Zárt tárgyalás

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 85 perc, 1940

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

Dr. Benedek Gábor, a híres ügyvéd egy gyilkost véd, aki féltékenységből megölte feleségét. Gábor házassága rendben, szereti a feleségét, Annát. Még elképzelni sem tudná, hogy nélküle éljen. Boldog, úgy érzi minden rendben van közöttük. Aztán egy szép napon feltűnik a kisvárosban Szentgyörgyi Péter, az asszony régi szerelme. Valamikor Anna is zongoraművésznek készült, mint Péter, de aztán férjhez ment és lemondott a karrierről. A "régi szerelem" felbukkanása hogy, hogy nem felébreszti Annában az eltemetett, másfajta élet vágyát.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
FilmExpert 2020 ápr. 20. - 15:26:36 9/10 Előzmény feketevipera
"A cím talán arra is utalhat, hogy Gábor a saját lelkében vívta meg a harcát, s titkolni akarta mindazt, ami már lényegében véve nyílt titok volt."

Szerintem meg inkább arra, hogy meg kell próbálni úgy élni, hogy ne adjunk okot arra, hogy a szűkebb-tágabb környezetünk a szájára vegyen minket, nem véletlen a végén a nyílvánosság kizárása a tárgyalásról.

A gyilkos, Ács István is elmondja az egyik beszélgetésük során, hogy nemcsak a megcsalás ténye zavarta őt kimondottan, hanem sokkal inkább az, hogy szépen körberöhögték, emberileg megsemmisült, eltört benne valami.Btw. ez a filmje szerintem mérföldekkel jobb Radványinak, mint az agyonmagasztalt Valahol Európában.
Nagy siker lehetett ez a 40-es években, amikor még elválni is szégyen volt.

9/10.
fakohaj 2016 szept. 14. - 15:46:06 Előzmény fakohaj
Ha mást is érdekelne: megtalálható a mandatékán.
fakohaj 2016 szept. 06. - 22:04:07
Ha valaki tudja, hogy hol lehet hozzájutni a filmhez, vagy legalább megnézni, kérem szóljon nekem.
feketevipera 2010 dec. 15. - 22:07:37
Radványi ismét egy komoly témához nyúlt, bár a problémát több más film is feldolgozta (egy részük pár évvel késõbb, mint a Zárt tárgyalás). Különös szerelmi háromszög bontakozik ki a szemünk elõtt. Adott az elfoglalt férj, illetve az unatkozó feleség, s kettejük látszatboldogságába "berobban" egy harmadik, aki ebben az esetben a feleség egykori kedvese. Hamar kiderül, hogy a feleség boldogtalan, hiszen a zongoramûvésznek rövid idõn belül sikerül hatnia rá. Bennem felmerült a kérdés, hogy mennyire erkölcsös dolog egy férjezett nõvel kikezdeni, Szentgyörgyi talán nem a leghelyesebben járt el. Anna szerette ugyan a férjét, s nem akart engedni a mûvésznek, mégsem tette jól, hogy alkalmat adott a pletykálkodásra (ugyanis nem feltétlenül pozitív dolog, hogy egy férjes asszony többször is egy idegen férfival mutatkozik kettesben, ráadásul néha kissé kompromittáló helyzetben). Gábor pedig nem figyelt oda kellõképpen a feleségére, ezért az könnyedén "prédává" válhatott. Ebbõl az a tanulság, hogy a házaspár nem beszélte meg egymással a felmerülõ problémákat, keveset foglalkoztak egymással, lényegében véve felszínessé vált a kapcsolatuk. A cím talán arra is utalhat, hogy Gábor a saját lelkében vívta meg a harcát, s titkolni akarta mindazt, ami már lényegében véve nyílt titok volt. A befejezés számomra kicsit meseszerû volt, talán sziruposnak is lehet nevezni. Páger szokás szerint jól játszott, Tasnády-Fekete Mária talán picit halványabb volt, Tímár József a szokásos "negédességet" hozta. Egy epizódszerepben a viszonylag fiatal Bihari József látható, emellett pedig olyan színészek játszanak a filmben, mint Somlay Artúr, Vaszary Piri vagy Rózsahegyi Kálmán.
10/10
Cathy2 2009 dec. 27. - 11:22:55 10/10
Nagyon jó film! A szinészek kiválóan játszottak, és a történet is jó, a vége pedig szintén nagyon tetszett.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu