Zorba, a görög

Bakancslistához adom
Alexis Zorbas
amerikai-angol-görög filmdráma, 142 perc, 1964

Értékelés:

33 szavazatból
Szerinted?

Basil, angol író (Alan Bates) egy makedóniai faluban megismerkedik Alexis Zorbával (Anthony Quinn), a bányásszal. Zorba eredeti egyéniség, akinek élete a vad görög tájat és a népi temperamentumot jeleníti meg. Mély benyomást gyakorol Basilre, aki emellett egy másfajta mentalitással is megismerkedik, ami összeegyeztethetetlen hagyományos gondolkodásmódjával. Így értetlenül szemléli az egyik ifjú öngyilkossága miatt haragra gerjedt falusiak dühét a falu szépével szemben, aki nem adta oda magát a fiúnak. A filmben nyújtott kiemelkedő alakításáért Lila Kedrova 1965-ben a legjobb női mellékszereplőnek járó OSCAR-díjat vehette át. A film alkotói egy-egy Oscart kaptak a fényképezésért és a látványtervezésért. A film alapjául Nikosz Kazantzakisz nagy sikerű regénye szolgált. Anthony Quinn a filmben nyújtott fergeteges, életteli alakításáért Oscar-díjra jelölték.
A film rendezője, Cacoyannis nemrégiben ünnepelte 80. születésnapját.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
abradan 2011 aug. 08. - 16:47:54 10/10
Amikor a kor és a szellem találkozik. Kazantzakisz regényhõse kilép az életbe. Hihetetlen atmoszférája van ennek a filmnek. Persze, leginkább az örökbe fogadott görög, Anthony Quinn miatt. Zseni a fickó. Igen, nem egységes a film, én is ezt érzem, de a front vagy fázis jelenetekben ott van a géniuszok szelleme. Az életöröm regénye, így hívom magamban Kazantzakisz remekét. De ugyanígy hívom magamban Anthony Quinn-t az EMBERT, csupa nagybetûvel, aki életre álmodta ezt a színes karaktert, ezt az örök embert. Mélyen a tudatba ívódik az film. Nagyon, nagyon mélyen. Sorsfordító alkotássá tud válni egy ddepressziós ember életében, és ezt most nagyon komolyan mondom. Szinte tapasztalatból. 10/10, egyértelmû.
10/10
FIu2676 2011 márc. 08. - 20:10:19 10/10
Alaposan elgondolkodtatott a film.
Nem tudtam igazán felidézni, hogy abban az idõben (1964-ben voltam 12-13 éves) mennyire volt szabados a gondolkodásmód itthon vagy Európában, de a címszereplõ életmódja, gondolkodásmódja, magatartása egyaránt meglepett. Legalább ennyire meglepett a krétai falu lakosságának Zorbáétól meredeken eltérõ magatartása, gondolkodásmódja. Mindkettõrõl az volt az érzésem, hogy erõs rendezõi túlzással azaz sarkítottan ábrázolt.
Wikipédia szerint a címszerepet játszó színész (mexikói-amerikai Anthony Quinn) 2001-ben halt meg 86 évesen, de 84 évesen még egy rendezvényen táncolta a szirtaki-t; A film forgalomba kerülésekor 49 éves volt. A film 3 Oscar-díjat nyert, s a címszereplõ tiszteletbeli görög állampolgárságot.
Ha hinni lehet a Wikipédiának akkor viszont él még a film egyik nõi szereplõje Irene Papas (a keresztnevét több féle változatban láttam írni), aki viszont görög (1926-os születésû). Görög a film zeneszerzõje is, Mikis Theodorakis; ha internetes információim nem csalnak, Õ is él még (1925-beli). Sok szép olvasható róla, hálistennek magyarul is; akár világhírû magyar zeneszerzõinkhez is hasonlítható.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu