X Polgártárs

Bakancslistához adom
Citizen X
amerikai filmdráma, 105 perc, 1995

Értékelés:

122 szavazatból
Szerinted?

Nagy titkolózás övezte a "rosztovi rém" ténykedését a Szovjetunióban. A kommunista embereszménnyel összeegyeztethetetlen volt, hogy a szocialista világ vezető államában kannibál sorozatgyilkos garázdálkodjon. Andrej Romanovics Csikatilo több mint ötven áldozatot hagyott maga után. Burakov nyomozó mindent megtett annak érdekében, hogy elkapja. Miközben a film bemutatja a Csikatilo utáni hajszát, lerántja a leplet a bürokratikus és korrupt szovjet rendőrségről és igazságszolgáltatásról, amely másfél évtizeden keresztül lehetővé tette az elvetemült gyilkos garázdálkodását.

Stáblista:

Szereplők

Viktor Burakov
Andrej Csikatilo
Alexandr Bukhanovsky
Mikhail Fetisov
Bondarchuk

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1996
    Legjobb férfi mellékszereplő: Donald Sutherland
  • Golden Globe-díj

    1996
    Legjobb televíziós minisorozat vagy tévéfilm jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
sexykex 2021 márc. 24. - 12:48:15 4/10
Az HBO olyan, mint a Hallmark. Szél ellen is kilométerekről megérezhető az HBO film szaga. Mintha mindig ugyanazok írnák és rendeznék. Ez sem tetszett. Én elhiszem, hogy hitelesen mutatja be a történteket és a kort, de játékfilmnek attól ez még nagyon rossz.
Joan Fontaine 2020 szept. 20. - 16:13:38
Valóban jó feldolgozás, legalábbis követi a tényeket.
Valaki itt alant írta, hogy nem talál még egy ilyen jó filmet ebben a témában. Én azt gondolom, hogy a Martfűi rém még ennél is jobb. Annak érdekesebb a hangulata, jók a színészi játékok, és rendkívüli módon eltalálták azt a Kelet -Európai feelinget, ami nagyon eredetivé teszi. Elég drámai is, a maga nemében.
Fecni007fefe 2020 júl. 02. - 00:04:44
Az megvan, hogy a bizottság helyiségében, amikor meghallgatják a magát elsíró Burakovot, a falon egy magyar felségjelű MiG van? :D Vörös csillagban fehér és zöld körök, az bizony nem a szovjet felségjelzés.
kispiroska01 2020 máj. 04. - 13:11:26
Hasonló ez a film a " 44.gyermek" -hez.
10/10
21Vick 2019 febr. 23. - 18:24:26 10/10
Remek film. Most láttam először, de lebilincselt.
10/10
collin11 2018 júl. 23. - 17:05:44 10/10
Egyáltalán nincs amcsi feelingje! Sőt, annyira megvan benne az akkori kor hangulata, hogy teljesen bele tudtam élni magam. Nekem jelenleg ez a kedvenc ilyen témájú filmem és egyszerűen nem találok jobbat. Egyébként a színészek közül is egyedül a Csikatilot remekül játszó színész amerikai.
offtopic
Oh jajj 2017 jún. 10. - 04:18:41
Vajon miért nem látszik ez a téma a topiklistában?
Oh jajj 2017 jún. 09. - 20:19:06
Látszik rajta, hogy nem oroszok a szereplõk, mondhatni van egy olyan fílingje, mintha amcsi nyomozók nyomoznának Magyarországon :)
De egyébként nem tûnik rossznak.
A gyártók közt szereplõ Asylum az a bizonyos asylum??
8/10
Amon_Tobin 2016 nov. 04. - 08:34:53 8/10
Egyetértek az elõttem szólokkal abban, hogy mindenképpen érdekes és jó film, de a színészi játék, pláne a dialógusok többször annyira didaktikus, hogy... Mondjuk épp ezért alkalmas arra, hogy bárki megértse a rendszer mûködését, de nekem az árnyaltabb karakterek, megfogalmazások jobban tetszenek.

Ja, és ti is láttátok Alföldi Róbertet? :)

SPOILER-KÉRDÉS!

Csak nekem nem derült ki, hogy Bondarcsuk (helyi agitprop-fõnök) miért ragaszkodott Csikatilo szabadon bocsátásához? "Jó kommunista" - mondja rá, amikor pedig a gyárban is mulasztásokat követett el.
10/10
coldsilent 2016 jan. 29. - 00:37:00 10/10
Jelen film, mint mûvészeti alkotás, egy mestermunka.

SPOILERVESZÉLY!!!
A filmet háromféle képpen lehet nézni:

1 A hatvanhetedik szuperhõsõs CGI-orgia és animációs mese után beülünk a tévé elé, majd hozzávágjuk a távkapcsolót, mert se látvány, se költségvetés, se bugyuta humor, meg vagy ezeréves... A negatív hozzászólások alapján, vélhetõen számukra okozott kellemetlen meglepetést a film. Valamint történelmi ismereteik szûkõsek lehetek, a szocializmus mûködésérõl pedig kevés tapasztalattal rendelkezhetnek.

2. Megnézzük a filmet, mert a Dexter tetszett és a sorozatgyilkosok zseniálisak...! Õk is csalódni fognak, hiszen Csikatilo személye viszonylag sokadlagos a film egésze szepontjából, erõs túlzással a gyilkos csak egy díszlet a filmben.

3. Vagy pedig leülünk úgy végignézni, hogy nem a szoros történetet, nem a szoros cselekményt vesszük alapul. Ha a jelenetek közben nem csak az eseményeket figyeljük, hanem végiggondoljuk, hogy ki kicsoda a szereplõk közül és mi a dolguk: az agitpropos ideológus érvelése, az idõs ezredes katonás nyugalma, a fiatal orvosszakértõ valamint a rendõrtiszt lelkesedése... Körbe kell nézni a jelenetekben; a környezetet; a szobák díszítését (a szovjet vezetõk képének váltakozása apróság de nagyon jó, hogy odafigyeltek rá); az emberek hangulatát, a minden-mindegy-hangulatot; a peresztrojka-glasznoszty hozta apró változásokat (Lenin-plakát szétszaggatva a falon, közterületen megjelenõ büfékocsi, melybõl nappal is fogyasztható alkohol; a szereplõk ruházatának megváltozása, úgy mint a farmernadrág stb.).

S ekkor rájon az ember, hogy valójában a film egy korrajz és a Csikatilo szál viszonylag mellékes, akár Lenke néni is lehetett volna a Szomszédokból, mert egyszer rosszul adott vissza a vásárlónak...
Kicsit olyan hangulata van, mint a Moszkva Térnek, mely ugyan alapvetõen egy humoros alkotás, a háttérben azért vaskos eseményeknek lehetünk tanúi s ha így nézzük végig a filmet inkább facsarja a lelkét az embernek, mintsem mosolyog rajta.

-----

Aki pedig hajlamosabb a morfondírozásra, elgondolkodhat azon, hogy vajon a filmben ábrázolt szocialista bürokrácia mennyiben szünt meg... vagy megszûnt-e egyáltalán? Mennyire vagyunk fásultak manapság? Vagy csak jobban fel vagyunk szerelve technikailag és hosszabb a pórázunk? Vannak problémák, amikrõl az úgynevezett demokráciákban sem lehet beszélni? Vannak emberek, akiknek nagyobb a szavuk és akikre nem vonatkozik a törvény? És ezek a kérdések csak a poszt-szovjet térségre vonatkoznak, vagy az úgynevezett fejlett Nyugatra is?
Érdemes idõt hagyni a film után az átgondolására is.

Jó szórakozást, mindenkinek csak ajánlani tudom!
10/10
Querelle 2015 aug. 21. - 19:50:28 Előzmény Ottó Kuruc
Amit nem értek, hogy Jeffrey DeMunn miért nem kapott Golden Globe díjat, legalább olyan jó, sõt szerintem jobb volt a szerepében mint Sutherland, aki persze szintén jó volt, de a nehezebb feladatot szerintem Csikatilov ábrázolása jelentette.
Querelle 2015 aug. 21. - 19:48:38 Előzmény Gnomik
Az Evilenko egy erõsen kitalált történet, az eredeti nyomozást és buktatókat sokkal jobban ábrázolja az X-polgártárs.
Ottó Kuruc 2015 jún. 21. - 12:40:32
Szerintem kifejezetten jó film és jó színészek játsszák.
A 10 évnyi nyomozás tényleg hosszú, de nem meglepõ módon amögött a szovjet tehetetlenséget okozó bürokrácia van, és nem a nyomozó valójában elismerésre méltó módszerei és kitartása, melyeket folyamatosan gáncsoltak a balfácán elvtársak.
zos42 2015 máj. 13. - 21:44:32 Előzmény ReignMan
Bizony hogy a Gödöllõi pályaudvar. Én tolattam a szerelvenyt keresztül a pénzérmén.:)
Gnomik 2015 máj. 05. - 00:50:19
Ez igen, ilyen gyenge filmet rég nem láttam. Rengeteg hibával. Már ne haragudjatok, de angolul jegyzetelnek de oroszul van kiírva az állomás neve? Ilyen hülye hibát rengeteg amcsi filmben elkövetnek. A nyomozó agyon dícsérete, de mire föl? 10 évig semmire nem jutott, azért mert 1,5 órán át holtesteket szedeget és búskomoran néz. Ne!! Nem értem az amerikai filmeket, Saderland golden golbe díjat kapott ezért, ezért a karót nyelt szerepért? Milyen színészi teljesítmény van emögött?? Vicc!!
Evilenko c film na az film!!! Az a klasszikus nem pedig ez a buta X polgártárs!!!
gyereamozibabe 2015 máj. 03. - 22:20:40
Nagyon gyenge film, pedig a téma érdekes. Gyenge forgatókönyv, gyenge színészek, gyenge jelmez/díszlet.
A port.hu-s magas pontszám miatt szenvedtem végig, pedig már az elsõ tíz percben éreztem, hogy kontár munkát látok.
lonecoyote25 2014 ápr. 05. - 00:33:32
OFF:
"Összességében jó film, ha meg azt vesszük, hogy 15 éves akkor abszolút 10-es, ha ma jelenne meg egy ilyen, akkor 3-as adnék rá. Végül csak összehoztam a reális pontot."

Húha, úgy érted, a mai filmek jobbak a régebbieknél? Mert nekem annyira nem tetszik ez a mai ötlettelenség, mûvészieskedés, digitális színezésnek köszönhetõ trutyi-kinézet, lélektelenség és dilettantizmus. Komolyan, nem is emlékszem, mikor láttam 2000 utáni filmben valami igazán eredetit, hangulatosat vagy hiteleset. Szóval, elég mûanyagnak tûnnek nekem a mai filmek, egy dekagramm élet sincs bennük. De nem láttam olyan figurákat se születni mostanában, mint Piszkos Harry, a Terminátor vagy John McClane. És akkor még nem is beszéltem a régebbi rendezõkrõl, operatõrökrõl, zeneszerzõkrõl, színészekrõl és sztárokról, akiknek a tömegeit sorolhatnám, akiknek a tudásához, tehetségéhez, karizmatikusságához nem ér ma fel senki. Ha csak ezt a filmet nézem (pedig egy szimpla tévéfilm), milyen alakítások vannak benne: Rea, Sutherland, Max von Sydow, Joss Ackland... Istenem, ha lenne ma egy olyan kaliberû színész a vásznakon, mint mondjuk Sydow... De kár sírni, amennyire látom, ugyanez a sivárság van manapság minden mûvészeti ágban...
ReignMan 2013 jún. 12. - 19:21:44
Ha jól láttam, a gödöllõi kis vonatpályaudvar volt a helyszín, de legalábbis nagyon hasonlított rá...

Kérdés, hogy hogyan vakarta el az áldozatokat eszköz nélkül legalább 30-40 centi mélyre?
9/10
Újvállalkozó 2013 jún. 04. - 21:02:59 9/10
Anno még a videókölcsönzõbõl láttam. Tehát 95-96 táján, azóta nem, de ma újra megnéztem és nem csalódtam benne, nagyon tetszett. Jó volt látni magyar színészeket, helyszíneket. Ezt nem szarták úgy el, mint a Die Hard 5-öt. :) 9/10
James Uram Benson Madame 2012 jan. 22. - 22:01:41
Remek film, a szürke helyszínek kellõen lehangolóak, de az eredeti helyek ennél valszeg még lehangolóbbak lehetnek. Egyetlen apró baki, hogy a végén a nyomozó gyerekeinek talán kicsit idõsebbnek kellene lenniük, elvégre 10 év telik el. Mindenesetre most utánaolvasgatok a sztorinak. Csikatilo lett a leghíresebb, de gyanítom hogy hasonló esetek százait sumákolták el anno.

***SPOILER***
Zseniális, amikor Sutherland megszívatja Bondarcsukot a zsarolással.
Összes hozzászólás
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu