így az osztályterembe. csak ott stílusos volt, mert az egy mese. szóval a háborús filmet nagyon akarták keverni a zenész élettel, túl véres ez már ahhoz. de mondom, a legvége nagyon jó.
10/10
Morten 2017 febr. 13. - 16:57:44 10/10
Minden idõk 10 legjobb filmje közt van!
Csak érzelmi intelligenciával rendelkezõknek ajánlott!
Összes hozzászólás
Parno Graszt nagykoncert
2020. február 14., 20:00, MÜPA Parno Graszt nagykoncert

Vendég: Ferenczi György

Jegyvásárlás