Zsidók és muszlimok - Távol és mégis oly közel

Bakancslistához adom
Juifs et Musulmans - Si loin, si proche / Jews and Muslims
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia dokumentumfilm, 52 perc, 2013

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Az iszlám a VII. században az Arab félszigeten látott napvilágot, megalapítója, Mohamed próféta. Az iszlám egy évszázad alatt meghódítja a térséget Perzsiától Spanyolországig. Mi lett a sora a birodalomban a többmillió nem-muzulmánnak? A többistenhívőket áttérítették az iszlámra, a biblia követői, vagyis a zsidók és a keresztények pedig dzimmi státuszt kaptak, vagyis alacsonyabbrendűeknek tekintették őket, akik azonban bizonyos védettséget élveztek és gyakorolhatták vallásukat...

Nagyszabású dokumentumfilm-sorozat a zsidó - arab kapcsolatról, a gyökerekről, a kulturális összetartozásról és különbségekről, a tragikus szembenállás okairól. A dokumentum sorozatot nemzetközi - elsősorban arab és zsidó - történész - vallástörténész csoport készítette.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Torolt Felhasználo 2016 ápr. 10. - 18:54:54
blablabla, riff-röff, szótármásolás.

A cionizmus NEM ideológia, lévén egyetlen célja és témája van/volt. És bár politikában nyilvánul(t) meg, attól még vallási ténykedés marad.

És megkülönböztetném a kétféle nacionalizmust, ahol az egyik az örök nemzet kreálása, az országhatárok faji alapokra helyezése SZEMBEN a fajelmélettõl nem megfertõzött nacionalizmussal, ahol egyszerûen kijelentjük hogy "nekünk papírunk van róla hogy X ország nemzetének tagja vagyunk és büszkék vagyunk rá". (A cionizmus az elsõ kategóriába tartozik.)

---------

Diogenésznek természetesen semmi köze a kozmopolitasághoz, csak véletlen mondott olyat is amire a fajelmélet korában élõk visszatekintve rá tudták húzni hogy "mi már akkor, és az õsi magyarok a sumérok, akik az Orionról származnak".
Torolt Felhasználo 2016 ápr. 10. - 00:43:06
A cionizmusban és a kommunizmusban személy szerint vajmi kevés hasonlóságot látok. Az viszont TÉNY hogy a cionizmus alakjai nagyban befolyásolták a kommunizmus nagy alakjait, így idõmeghatározásra a dolog felhasználható.

Cionizmus-definició l. elõzõ hsz-em:
"A cionizmus alapvetõ törekvése egy judaista ország létrehozása volt konkrétan a Bibliában (Ószövetség, judaista terminológiában: Tanach) "Kanaán Földje" területén (aki amúgy NEM tartozott a legendák Kiválasztott Népéhez azaz a zsidókhoz, Kánaán leszármazottai holokausztban elpusztítandók/elpusztíttattak a történet szerint)."

Mint tudjuk "Izrael"-t a legkisebb ellenállás mentén eredetileg Észak-Afrikában hozták volna létre, amit a cionisták egyértelmûen elutasítottak, mondván nekik a Zígéret Fõggye köll. Így bepakolták õket a Közel-Keletre, egy kis, viszonylag gazdtálan földdarabra (britt gyarmat), amit késõbb kiterjesztettek erõszakos betelepülés, földfelvásárlás és a helyi környezõ lakosság ellen elkövetett terrorizmus hatására. A terület ellenõrzése elõször általánosságban Európára (ENSZ) szállt, de mivel annak is akadt jobb dolga, illetve képtelenek voltak az izraeli forrású terrorizmust kordában tartani, kialakultak a Hatnapos Háború (izraeli agresszió, ami a Nürnbergi Törvények értelmében emberiségellenes háborús bûntettnek minõsül) elõtti szerzõdés szerinti határok és teljes autonómia.
Torolt Felhasználo 2016 ápr. 10. - 00:09:57
Érdekes kérdés.

Az biztos hogy a fõ megjelenési helyszíne Európa volt, nyilván valamennyi amerikaizsidó támogatottsággal.
A kezdete kissé homályos, biztosan elmondható hogy az 1VH alatt már kiforrottan mûködött, illetve tagjainak köze volt a kommunizmus kialakulásához. Mernék egy olyan feltételezéssel élni, hogy megjelenése összeköthetõ az 1850-es évek Ateista Mozgalmával, azaz a szekularizácival, ami bebasholta a kereszténységet, és ezt kihasználva a megcsontosodott dogmákban élõ, a nemzetiesedés eszméjétõl befolyásolt judazmus hirtelen gõzerõvel ráállt az Ígéret Földje hülyeségre.

Ennek kapcsán nem elfelejtendõ, és külön megemlítendõ hogy az antiszemitizmus eredeti formájának semmi köze holmi társadalmi elõítéletekhez (azaz a mai formájához), nem véletlen hogy mint legitim széleskörû politikai szervezõdés jelent meg és létezett a nácik koráig (1940 környéke).
A cionizmus alapvetõ törekvése egy judaista ország létrehozása volt konkrétan a Bibliában (Ószövetség, judaista terminológiában: Tanach) "Kanaán Földje" területén (aki amúgy NEM tartozott a legendák Kiválasztott Népéhez azaz a zsidókhoz, Kánaán leszármazottai holokausztban elpusztítandók/elpusztíttattak a történet szerint).
Namost ezen törekvés egy olyan világban ahol a Föld minden részét feltérképezték, belakták és felosztották nyilvánvalóan csak egy (vagy több) már meglévõ ország kárára történhetett. Nyilvánvalóan senki nem mond le szívesen, pláne önként országa semekkora területérõl, pláne nem egészérõl, hiszen a Bibliai Ígéret Földjének területe számos mai országot érintene. Ez szülte az antiszemitizmust mint politikai problémát.
Torolt Felhasználo 2016 ápr. 09. - 23:02:55
Mohamed próféta prófétai mûködésének kezdetétõl. Kb. i.sz. 600.
Hasonlóan a zoroasztrizmushoz itt is egyszemélyi vallásalapításról beszélhetünk, az egyetlen jelentõs különbség hogy míg - a szintén bizonyítottan élt - Zoroaszter/Zarathustra bevallottan mesterségesen csinált vallást, addig Mohamed helyi változatát kívánta kialakítani a kereszténységnek - csak nem számolt a felekezeti háborúkkal és a kereszténység központosítottságával, lévén náluk még a többi ókori vallás (pl. Római Birodalom) hagyományai éltek, ahol az õ megoldása teljesen elfogadható lett volna.

Btw, megjegyzendõ hogy a judaizmus és az iszlám valójában sosem került konfrontációba (a hagyományosan elõforduló judaizmus vs mindenki más problémakörön kívül, amit a judaista elõírások, különösen a szombat hagyományát értve okozott) a modern kor (cionizmus) megjelenése elõtt, lévén a judaizmus szórványosan létezett csak, és fõ áramlata amúgyis Európában, nem pedig a Közel-Keleten létezett a középkorban.
Torolt Felhasználo 2016 ápr. 09. - 13:21:40
Összekevered a kor normál szintjét a vallási õrjöngéssel.
A muszlimok a kor szintjén mondhatni békés és haladó szellemiséget képviseltek egy jó darabig, csak miután elkezdték komolyan venni a vallást züllöttek le a mai szintre.

Persze nem megfeledkezve arról sem honnan jött Mohamed aki egy tevehajcsár útonálló volt szakmáját tekintve.
Torolt Felhasználo 2016 ápr. 09. - 13:19:25
ok-okozat magyarázatot akarsz? Könnyû.

Van két erõsen valláskárosult csoport akik megragadtak egy bronzkori kultúrkörnyezetben, de 21.századi technológiával.
Mindkettõ felsõbbrendûséget és a "hitetlenek" holokausztját hírdeti, a judaista (= zsidó) oldalon náci fajelmélettel súlyosbítva, kemény történelemtagadásban élve, ugyanakkor megtámogatva évi többszázmilliárd dollárral a NAGY SEMMIRE.

Hozzátéve hogy ugye Izraelt úgy húzták fel az európaiak (meg az USA, meg az oroszok - egyszóval senki aki ott lakott volna a környéken) hogy a helyieket nem kérdezték meg, és amikor elkezdõdött a holokauszt a térségben a mai napig nem léptek fel ellene, nem szankcionálták, nem ítélték el.

Nesze neked ok-okozat.
frank chi 2016 ápr. 08. - 23:10:50
az teljes tévedés, h a muszlimok a 11.századig nem voltak agresszívok. háborúk voltak, évtizedeken át tartó háborúk Damaszkusztól Örményországtól kezdve népeket, országokat támadtak. az h Spanyolországban Kordobaban 400évvel késõbb nyugodt életük volt, az egy másik dolog.
8/10
vakkond 2015 febr. 05. - 12:59:58 8/10
Nem vagyok a téma szakértõje, de korrektnek tartom imdb jelenlegi pontszámát, a 8-at.
A film több oldalról világítja meg a kérdést, számomra elfogulatlannak tûnik.
A rajzfilmes animációk kissé rontják az összhatást, de hát a kérdéses jelenetek színészekkel történõ eljátszása valószínûleg nagyságrenddel emelte volna a film költségvetését.
olahmiki1959 2015 jan. 07. - 06:37:30
Na, erre kíváncsi vagyok!...:)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu