Amerikában jártunk. Mestersége címere... / Lajtai György, fotográfus és operatőr és Eszterhai Katalin, író

Bakancslistához adom
ismeretterjesztő filmsorozat, 35 perc

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Világhírű magyarok történetei. Csizmár Edina és Ancsics Csaba Amerikában forgatta sorozatát. Az amerikai kontinensen a tudomány, a kultúra, és a történelemi emlékezés fontos magyar szereplői élnek. Akik sokat tesznek a magyar szellemi és kulturális örökség továbbadásért. E kiemelkedő életutak megismerése a diaszpóra életében is fontos az identitás megőrzésében. Akik nem csak a hazai, hanem a világtörténelemben is otthagyták a nyomukat. A világhírű amerikai, kanadai magyarság, pedig ha kell tudásukkal, kapcsolatrendszerükkel segítik az anyaországot. Sorozatunkban azokat a portrékat, az életutakat mutatjuk be, akik kimagasló és eredményes munkát értek el egy-egy tudományos-, kulturális területen, s közben magyarságukra is büszkék.

A műsor ismertetése: A világhírű magyarok története
Magyarok a hollywoodi filmgyártásban. Az amerikai mozi klasszikus korszakában nemcsak a filmbirodalmak alapítói között találunk magyarokat, hanem a filmkészítés majd minden területén. S ez, ma sincs másként. Gondolták volna, hogy Audry Hepburn My Fair Ladyben szereplő ruháját, aki újrakreálta, az is magyar volt? Megismerhetik Dobos Istvánt, a Warner Brothers Studios Costume Department munkatársát, akinek kollégái szerint varázskeze van. A sorozat negyedik részében egy kicsit a kulisszák mögé nézünk be.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Traumatológus 2023 nov. 26. - 12:39:38 10/10
Honnan jöttek, hogy választottak akár többször is pályát, mivel foglakoznak ma olyan (igen, itt különböző okokból Amerikában élő, de magyar) kutatók, akik közérthetően össze is foglalják azt a területet, amelyen jelentőset alkotnak? Most, amikor egy évben két magyar Nobel-díj is született, remélem, még több embernek, főleg fiatalnak adhat ösztönzést a kutatáshoz. Ehhez az is jó lenne, ha itthon is minél több feltételt meg lehetne ehhez találni, akár nemzetközi együttműködésben is.