Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája

Bakancslistához adom
Z
francia-algériai politikai thriller, 126 perc, 1969

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Szereplők

a képviselő
Helene, a képviselő felesége
a vizsgálóbíró
az államügyész
újságíró

Hozzászólások

Szerinted?
James Uram Benson Madame 2015 okt. 19. - 23:15:39
Fantasztikus szatira! Nem semmi mondjuk, hogy mar elkeszulese eveben bemutattak nalunk is, legalabbis a szinkron az iszdb szerint 69-es. Mondjuk ra lehet huzni, hogy "balos" film, mar csak a hiresen szimpatizans Montand miatt is meg hogy "utik a halado szellemueket", de ennel sokkal tovabb mutat, hiszen hany hasonlo, akar amcsi film is keszult mar a temaban. A tema orok es pont emiatt hatasos ma is. A fougyesz monologja meg egyenesen hatborzongato ("nem elegendo")
6/10
breeder 2014 júl. 07. - 17:07:43 6/10 Előzmény Gina424
Igen, ez a film pontosan olyan, mintha híradót nézne az ember.
Gondolom a rendezõ Costa-Gavras is pont ezt érzetet szerette volna bennünk kelteni, hogy dokumentarista módon tekintsünk a filmre, és ne úgy mint egy jó kis popkorn mozira!

Ugye eleve egy valós, megtörtént politikai gyilkosságról van szó, amit a hatóságok szerettek volna elbagatellizálni, de az végül nem sikerül, mert fény derült az igazságra.

Nekem egyébként összességében nem tetszett a film.
Azt viszont el kell ismerjem, hogy remekül voltak fényképezve a jelenetek, és a szereplõk játéka is hiteles volt.

6/10

***Spoiler***

További infó a film keletkezésével kapcsolatosan:
http://teeundarchive.blog.hu/2014/05/22/z_avagy_egy_politikai_gyilkossag_anatomiaja_503
10/10
Gina424 2014 febr. 21. - 12:21:06 10/10
Hát ez egy iszonyú jó film! Elsõ megnézésre nem értettem belõle egy szót sem, mert csekkrendezgetés közben nem tudtam odafigyelni. Viszont mivel itt mindenki nagyon jókat írt róla, hát elhatároztam megnézem még egyszer. A második nekifutásra fõzés közben került sor, és nagyon nagyon tetszett. Egész egyszerûen fenomenális. Pontosan olyan érzésem volt, mintha az én gondolataimból készült volna a film. Miközben hallgatom a híradót, és lefuttatom a fejemben, hogy mi lehet a hírek háttere. Szóval valóság a javából!
A másik, ami nagyon tetszett, ahogy bemutatta az egyének motivációit, és ahogy az egész összeáll egy nagy képpé!
10/10
gyöngykuckó 2013 dec. 09. - 21:20:04 10/10 Előzmény Segítõ Béka
Itt is, ma is nálunk is elnyomóak a nemzetiek, a vallásosak, a zsidózóak, a jobboldaliak --- csak hogy az igazságtól ne térjünk el.
Dolphus Lundgrennus 2013 jún. 11. - 16:36:37
Bocs a typo-ért: Costa-Gavras...
Dolphus Lundgrennus 2013 jún. 11. - 16:32:33 Előzmény Segítõ Béka
Mit tetszik pontosan érteni nyugati "pc" alatt? Jó lenne ismerni, hogy milyen körülmények között, minek hatására, milyen irodalmi alapanyagból készült a mû, mielõtt aktualizáljuk "hazai fogyasztásra". Costas Gavras a görög jobboldali katonai diktatúra állapotairól, azok ellen szóló könyv alapján készítette a filmet, ráadásul a forgatókönyvíró Semprun, aki megint csak nem a nyugati "PC"-jérõl ismert. Persze, lehet mondani, hogy mint minden egyeduralom ellenes megszólalás, ez is értelmezhetõ, a mi - fõként akkori - viszonyaink keretében is, s kiterjeszthetõ más embertelen rendszerekre is, de ettõl még a film indíttatása eredetileg nem ez volt, s fõként nem vezette a mûvészeket valami "nyugati PC" elvárás kielégítése.
10/10
szulcsi 2011 aug. 30. - 11:24:09 10/10
Köszönöm Segítõ Béka. Sikerült letölteni, köszönöm a segítségedet. Nagy örömet okoztál ezzel mert még gyerek koromban láttam és nagy nyomot hagyott bennem ez a film. Örülök, hogy vannak még segítõkész emberek. Üdvözlettel: Szulcsi.
10/10
Segítõ Béka 2011 júl. 27. - 12:50:16 10/10
egy hihetetlenül legendás film 1969-bõl, csak két oszkárt kapott, meg egy golden globot. elképesztõen jó.
nekünk magyaroknak végképp, kicsit rendszerváltás, és látszólag Antall karekterû az áldozat. sajnos csak látszólag.
attól tekintsük el, hogy itt az elnyomóak a nemzetiek, vallásosak, monarchisták, zsidózóak. ezt nyugodtan betudhatjuk a nyugati pc-nek...

nyugodtak lehetünk, hogy mások is így használják az ügyészségeket, bíróságokat. nyugaton finomabban, itthon kb így.

itthon ma is így megy a posztkommunista bíróságon. csak itthon a bíró és az újságíró is benne van ez pedig az igazságszolgáltatást lehetetlenné teszi. az újságíró is, valódi ellenzéki lap eddig nem volt, és itthon az igazságos bírót fontos politikai ügyeknél leváltják... a tyúkperek törvényesek, ellenkezõjét senki nem

sokáig, gyerekként nem értettem, hogy lehet, hogy ugyanúgy botrányos ítélet jön ki fideszesek javára, mikor a kommunista diktatúra után vagyunk, de mára már tudom, hogy a fidesz is bolsevik gyökerû, posztkommunista párt, melynek egy a gyökere az egypárti mszp-vel, így a bíróság pedig egyértelmûen maradt ami volt elsõ látásra is: egy korrupt posztkommunista, részrehajló intézmény.

itt már 60 éve harsogják a demokráciát és a nép nevében-t, ezt harsogták a kommunizmusban és ezt most is. de attól ez még nem lesz igaz, bár javul a helyzet folyamatosan.

----

mit értek volna a demokráciájukkal? eladósították volna õket is. ide valami új kellene.

http://kkbk.blog.hu/2011/08/06/z_avagy_egy_politikai_gyilkossag_anatomiaja
10/10
Segítõ Béka 2011 júl. 15. - 20:50:11 10/10 Előzmény szulcsi
8/10
sanderb 2011 ápr. 02. - 18:38:01 8/10
Kimagaslóan tálalt összeesküvés, cselszövés, aljas érdek, korrupció. Minden kockája hiteles, igazi bátor rendezés. Negyven év távlatából nézve is üde, játszódhatna ma is, legfeljebb az eszközök fejlõdtek az eltelt idõ alatt, de a történet az idõtlen, örök: a jóra való, (anyagi) érdek nélküli szándék nem kívánatos a politikai és gazdasági csúcsszervezetekben. A téma másik örök érvényû rávilágítása, miszerint minden embernek megvan az ára, csak meg kell tudni azt jól határozni, s persze idõben.
Érdekes, dokumentarista pontosságú, élvezetes film, kevés feszültséggel - ezt találóan fogalmazza a magyar címe. 10/8
adamnagysweetmovie 2010 dec. 08. - 20:39:20
Hát én ezt minden nemzeti ünnepen leadnám, hogy láthassa a mezei tévénézõ, hova is vezetnek a túlfûtött politikai indulatok.
És akkor a gazdasági nehézségek okozta feszültségekrõl még nem is szóltunk, amirõl meg a Werckmeister harmóniák fest éjfekete képet. Mondanom sem kell, szintén nemzeti ünnepre való módon!
Komolyan írom, az a durva, hogy ebben sajnos semmi irónia nincsen. Igen, volna mit helyrehoznunk, elsõsorban mindenkinek a maga területén.
b-gabor 2009 dec. 20. - 11:40:36
Szia!
Meg tudnám szerezni én is a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája címû filmet Tõlled?
válaszodat várom: Gábor Kecskemétrõl
10/10
szulcsi 2008 febr. 23. - 19:18:00 10/10
Szerintem nagyon jó film,csak már nagyon régen láttam.Nem tudna segíteni nekem abban hogy a filmet megszerezhessem?
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu