Yamato - Öngyilkos küldetés

Bakancslistához adom
Otoko-tachi no Yamato
16 éven aluliak számára nem ajánlott japán háborús filmdráma, 145 perc, 2005

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

Több mint 260 méter hosszú és 64 ezer tonna. A csatahajók királynője. 1945 tavaszán azonban már vele is elveszett a háború a japánok számára. A Yamatót tizenévesekből álló háromezer fős legénységével úgy küldik az utolsó kamikaze útjára, hogy nincs benne elég üzemanyag a visszatéréshez. Alig egy nappal a kihajózás után pedig amerikai felderítő tengeralattjárók felfedezik az ellenséges objektumot. Makiko egy déli fekvésű japán kikötőbe érkezve azt reméli, hogy egy hajó elviszi őt a hatvan éve elsüllyedt Yamato tragédiájának színhelyére. Kérése azonban mindenütt elutasításra lel, mígnem ki nem derül Katsumi Kamio kapitány számára, hogy Petty Uchida tiszt lányával áll szemben. Kamio és Uchida szoros bajtársként büszkén és bátran együtt szolgáltak ugyanis a legnagyobb hajón, melyet ember épített. Kamio megdöbben a hír hallatán, hiszen abban a tudatban élt, hogy Uchida eltűnt, amikor az amerikai légierő elsüllyesztette a hajót 1945. április 7-én. A veterán így vállalja a tizenöt órás út kalauzolását, amelynek során Makiko és egy 15 éves matróz, Atsushi oldalán újraéli a Yamato fedélzetén töltött háborús időket és megosztja emlékeit a fiatalokkal.
Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Szereplők

Shohachi Moriwaki
Mamoru Uchida
Taeko
Hisao Koike
Yoshiharu Kojima

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
webulon 2013 jan. 27. - 19:25:45
Szenzációs
A háborús filmek között nálam ez top 10-es....

5.1 -ben nézze meg akit érdekel

Ez volt róla az amerikai vélemény:

Mint amikor kölyökkutyát gázol a teherautó" - emlékeztek vissza a Yamato lövedékeinek hatására a rombolók túlélõi...


Jamato és Muszasi ,- két Csendes Óceáni gigász...de ,hogy mennyire felesleges hajók voltak azt pl jól példázza ,hogy a Muszasi ,-amíg vízen volt soha nem találkozott repülõnél nagyobb elenfélle s Õt ugye nem hell meg wild cat-ok elleni csatára gyártották..
pantagruel 2012 márc. 17. - 21:59:40 Előzmény Crazy Horse
Kedves Horse,

nekem is tetszett, örülök, hogy egyetértünk.
Azonkivül ez egy japán film, tehát az érzelmek kifejezése sokkal visszafogottabb,
mint az európaiaknál.
Történelmileg hiteles.
Ennél már csak "A zongorista" a jobb, ami verhetetlen.

Üdv. È.
4/10
Rahar 2011 júl. 01. - 13:34:05 4/10 Előzmény feketevipera
Hasonló véleményem van nekem is, annyi különbséggel, hogy a csatajeleneteknél ha törekedtek is a látványra akkor nem jártak sikerrel, sok helyen nagyon látszik, hogy mûvi az egész. Én szeretem az olyan filmeket amiben jó sok harc található, attól függetlenül, hogy ez egy hosszú film, nagyon kevés harc van benne. Ami nem feltétlenül baj, ha legalább az érzelmi oldal megfelelõen lenne bemutatva, de ahogy az elõttem író kolléga már jelezte, ez a rész sem sikerült igényesre, egyszerûen giccses. Összességében 10 pontból 4 pontra értékeltem. Engem nem fogott meg ez a film se látványilag se érzelmileg.
feketevipera 2010 okt. 11. - 09:32:59
No, úgy látom, a japánok megcsinálták a maguk Pearl Harborját. Maga a történet a jól bejáratott sablonra alapult, szerintem nagyjából ugyanazt a forgatókönyvet használják mintául már vagy 15 éve (vagy talán még régebben). Sajnos azt kell, hogy mondjam, kicsit vontatott, helyenként már-már giccses filmet nézhettünk végig. Amit talán jobban kibonthattak volna, az a lélektani elemzés volt. Nagyszerû témát nyújtott volna az a gondolat, hogy valaki hogyan képes feldolgozni az összes szerette elvesztését, hogyan képes együtt élni azzal a lelki teherrel, hogy õ túlélte, miközben körülötte mindenki más elpusztult. Sok helyen nagyon zavaróak voltak a vizuális megoldások, illetve sokszor sajnos a látványosságra törekedtek a csatajeleneteknél, így láthattunk jó pár repülõ (és közben kapálódzó) embert a bombák becsapódásakor. Azért az ilyesmikre jobban odafigyelhettek volna, szerintem ha robban egy bomba, akkor ott épkézláb ember nem igazán marad a közelben, de lehet, hogy tévedek. Mindamellett méltányolnunk kell, hogy a japánok is készítettek egy filmet, amelybõl végre nem az amerikai filmekben megrajzolt kép köszönt vissza ránk, hanem megláthattuk, hogy a japán katonák is ugyanolyan emberek voltak, mint mindenki más.
furbee 2010 okt. 04. - 18:51:55
Na megint egy nézhetetlen idõpont, esély sincs rá hogy végignézzem :S
Crazy Horse 2009 júl. 17. - 23:29:29
Nagyon jó film. Komoly, megrázó, amennyire én meg tudom ítélni, történelmileg hiteles, talán egy negatívuma, hogy néha kicsit érzõdik az alacsony költségvetés (néhány sz.gépes effektnél), de a filmben itt-ott megjelenõ tradicionális japán értékrend és életfilozófia bõven kárpótol.
10/10
Hel Moor 2009 júl. 17. - 16:56:36 10/10
Nekem nagyon bejön a film. Szerencsére nemsokára meg is lessz DVD-n.
90repa 2009 márc. 07. - 21:18:35
:)
kaloz14 2008 okt. 19. - 17:14:50
E film japán szemszögbõl mutatja be katonáik hõsies, elszánt küzdelmét, egyben emléket is állít nekik. Kissé véres, de nagyon szép film.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu