Az aktuális rész ismertetője: Bölcske Tolna megye Duna-parti települése. Kőtárában bárki megtekintheti azokat a római korból származó leleteket, amelyek nagy része az egykori kikötőerődből származik. Duna-partja vízi sportokra, horgászatra csábítja az ideérkezőket. Kameránkkal ellátogattunk még Égner József fafaragóhoz, aki a helyiek mindennapjait faragta szebbnél-szebb táblaképekbe. A dimbes-dombos községnek több pincesora is van, ide feltétlenül el kell sétálni, és megkóstolni a bölcskeiek kiváló borait. Itt lépett fel a Bölcskei Női Kar, akik népdalfeldolgozásokat adtak elő gyönyörű környezetben. A bölcskeieknek nem csak a boraik, az ételeik is különleges odafigyeléssel, a hagyományok figyelembevételével, helyi alapanyagokból készülnek, érdemes kipróbálni, megkóstolni bármelyiket. Az elkészített ételek a következőek: Fehérboros nyúlmáj pástétom lepény kenyérrel, Májgaluskás becsinált leves, Rózsika szelet, Szaftos gombóc, Vörösboros vegyes pörkölt bográcsban, steni szelet.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások