XVI. Lajos szökése

Bakancslistához adom
The Escape of Louis XVI
francia filmdráma, 2008

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Párizs, 1791. június 21. Délután fél egykor XVI. Lajos francia király a feleségével, Marie-Antoinette-tel és gyermekeikkel titokban megpróbált elmenekülni a forrongó tömeg által körülzárt Párizsból. Álruhában menekültek ki a Tuileriákból, ahol fogolyként tartották őket, de Varennes-ben elfogták, majd Párizsba hurcolták őket. Egy évvel később Franciaország királyát és királynéját lefejezték.

Hozzászólások

Szerinted?
Ford Mustang 2011 szept. 24. - 00:55:28
XVI. Lajos Franciaország és Navarra királya volt 1774 és '91 között, majd uralkodási idejének lejártától egy éven keresztül a franciák királya. '92 augusztus 10-én a királyi palota, a Tuileriák ostroma után megfosztották hatalmától és bebörtönözték. A Nemzeti Konvent hazaárulás vádjában bûnösnek találta, '93 január 21-én pedig nyaktilóval lefejezték. XVI. Lajos volt az egyetlen francia király, akit kivégeztek.
Bár Lajos király eleinte közkedvelt volt, döntésképtelensége és maradisága miatt a francia társadalom egyes rétegei a zsarnokság jelképének tartották. Manapság a történészek becsületes, jó szándékú embernek írják le, aki azonban képtelen volt a monarchia megreformálására, a forradalmárok ezért éppen õt kiáltották ki bûnbaknak.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu