Az aktuális rész ismertetője: Budajenő a Zsámbéki medence szép fekvésű községe, ahol az emberek még együtt élnek a természettel, a lakosság, a mezőgazdasági földek és az erdők egyforma arányban osztoznak a területen. Több műemlékkel is büszkélkedhetnek, így az Árpád-kori Szent Mihály templommal, a központi Szent Péter és Pál templommal, a hajdani skót bencés rendház épületegyüttesével, a késő barokk stílusú, példa értékűen felújított magtárral, és rendhagyó módon, a Fő utca mellett fennmaradt pincesorral. A település német és székely hagyományait: népviseletét, énekeit, táncait a helyi egyesületek őrzik. A sokszínűség Budajenő konyháiban is fellelhető. Magyar, sváb, székely és felvidéki ételek is készültek Tuba István és Antal Judit jóvoltából az Ízőrzők műsorába. Ezek a következők: Sváb gombóc leves, Tuba mama almás pitéje, Felvidéki töltött borda medvehagymás burgonyapürével, Lestyános erdélyi csorbaleves marhahússal, Baconba tekert szűzérmék erdei gombamártással, juhtúrós puliszkával, és Somlói galuska.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások