The Shield: Kemény zsaruk

Bakancslistához adom
The Shield / Coyotes
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai akciófilm-sorozat, II / 10. rész, 43 perc, 2003

Értékelés:

184 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A szegénység sújtotta és bűnözéssel fertőzött Los Angeles-i Farmingtonba áthelyezett David Acaveda (Benito Martinez) kapitány egy olyan rendőrségi körzetet talál, ami a saját szabályai szerint szinte törvényen kívül működik.

A műsor ismertetése: A szegénység sújtotta és bűnözéssel fertőzött Los Angeles-i Farmingtonba áthelyezett David Acaveda (Benito Martinez) kapitány egy olyan rendőrségi körzetet talál, ami a saját szabályai szerint szinte törvényen kívül működik. Ezt a hozzáállást Vic Mackex (Michael Chicklis) hitelesíti, aki a Speciális Erők Egységének a vezetője. Egy olyan csoporté, amely nem hátrál meg a törvény szabta korlátoktól, hogy üldözze a bűnözést. De vajon a liberális gondolkodású Vic egyszerűen hitehagyott és egy másféle hatásos értékrend szerint próbál a bűnözés ellen fellépni, vagy saját jól szervezett bűnbandáját működteti a törvénnyel takarózva?

Catherine Dent szerepében C.C.H. Pounder, valamint Walton Goggins és Jay Karnes szereplésével a Kemény Zsaruk karakán és kendőzetlen bepillantást enged a zsaruk világába, akik mindennapos küzdelmet folytatnak a rend fenntartásáért. Ez rákényszeríti őket, hogy pengeélen táncoljanak, azoknak a szabályoknak a mezsgyéjén és néha azokon túl, amiket nekik kellene betartatniuk.

Évadok:

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2003
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória
  • Emmy-díj

    2005
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória - legjobb színésznő jelölés: Glenn Close

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
csepgabn jan. 05. 12:12:55
Csak úgy csendben megkérdezem, ki a bánat néz reggel 8 órakor sorozatot? A sok 15-20 éves film helyett lehetne normál időben vetíteni. Megérdemelné, mert remek sorozat.
ladymoon 2018 aug. 04. - 22:22:00
Remek sorozat volt. 10/10
7/10
sawyerx 2018 jan. 18. - 19:30:31 7/10
Kétszer néztem végig, és mindkétszer ugyanazon a véleményen voltam, mikor befejeztem (spoileresen, röviden):

Az elsõ két évad a legjobb, remek karakterekkel, néhol nagyon jó zenei aláfestésekkel, a pilot végi csattanó, az elsõ évad végi zavargások, a mexikói fõgonosz, a második évad végi Overcome-befejezés...

A harmadik még hozta a korábbi színvonalat, bár Aceveda elég hamar távozott a fõnöki székbõl, a negyedik pedig szerintem az új rendõrfõnöknõ ide vagy oda, a sorozat mélypontja lett. A kilencesek dagadt fõnökét lehetetlen volt egy percre is komolyan venni. Az egész arra szolgált, hogy bemutatták, Shane kezd rossz irányba terelõdni.

Az ötödik szezon Whitakerrel újra feldobta a színvonalat, a végén Lem halálakor akadt egy kis katarzis is, de aztán a hatodikkal megint nagyon elbaszták. Az utolsó két évadot simán lehetett volna egybegyúrni, már idegesítettek a magánéleti drámázások, és minden csak ismétlõdött, mint valami videojáték küldetés-elvállalós rendszere. Mackey családi részei, a fattya, Shane és az örmény maffia, nem lett volna rossz, de nem ezzel az idõhúzással.

Ronnie karakterét nem értettem, az elején éppen csak képben volt néha-néha, a magánéletérõl semmit nem tudtunk meg, a végén meg fõszereplõ lett. De más karakterek bemutatása is olyan furcsa irányokat vett. Julient és Danny-t nagyon lesöpörték, hogy inkább ilyen Tina vagy a köcsög ételautomatás majom kerüljön elõtérbe, illetve Shane és Mackey is túl sok felesleges játékidõt kapott. A végén már annyi minden történt egy-egy napon, annyi ember volt veszélyben, és szarták le, hogy irreálisnak tûnt. Aztán Los Angelesben lehet, hogy ez mindennapos. A befejezés második blikkre unalmas volt.

Szó mi szó, nagyon jól indult, de egy idõ után rossz irányt vett, a vége pedig rétestészta, de legalább megélte a normális befejezést. A szinkron egyébként nagyon jól sikerült.

7/10
10/10
atiser 2017 júl. 27. - 11:22:43 10/10
Most értem végig, és hatalmas nagy taps! Ritkán adok 10/10-et de megérdemli. Csak azt sajnálom, hogy itthon közel se kapta meg azt az figyelmet amit megérdemelt volna (ellentétben sok középszerû sorozattal), és csak a szerencsén múlt hogy összefutottam vele. Csak ajánlani tudom!
10/10
nathen 2017 júl. 17. - 20:17:41 10/10
Örök kedvenc...
10/10
convar 2017 jan. 13. - 21:02:14 10/10
"Na nem mintha a Maffiózókat és a Drótot már nem tartanám zseniális sorozatoknak, továbbra is masszívan 5 csillagosak mindketten."

Helyesen:

Na nem mintha a Maffiózókat és a Drótot már nem tartanám zseniális sorozatoknak, továbbra is masszívan 10/10 pontosak mindketten.


Igen, már megint a filmkatról kopiztam át, és persze hogy már megint elfelejtettem ezt a részt átírni :)
10/10
convar 2017 jan. 13. - 20:44:51 10/10
A LEGNAGYOBB.


Innentõl spoileres.


Egészen eddig a sorozatig azt hittem, hogy a Maffiózóknál és a Drótnál már nem lehet feljebb. Mostmár tudom hogy lehet.

Na nem mintha a Maffiózókat és a Drótot már nem tartanám zseniális sorozatoknak, továbbra is masszívan 5 csillagosak mindketten.

De mégis, a The Shield még hozzájuk képest is úgy érzem egy újabb szint, mert itt olyan játszmák mennek, olyan összefüggések alakulnak ki mint eddig egyetlen másik általam látott sorozatban sem. Egyszerûen überkolosszális a sorozat cselekménye, ahogyan az egész fel van építve, a pilottól kezdve egészen a s07e13-ig, végig sodró lendülettel üresjárat epizódok ill. mindenféle bakik, logikátlanságok nélkül. (Azt már tényleg csak zárójelben, hogy mindezt a tetejébe idõnként milyen sztárokkal "fûszerezték meg", lásd Glenn Close vagy Forest Whitaker vendégszereplését egy-egy évad erejéig.)

Szóval most megint azt gondolom hogy ezt már, tehát amit A The Shield nyújt már tényleg nem lehet felülmúlni. A The Shield csak saját magával versenyzik, pl. a 7. évad az elõzõkkel, merthogy a 7. évad egyébként még rátett mindenre egy lapáttal.... leginkább dráma vonalon persze. Dehát aki látta az tudja ezt.

Nekem Dutch, avagy Dácsi Öcsi volt a kedvencem, talán mert sokszor éreztem azt hogy nekünk sok közös vonásunk van :) Tényleg, vele, az általa átélt helyzetekkel, a gondolkodásával igen gyakran tudtam azonosulni.

A valaha általam látott legéletszerûbb, és mégis, ezzel együtt a legmeghatóbb képernyõn látott kollegiális viszony is hozzá, ill. hozzájuk, tehát Dutch-hoz és Claudette-hez kötõdik ("Mit tehetek? Mond meg." "Továbbra is csak azt amit egy barát. Sokat jelent."). Nagyszerû párost alkottak, amelynek egymás maximális tisztelete jelentette az egyik legfontosabb építõkövét.

Én különben örülök annak, hogy nem csináltak az írók sorozatgyilkost belõle. A macskás rész után adva volt a lehetõség, de szerencsére nem lépték meg. És jól is van ez így, így csak éppen érzékeltették hogy talán nagyon mélyen, tudat alatt neki is megvan a maga sötét oldala, csak mint az emberek 99,6 %-a, ezt magába zárja. Ja, a szegény macsekért mellesleg még így is pipa voltam rá :)

Aki meg nagyon nagy arc volt az Billings :) Az az elégedett, de közben mégis csak nagyon finom vigyor amit akkor vágott le amikor sikerült visszavágnia Dutchnak (amikor elérte hogy Dutch szemtanúja legyen hogy Tina kefél Hiatt-tal), az mindent vitt! :)
http://s30.postimg.org/wgernl4gh/The_Shield6093.gif

Akit viszont nagyon nem bírtam az pl. Julien, az ájtatos vallásosságával (én ateista vagyok) és a homoszexualitásával (meg egy kicsit homofób is, hiába na, ahogy öregszem úgy egyre kevésbé bírok elviselni bizonyos dolgokat :D), meg azért ahogy bánt Tinával, fõleg az elején. Apropó Tina, na õ is nagy kedvenc volt, de nem ám azért mert már az elsõ részben így libbent ki az õrsrõl :D
http://indavideo.hu/video/Kemeny_zsaruk_The_Shield_-_Tina_hatasos_belepoje

Egyébként még annyi nagy-nagy pillanatot fel lehetne sorolni, pl. Gilroy Vic házában a s01e12-ben ( http://indavideo.hu/video/Kemeny_zsaruk_The_Shield_-_Gilroy_fenyegetese_-_SPOILERES ), s04e05 vége Antwon Mitchell-lel, Shane-ékkel és a lelõtt kislánnyal, ami által Shane óriási slamasztikába kerül ( http://indavideo.hu/video/Kemeny_zsaruk_The_Shield_-_igy_jarhatsz_ha_lepaktalsz_egy_gengszerfonokkel_-_SPOILERES ). Aztán Lemansky halála, Vic kitárulkozása a s07e12-ben (milyen lassan kezd bele, mert mennyi minden dolgozhat benne, de aztán hogy belejön a mesélésbe), ill. úgy amblokk Shane vesszõfutását onnantól kezdve hogy elszökik az õrsrõl. Meg az összes balhés helyzet Vic és Shane között - már az elsõ is, ami még csak Lemansky pénzégetésébõl ill. az azt követõ veszekedésbõl indult ki.

Ja, és a Vic - Aceveda összes is külön élmény volt egytõl egyig :)

Vic (is) amúgy egy sorozat központi figurájához méltóan egy rendesen összetett személyiség volt. Amikor igazán elõjött belõle a sötét énje, olyankor azt a tekintete is elárulta. Nekem két ilyen pillanat rémlik: az egyik amikor/miután lelövi Terry Crowley-t, a másik a már említett FBI-nak tett vallomás közben. Ill. az utolsó részben többször is látszott rajta, mert már sz*rt bele, nem kellett titkolni senkitõl semmit. Nagyon helyes Chiklis-nek az a Golden Globe, rászolgált.

Azt meg hogy hova ment, mit csinált azután, hogy eltette a fegyvert és felvette a zakót, csak a jóisten tudja :)

És végül: nem tudom másnak feltûnt-e hogy ez mennyire egy kiélezett pillanat volt:
http://indavideo.hu/video/Kemeny_zsaruk_The_Shield_-_A_bloff_-_SPOILERES
Ez a sorozat egyik legfontosabb korai kulcsjelenete szerintem, mert itt egészen más irányt is vehettek volna a dolgok, ha Aceveda tényleg elveszi azt a cetlit......

Legyen itt a vége, persze annyi mindenrõl lehetne még írni......


10/10
8/10
Viktor6665 2015 máj. 31. - 16:22:35 8/10
A 4. évad nagyon gyenge lett:/
8/10
Viktor6665 2015 máj. 26. - 20:22:34 8/10
Az elsõ évad végén járok, eddig nagyon tetszik. A Kemény motorosokkal ellentétben itt a legtöbb karakter szimpatikus.
7/10
sawyerx 2015 jan. 15. - 18:58:59 7/10
Na végeztem vele, nem is tudom, mit írjak... Az elsõ 5 évad zseniális, aztán kezdték túlnyújtani a dolgokat, akárcsak a Sons of Anarchyban. Nagyon nem mennék bele, mi tetszett és mi nem, a vége elég befejezetlennek tûnt. Sajnos kikerült a top5-bõl, 7/10-et adnék rá. : /
7/10
sawyerx 2014 dec. 18. - 18:07:21 7/10
Most tartok a 4. évadnál, eddig k*rva jó, a top5 sorozatban van a Lost, Maffiózók, Breaking Bad és (eddig) a True Detective mellett. A pilot csattanója elég merész és ütõs volt, pár rész alatt beszippantott, pörögnek a részek, a kézi kamerás mozgás egyáltalán nem zavaró. Sutter ugyan ennek még nem az egyedüli készítõje, de a Sons of Anarchy messze le van maradva a The Shield minõségétõl, legalábbis a 4. évadtól mindenképp. A 2. évad kivételével az eddigieket szinkronnal néztem (túl pörgõsek a jelenetek), és az kell mondjam, nagyon el vannak találva a hangok.

Eddig csakis ajánlani tudom.
denizay 2014 szept. 19. - 15:57:47
Elképesztõ. Nem nagyon tér magához az ember, és nem akarja elfogadni, hogy vége, pedig vége. Tökéletesen mutatja be rendõrök világát, vagy csak szimplán a világot, amiben élünk. Nem lehet sikereket elérni "bûnök" nélkül. Abszolút lekötött minden évad, és minden pillanata valóságos volt. Nálam a 4 kommandós és Dutch vitt mindent. Hibátlan színészi munka. Ez (és a Wire) megugorhatatlanra tette a lécet. Egyszerûen tökéletes.

SPOILER!

Elég lassan indult be, személy szerint az elsõ két évadot még csak megszokásból néztem, hogy ha már elkezdtem, megnézem, mi sül ki ebbõl, de nem nagyon kötött le. Idõvel elkezdtem drukkolni Vic-éknek akármennyi szörnyûséget is csináltak, mindig egy nagy fogással tértek vissza. A pénzvonatos balhé fogott meg elõször igazán, és a különbözõ érzelmek, amiket a 4 kommandósból váltott ki. Viszont mind kiállt a másikért, nem fordultak egymás ellen (ekkor még legalábbis). Majd belépett Kavanaugh és valami elképesztõt alakított, és behozott valami leírhatatlan légkört. Tátott szájjal néztem minden részt, ahogyan Vic-kel "versengenek", és minden epizód végén le voltam döbbenve, majd a következõ rész mindig megugrotta ezt. Kavanaugh végül elérte célját, egymás ellen fordult a csapat, ami tragédiába torkollott (Shane és Lem). Innentõl erõs drámavonalat kapott az egész, és a szomorúság, bûntudat uralkodott a maradék részeken. A sorozat legnagyobb pillanata, amikor Vic kitálalt az FBI nak, frenetikus volt, a hideg rázott. Elég brutális lett a végére, azt még mindig emésztem, ami Shane-el történt, és azt sem tudom felfogni, hogy Vic cserbenhagyta Ronnie-t. Biztosan lett volna valami módja annak, hogy magával vigye. Szerencsétlent lecsukják élete végéig. Én nagyon meg voltam elégedve ezzel a sorozattal, és nyugodt szívvel adok neki 10/10-et. Pedig elég válogatós vagyok, de az már a 3. sorozat, ami nálam elérte ezt.

Egy kérdés, nem vagyok képben e tekintettben. Ugye amikor Vic büntetlenségért cserében kitálal az FBI nak, azt nem használhatják fel, ergo ez a beszélgetés meg sem történt, viszont nem kerülhet bajba ezek miatt. Na szóval ezek után miért mellõzik Vic-et? Oké, hogy megtudták, hogy egy pszichopata állat, de az FBI nál nemigen számít ez, csak a statisztika, meg a számok, így nem értettem, miért dugják asztal mögé, mikor a város egyik leghatékonyabb zsaruja. Na a sorozat lezárásához feltétlen kellett ez, hisz Vic így bukott el, nem igazán tudtam életszerûen tekinteni a dolgokra.
10/10
breeder 2014 jún. 04. - 00:13:02 10/10
Az egyetlen sorozat, amit a kétezres években elõszeretettel néztem! Akkortájt nagy krimirajongó voltam. Emlékszem még a Maffiózók volt ilyen hasonló témájú, nívós filmszéria, de az valahogy nem fogott meg ennyire, mint a The Shield, vagyis a Kemény zsaruk. Vic, Shane, Acaveda, Lem, a belsõs Kavanaugh, Wagenbach, Wyms, és a gengszter Armadillo voltak a kedvencek, akiket a legjobban bírtam! Ja és a kis csini Tina Hanlon is nagy kedvencem volt! :D Egyébként jut eszembe, nem is nagyon tudok ilyen sorozatról, ami ennyire kerek lett volna történet szempontjából. Ennek volt eleje, közepe és vége. Nem csak úgy belekezdtek és aztán a végén a levegõben hagyták a sztorit. :)

10/10
hukrisz 2013 aug. 18. - 00:58:51
Szerintem is ebben a mûfajban az egyik legjobb sorozat! Persze itt is vannak néha logikai bukfencek, de mégis életszagú az egész. Sajnos ez tényleg bevett szokás, hogy sok kisebb hal bent maradhat a vízben, ha köpnek a nagyobb halakról!
Holland Wagenbach pedig ugyan ezen a néven nyomoz pár NCIS-es részben is. Az biztos, hogy nagyon erõteljes szerepet kapott.
Nálam 10/10
10/10
nunadu 2013 márc. 17. - 19:45:08 10/10 Előzmény opposing force
A Kemény motorosokban pedig egy félõrült ügynököt játszik, amíg ki nem nyírják. :-)
opposing force 2012 dec. 31. - 12:24:10 Előzmény ulqui11
Ez egy jó goldolat, Wagenbach nyomozóval csinálhatnának egy új, külön sorozatot. Én már el is képzeltem a nyitójelenetet, Dácsi-öcsi reggel munkába készülõdik, tölt magának egy csésze kávét, kiveszi az uzsonnáját a frigóból és a hûtõ tele van levágott fejekkel. :)
opposing force 2012 dec. 31. - 12:18:10
Ez tényleg egy baromi jó sorozat, végig hiteles a történet és a szereplõk is élethûek. Nem úgy mint a hollywoodi szuperprodukciókban. A vége is nagyot üt! Érdemes letölteni valahonnan hogy mindenki a saját tempójában nézhesse mert a tévében heti 1 rész 2 reklámmal könnyû belezavarodni fõleg ha kihagysz egyet. 10/10!
10/10
Mester23 2012 nov. 18. - 20:45:18 10/10
Én sem csípem a rendõrös,nyomozós sorozatokat de ez télleg faja.
franszoá81 2011 dec. 12. - 23:48:59
most végeztem a teljes sorozattal, vmi eszméletlenül gyors tempoban ment végig.
kicsit félve indultam neki, mert nem szeretem ezeket a rendoros stuffokat, de amit itt kihoztak az egeszbol az vmi uberbrutalis.kezdték egy egyszerû kis tinglitangli sorozatként, ami épphogy leköti az embert és olyan drámát csinálták a végére amit én még életemben nem láttam, pedig tul vagyok már egy pár dolgon.
az, meg külön öröm h célirányosan lezárták, nem az van h pénz miatt abbahagyták vhol és kész.
hasonlo vonalon a drót és az Oz. c szériáért voltam oda, azok is nagyszerûek, de ez durván jobb mindkettõnél.
és olyan tökéletes véget csináltak az egésznek, h eszméletlen.

abszolut 10/10-es sorozat.
10/10
EZazy 2011 okt. 07. - 19:37:24 10/10
Ez a sorozat, valami hatalmas... Én nem vagyok a megszokott sorozat-rajongó, vagy mai trend vagy akárminek a követõje, de egy teljes véletlen miatt rátaláltam erre a sorozatra, és gondoltam, hogy úgyis érdekel a téma, a kommandó, mondom elkezdem nézni, de megláttam mikor adják, így az összes évadot megszereztem és amint tudtam végignéztem... Ma fejeztem be az utolsó résszel, és annyit tudok mondani errõl a sorozatról, hogy egy embernek akinek a helyén van a szíve, és az esze, az mögé lát a sok kemény, erkölcstelen dolognak ami történik, az ilyen embert megérinti a téma, és az a rengeteg érzés ami van a sorozatban... Annyira valóságszagú a sorozat, és annyira még csak meg se próbál túlozni, egyszerûen tökéletes. azt mutatja, milyen a világ, és milyenek az emberek, és olyan élethûen mutatja ezt be, hogy már-már azon gondolkodtam, hogy ezt az egész témát/történetet akár egy valódi megtörtént eseménysorozatról forgatták le. Nem voltak benne olyan gondolataim, hogy valami miatt is nem lehetne valós, egyszer sem gondoltam arra, hogy pl: most hogyan oldotta meg ezt a helyzete, mint egy hülye akciófilm fõhõse, minden amit el tudtak intézni magyarázattal volt ellátva, és nem tûnt túlzásnak....
Én beleéltem magam teljesen, és azt tudom mondani, hogy mindenkinek ajánlom.
-ezzel kicsit akár erõsíthet is az ember az idegein, a világkép-alkotásán, rájöhet arra, hogy ami kemény hatással van a belsõ érzésekre, az sokszor hiába rossz, de ha kezeled, csak megerõsít, szerintem aki komolyan felfogja, átérzi, ha kicsit gyöngébb idegrendszerû, lazán kiakadhat néhol, de ha kezeli az ember az csak megerõsíti, ami egy ilyen mai világban senkinek nem árthat meg!
10/10 Egyszerre sajnálom hogy vége, és egyszerre örülök, hogy nem úgy fejezték be, hogy elnyújtják, elrontják és 16 évadnál tartunk, majd közlik, hogy abbahagyják a fogatást..
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu