X-akták / Az én harcom - 4. rész

Bakancslistához adom
The X Files / My Struggle IV
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-kanadai sci-fi sorozat, XI / 10. rész, 43 perc, 2018

Értékelés:

658 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Scully fiát, Williamet különleges képességei miatt sokan szeretnék a saját szolgálatukba állítani, ezért a nyomában vannak, ám ő a különleges képességeit arra fordítja, hogy megvédje magát. Mulder is a nyomában van, hogy segítsen neki. A cigarettás férfi újra megjelenik, és bejelenti, hogy betartja ígéretét a világpusztító járványt illetően.

A műsor ismertetése: Az sorozat két teljesen ellentétes személyiség, Fox Mulder (David Duchovny) és Dana Scully (Gillian Anderson) FBI ügynökök életét követi nyomon, amint próbálják felderíteni a hivatal rejtélyes megoldatlan ügyeit, melyek közül a legtöbb paranormális jelenségekre utaló nyomokat tartalmaz. Mulder gyermekkorában tanúja volt testvére földön kívüliek által való elrablásának. Meggyőződése, hogy a világ tele van megmagyarázhatatlan jelenségekkel, földön kívüli élőlényekkel és emberi anomáliákkal. Scully ezzel szemben orvos, akinek határozottan az a véleménye, hogy minden jelenségnek megvan a tudományos magyarázata.

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Fox Mulder ügynök
Dana Scully ügynök
Walter Skinner
Monica Reyes
John Doggett
Cigarettás férfi
Alex Krycek
Margaret Scully
Sean Pendrell ügynök
Jeffrey Spender FBI különleges ügynök
Miller ügynök
Dr. Jay Nemman
Eugene Victor Tooms
Marcus Aurelius Belt alezredes
Luther Lee Boggs
Mély Torok
Richard 'Ringo' Langly
Roland Fuller / Dr. Arthur Grable
Einstein ügynök
Richard Matheson szenátor
Edward Funsch
John Fitzgerald Byers
Melvin Frohike
Augustus Cole
Duane Barry
Lucy Kazdin ügynök
Melissa Scully
Daniel Trepkos
Jason Ludwig
Peter Tanaka
Brian Tillman hadnagy
Földönkívüli fejvadász
Samantha Mulder
Henry Trondheim
Dr. Chester Ray Banton
Darin Peter Oswald
Bart 'Zero' Liquori
Clyde Bruckman
Sammom Roque
Napoleon 'Neech' Manley
Vincent Parmelly
Patrick Findley tiszteletes
Jay De Boom
Bill Patterson ügynök
Jól ápolt férfi
Kim Hsin
Kemény arcú férfi
Sötét zsaru
Gerry Schnauz
John Lee Roche
Conrad Lozano
Leonard Morris Betts
Betty hangja
Hartwell sheriff
Cassandra Spender
Marty Glenn
Diana Fowley ügynök
Shannon McMahon

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1998
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória
  • Golden Globe-díj

    1997
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória
  • Golden Globe-díj

    1995
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória
  • Emmy-díj

    1997
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória - legjobb színésznő: Gillian Anderson
  • Golden Globe-díj

    1999
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
sawyerx 2023 aug. 14. - 19:57:05 4/10 Előzmény Eszter Liszák
Ja és Terry O'Quinn a sorozatban 3, azaz HÁROM különböző karaktert játszik el, először az első évadokban egy random seriffet, aztán a mozifilmben egy ügynököt, majd az eredeti utolsó évadokban egy szuperkatonát. És van egy néger fickó, ő is több karakter bőrében feltűnik. Furcsa ez is :D
4/10
sawyerx 2023 aug. 14. - 19:54:14 4/10 Előzmény Eszter Liszák
Csak egy szinkronja van a sorozatnak, és ugyanez a helyzet Skinnerrel és a többi mellékszereplővel is. Egyedül Muldernek volt elejétől végéig ugyanaz a magyar hangja, még Scully-ét is lecserélték, mikor az "eredeti" úgy emlékszem, hogy szülni ment. Zavaró, mert ahány hang, annyi stílus a karakternek, ráadásul nekem anno az is feltűnt, hogy volt körülbelül 5-6 állandó magyar szinkronhang, akik minden részben a mellékeket szinkronizálták és már krva idegesítő volt, hogy egy részben egy ember több különböző szereplőt is lenyom. Az egyik ilyen Várkonyi András - Vili bácsinak kellemes a hangja, de egy idő után sok.
A tegeződés-magázódás is több régi sorozatban szinkronbaki.
Eszter Liszák 2023 aug. 11. - 11:28:28
Sziasztok, van egy kérdésem, a szinkronnal kapcsolatban. A 8. évad Élőhalottak c. része dupla részként van fenn a videa megosztóoldalon, és ott Monica Reyes hangja nem Orosz Anna, hanem ugyanaz a hang, aki Diana Foley-é más részekben, holott én mindenhol azt az infót találtam, hogy csak Orosz Anna szinkronizálta. Valamint az is fura, hogy Scully végig tegezi Doggett-et, pedig nem szokta. Ugyanez a helyzet az Egzisztencia c. résszel. Tudtok segíteni, hogy ez melyik szinkron lehet? Köszi előre is.
Filmguru_ 2022 dec. 29. - 16:48:56
De, most megjött. Köszönöm mégegyszer!
9/10
danek87 2022 dec. 29. - 16:45:03 9/10 Előzmény Filmguru_
Újraküldtem, azóta is semmi?!
Filmguru_ 2022 dec. 29. - 16:29:57 Előzmény danek87
Még nem érkezett meg.
9/10
danek87 2022 dec. 29. - 16:27:22 9/10 Előzmény Filmguru_
Szívesen!
Filmguru_ 2022 dec. 29. - 16:22:32 Előzmény danek87
Köszönöm!
9/10
danek87 2022 dec. 29. - 16:19:44 9/10 Előzmény Filmguru_
Ment a mail!
Filmguru_ 2022 dec. 29. - 16:03:55 Előzmény danek87
9/10
danek87 2022 dec. 29. - 15:59:50 9/10 Előzmény Filmguru_
Ha adsz egy e-mail címet elküldöm rá.
Filmguru_ 2022 dec. 29. - 15:47:22 Előzmény danek87
Ú, az Alkonyzónához én is kaphatok linket?
9/10
danek87 2021 nov. 09. - 13:52:16 9/10 Előzmény sawyerx
Hallottam a Rejtélyes Városáról,a címből gondoltam hogy valami misztikus sztori,IMDB-n horrornak kategorizálják ,de akkor ezekszerint inkább sci-fi.Egyébként az Alkonyzónában is vannak olyan sztorik mint pl:idegenekkel kapcsolatfelvétel,tudatátvitel más testbe,alku az emberi külsőbe bújt ördöggel stb... A végtelen határokat is néztem anno,az is hasonló és annak is több szériája futott...
4/10
sawyerx 2021 nov. 09. - 10:05:11 4/10 Előzmény danek87
Köszi, a "kölcsönzőben" is vannak fenn részek, belenézek majd.
Jéé, és tényleg... nagyon jó az arcmemóriám, de ott nem tűnt fel - lehet, mert arab.
Eszembe jutott még egy sorozat, ami annak idején nagyon jó volt, de a Lost - A szökés - Született feleségek, stb... idején kaszát kapott ilyen konkurencia mellett: Rejtélyek városa (Invasion). Nagyon jól építkezik, erős a képi világa, jók a karakterek, akció, fosatás és rejtélyek terén is szerintem minőségi, és UFÓÓÓS.
9/10
danek87 2021 nov. 09. - 08:55:00 9/10 Előzmény sawyerx
A 24 4-dik évadában mikor éjszaka Jack és Paul bemenekül a fegyverboltba ott van 2 arab srác,az egyikük visszatért a 7-dik évadban,Ő volt akit megzsarolt Tony hogy vigyen bombát a metróba.

Priv-be küldtem a linket,a 3-dik évad feléig van magyar felirat ....Ha gondolod 2-3 részt megnézel (25 percesek) max nem folytatod ha nem jön be...Engem elkapott a hangulata nagyon.
4/10
sawyerx 2021 nov. 09. - 08:30:14 4/10 Előzmény danek87
AHS-ből szerintem az első zseni volt, a második nem rossz, a többi valóban széles minőségi skálán mozog.
A 24-et többször végignéztem, ott egyetlenegy ilyen karakter sem rémlik, erre tudsz írni példát? (Volt, hogy 1-1 rosszfiú/rosszlány x évaddal később egy részre visszatért és kinyiffant, de az ugyanazt a karaktert játszotta.)
A rejtély egy idő után már önmaga sem tudta, mi akar lenni, nagyon váratlan irányokba ment el, de nem mondom el, hátha egyszer megnézed :D
Alkonyzóna érdekel, én is jókat hallottam róla. "Netes kölcsönzőben" szintén pár rész van fenn, belenézek, de ahogy látom, sajnos a teljes sorozathoz nincs végig felirat.

9/10
danek87 2021 nov. 08. - 22:01:54 9/10 Előzmény sawyerx
AHS-t elkezdtem,azt mondják nagyon váltakozó a színvonala,a csúcsról hírtelen a béka segge alá tud süllyedni.Én a 24-nél láttam ezt az egy színész-több karakter megoldást,epizódikus szerep volt nem így nem zavart.A rejtélyből is láttam anno néhány részt de annyira nem fogott meg,viszont az is ilyen kormányösszeesküvős idegenes cucc asszem, nekem legalábbis olyasminek tűnt ... Az X akták is több filmötletet dolgozott fel (pl.A Dolog-Jég; Omen- A gonosz szíve).Világok harcát szintén láttam anno,meg a Pokoli Hajszát is,utóbbinak nyitva hagyták a végét.Mondjuk Sci-fi nem annyira a kedvenc műfajom,inkább a horror,viszont tudok ajánlani egy sorozatot ha érdekel,van benne sci-fi fantasy,horror,misztikum...széles műfaji skálán mozog.Az 1959-es Alkonyzóna,k*rvajó társadalomkritikája és tanító jellege van,epizódikus más-más sztorikkal/színészekkel.Feltöltöttem belőle pár részt feliratosan,ha érdekel priv-be küldök linket.
4/10
sawyerx 2021 nov. 08. - 21:01:50 4/10 Előzmény danek87
Én csak az American Horror Story-nál láttam hasonló több szerepes megoldást (meg a Maffiózókban, de ott ikertesó volt, így az más tészta).
Engem meg a szuperkatonás szál nem zavart annyira, a sorozat változatosságára nem lehet panasz, és engem egy megállíthatatlan terminátorral jobban meg lehet félemlíteni, mint bármilyen mutánssal.
Ha szeretnél hasonló sorozatot, ami szerintem szintén melléfogás lett egy idő után, az A rejtély. Jó néhány X-aktás ügyet feldolgoz, csak a hangulata kicsit lightosabb.
Rettegős ufós filmekre pedig ajánlom: Negyedik típusú találkozások, Jelek, Dark Skies - ezeken összeszartam magam régebben, azóta tervben az újranézés. Akciósabbra a Világok harca a pöttöm Tom Cruise-zal, drámaibbra a Felejtés. "Valós történetre" több is van, az Égi tűz (szintén Doggett ügynökkel) maradt emlékezetes, bár olvastam az eredeti beszámolókat, és kicsit ferdítettek rajt. És van egy kis költségvetésű, amit sokan nem tudnak hová tenni, és az ember szájába se rágják a dolgokat: Pokoli hajsza.
Ajánlót én is szívesen fogadok, sajnos elég kevés filmet gyártanak már a témában :/
9/10
danek87 2021 nov. 08. - 20:43:03 9/10 Előzmény sawyerx
Az említett jelenetek nincsenek meg,nekem is érik majd egy újranézés.Az hogy egy színész több (adott esetben teljesen eltérő)karaktert is eljátszik engem azért nem annyira zavar mert ezek max epizódikus szerepek,más sorozatoknál is felmerül ez a probléma.Amúgy én az összeesküvős szálat csak az elején bírtam, mikor még csak ufók meg a húga utáni kutatás volt a téma.Az utsó évadokra meg ezzel a szuperkatonák kikisérletezése dologgal nekem el X-menesedett az egész,maradhattak volna Ufó vonalon.Amilyen rossz zárása lett a 11-dik évadnak nem csodálnám ha egyszer újra elővennék és folytatnák ahol lezárták.Én kb 6x láttam a sorozatot (beleértve a tv-ben elkapott részeket is).
4/10
sawyerx 2021 nov. 08. - 20:26:12 4/10 Előzmény danek87
Nem a motw részekre értem Muldi szkeptikusságát, ott olyan volt, mint egy lelkes gyerek. Az átívelő szálban ugrott vissza folyton majdnem a nullára. Most perpill az van meg, hogy az egyik évad végén-másik évad elején egy jégbe fagyott idegent lát a saját szemével, vagy a korábbi kommentben említett részben a kis szürkék ott szaladnak el mellettük, mégis marad a bizonytalansága. Arról nem is beszélve, hogy az új, 10. évad elején megpróbálják beetetni őket, hogy a 9 év egy hatalmas kamu volt, és arra is vevő.
De most jövök rá, hogy én háromszor néztem végig becsülettel a sorozatot, és mégsincs meg olyan részletességgel, mint kellene... Mindig akkora lelkesedéssel álltam neki, aztán az említett dolgok miatt már "csak kötelezően" néztem.
Ja meg még egy dolog: néha kizökkentő volt, hogy egy színész akár 3 szerepet is játszik a sorozatban. Terry O'Quinn "John Locke" például az első filmben egy ügynök volt, aztán egy vidéki seriff, majd az egyik titkos szuperkatona. Vagy Roger Cross, aki rengeteg szerepben feltűnt, mint egy Irigy Hónaljmirigy :D
Wikipédián jelölve vannak az átívelős epizódok, lehet, hogy hamarosan ezeket újranézem, megjött a kedvem egy jó kis összeesküvős-ufós témához.
Összes hozzászólás