Az aktuális rész ismertetője: Jenő község nevében őrzi az ómagyar törzs emlékét. Fejér megye nyugati szélén, Polgárdi közelében található. A megye legfiatalabb római katolikus temploma Munkás Szent József tiszteletére épült. A helyi művelődési ház ad otthont a helytörténeti kiállításnak, amely a helyiek adományainak köszönhetően, 2009-ben valósult meg. Új gyűjteményként a "Jenő a történelem viharában" című kiállítás is megtekinthető az épületben. A jenői Alkotói Társulás tagja, a Magyar Kultúra Lovagja, Bálint József míves faragású faszobrai lépten-nyomon megtalálhatók a köztereken, az utcák elején pedig egy-egy mesealakja köszönti az ott lakókat, és az érkező vendégeket. Az 1950-es években még élő jenői népviseletet, a brokátselyemből készült színes ruhát ma is viselik a Jenői Asszonykórus tagjai. Helyi népdalaikból az Ízőrzők nézőinek is énekeltek néhányat. Jenő hagyományos ételeit nem csak az idősebbek, a fiatalok is ismerik, szeretik, és készítik. Mi is meggyőződhettünk erről a sütés-főzés során. A műsorban a következő ételek elkészítését mutatjuk be: Töltelék (lakodalmas étel), Káposztás nokedli szalonnával, kolbásszal, Jenői kuglóf (1952-es recept alapján), Krumplis, kelt pogácsa, Tejfölös hal és vakhal és a Borzas Kata.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások