>
Epizód

The Good Doctor / Semmi nem elég!

amerikai drámasorozat, I / 18. rész, 65 perc

Értékelés:

94 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Shaun rájön arra, amire kollégái korábban figyelmeztették: új szomszédja, Kenny, nem a barátja, inkább csak kihasználja őt. Gyermeteg módon összehozza Dr. Glassmannt a kórházi büfés Debbie-vel. Első közös vacsorájukon azonban Dr Glassmann-nal fura dolog történik, és kiderül, hogy inoperábilis agydaganata van. Shaun másoddiagnózist követel és újabb meg újabb vizsgálatokat. Közben Shaun is bajba kerül, mert hibázik a műtőben, aminek komoly következményei lesznek.

A műsor ismertetése: Dr. Shaun Murphy (Freddie Highmore), a tehetséges ifjú sebész egy elismert kórház rezidense lesz. Érkezése alaposan felbolygatja a helyi erőviszonyokat: kollégái ferde szemmel néznek a társas viszonyokat nehezen kezelő, ugyanakkor elképesztő tudással bíró csodabogárra. Dr. Murphy ugyanis autista és savant-szindrómás. Az orvost a nagy tekintélyű Dr. Aaron Glassman (Richard Schiff) karolja fel, aki meglátja a különc zsenijét és meggyőzi a kórház vezetését: Doktor Murphy tehetsége és tudása emberéleteket fog menteni.

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Dr. Shaun Murphy
Dr. Neil Melendez
Dr. Aaron Glassman
Dr. Claire Browne
Jessica Preston
Dr. Marcus Andrews

Vélemény:

október 23. 15:18:37
október 23. 15:18:37 OFFTOPIC

Jogos. Szalay Csongor gyermekhangként volt jó.

október 22. 19:10:38
október 22. 19:10:38

Szalai Csongort? Falra mászok, ha meghallom a hangját.
Kisgyerekként aranyos volt, bár kicsit túl sok, hisz minden gyerek az ú hangját kapta egyidőben, aztán jött a mutálás, azóta szörnyű a hangja :S

szavazat: 10/10 október 10. 12:10:33
október 10. 12:10:33

10/10

szeptember 22. 15:50:05
szeptember 22. 15:50:05

Az IMDB linket miér hagyják le újabban?

szeptember 05. 21:46:02
szeptember 05. 21:46:02

Az eleve nem lehet jó, amit nem lehet egyben letölteni. Meg a csávó is olyan kicsit, mint Dexter, a hideg kiráz tőle. Meg rövid és nyálas, fura az egész, de azért nem beszélnék le róla senkit, csak én mégsem láttam kórházas sorit.

augusztus 30. 20:53:03
augusztus 30. 20:53:03

Hatásvadász, ráadásul az érzelgős vonalon. Ez volt az alkotók célja, amit mesterien valósítottak meg. (be is jött a nézettség)
Ha ezt az életszerűtlen cukormázt lehámozzuk róla, akkor talán élvezhetőbb. Jó az ötlet, de szájbarágósan túltolták a lelkizést...

augusztus 16. 15:08:37
augusztus 16. 15:08:37

egyetértek

augusztus 12. 20:13:14
augusztus 12. 20:13:14

Teljes mértékben egyetértek axis85 véleményével a csapnivaló szinkronnal kapcsolatban.
A magyar nyelv gazdagsága, az alany, állítmány és egyéb mondatrészek helyének mondaton belüli variációjának lehetősége bőven alkalmat adna rá, hogy pl. az "I think it's nice" esetében ne "Szépnek gondolom"-nak fordítsátok a mondatot, hanem mondjuk így: "Szerintem szép", s máris lehetőség nyílik az eredeti hanghordozáshoz hasonló magyar változatra. Ez persze nem a szinkronszínész, hanem a szinkronrendező feladata lenne.
Ha már itt tartunk, a hírhedt és legendásan tehetségtelen Czető gyerekek hosszan magyarázhatnák a bizonyítványukat, amiért családilag hozták be a magyar szinkronba az affektáló, nyávogó beszédmódot, ezzel sokszor súlyosan elrontva a filmélményt . Hányszor váltottam vissza eredeti nyelvre egy jó film esetében, amikor az egyébként aranyos és kiváló külföldi gyermekszínész megszólalt valamelyik nyávogó, p*csogó Czető gyerek hangján!
Tudom, a Czető gyerekek azóta felnőttek, de a jelek szerint nem sokat fejlődtek. Véleményem szerint az egyébként méltán híres magyar szinkron szégyenei. Pedig csak meg kellett volna hallgatniuk anno a Pálok gyerekeket, Pacziga Mónikát, Boros Zolit, Székely Dávidot, vagy éppen Szalai Csongort az újabbak közül.
Ez persze a szuverén véleményem; köszönöm, hogy jogom volt elmondani/leírni, kedves Ádám.
A sorozat egyébként remek. De aki teheti, eredeti nyelven nézze!

szavazat: 9/10 július 31. 16:08:25
július 31. 16:08:25

Köszi a választ. Én is gondolkodtam, hogy lehetne visszaadni az eredeti hangsúlyt, a fejemben van is valami(kicsit gúnyos, kioktató hangnemhez hasonlatos, fentről induló és fokozatosan ereszkedőre gondolok. Nem is tudom, valahogy Freddie olyan álmatagon játssza, mintha be lenne nyomva, nem lenne jelen teljesen), de ez persze csak kanapé filozófia, meg okoskodás, mert én sem szinkronrendező, sem színész nem vagyok. Meg gondolom nincs is rá nagy idő, hogy egy-egy részt felvegyetek, és sokat filózzatok, hogy is kéne megoldani.
Nyilván nekem is azért fura, mert ledaráltam az egész évadot eredeti nyelven, azt szoktam meg. Ha előbb nézem meg szinkronnal, ez valószínűleg fel sem tűnt volna, vagy nem zavarna.

Amúgy a főszereplő meg a spanyol szinkronba hallgatott bele, nem kicsit lepődött meg: https://www.youtube.com/watch?v=XS7tA6GKlOI

július 27. 15:06:47
július 27. 15:06:47

Szia!

Nem védeni szeretném magunkat, hisz mindenkinek egyéni szuverén joga eldönteni, hogy tetszik-e neki a szinkron, vagy nem, csak úgy éreztem, szükséges megpróbálnom megindokolni a dolgot. Próbálkoztunk, hogy lenne a legjobb ezt a hangsúly dolgot átültetni a magyarba, de sajnos egyszerűen más a hangsúlyozás a magyarban és az angolban, ezért lehetetlen úgy visszaadni. Például ha van az a mondat, hogy "I think it's nice", és az eredetiben a "nice" szó erősebb hangsúlyt kap, amitől dallamossá válik az egész, akkor a magyarban a "Szépnek gondolom" mondat utolsó 1-2 szótagát nem lehet megnyomni, mert egyszerűen disszonáns lesz a magyar fülnek. Sajnos más a két nyelv. Ezt a dallamosságot úgy próbáltuk "magyarítani", hogy a legtöbb mondatban nincs lezárva a hangsúly, nem ereszkedő a hanglejtés, hanem szinte egy szinten marad...ez is eltér a megszokottól, és legalább valamennyire magyaros is. Remélem, hogy megérted ezt a nehézséget :) További szép napot!

Üdv: Czető Ádám

szavazat: 9/10 július 27. 11:51:03
július 27. 11:51:03

Végignézve a sorozat első évadát, még pár pozitívum:
- A többi szereplő sem csak asszisztál a "zseni főszereplőnek", mindenki kompetens,, nem csak az van, hogy mindenki szerencsétlenkedik, míg Shaun megmenti a helyzetet egy ötlettel a végén. Persze ez is sokszor előfordul, de a többi dokinak is ugyan úgy vannak egyedi meglátásai, és mentőötletei.
- Örülök, hogy foglalkoznak olyan témával ami a mai napig tabunak számít, ez pedig a különböző mentális és a fogyatékkal élők szexuális érdeklődése. Jelen esetben azzal, hogy attól még hogy Shaun autista, érdeklődik az ellenkező nem iránt, pl. szokott pornót is nézni, mint kiderült. Általában a társadalom kényelmesen a szőnyeg alá söpri ezt a dolgot, mert nem tudják az emberek elképzelni , talán kényelmetlen is sokaknak a gondolat. Ugyan ez van a mozgássérültek esetében is, bár ott egy fokkal jobb a helyzet.

Negatívum:
A szinkron! Ó jaj, a szinkron! Alapból furcsa a fülemnek az eredeti nyelv után, de ez várható volt. Viszont Freddie Highmore játékának nagyon fontos része Shaun hangsúlyai és beszéd stílusa(van egyfajta fura ritmusa, mint ha mindig felvinné a hangsúlyt a mondat végén..?), amit a szinkron meg sem próbál visszaadni, ez pedig sokat ront az egész élményen.
Nekem valahogy Claire szinkronja sem tetszik, de ott nem tudom megmondani mi zavar igazán.

július 26. 08:35:29
július 26. 08:35:29

Ha kórházba kerülnék, House és Murphy kezei közé szeretnék kerülni. Ha van esély, Ők azok, akik megtalálják. Ha nincs, legalább tudnám, hogy mindent megtettünk. :-)
De inkább nézem a sorozatot, nekem nagyon bejött és nem akarok betegeskedni. Arra majd ráérek 50 év múlva.

szavazat: 8/10 július 21. 11:42:04
július 21. 11:42:04

Megvettem nekem nagyon bejött az első két rész nézni fogom a többit is nálam 8/10.

szavazat: 9/10 július 20. 14:52:57
július 20. 14:52:57

Amikor megláttam a bemutatóját, azt gondoltam: "Te jó ég, ez most akkor Dr House és Sherlock szerelemgyereke?"
Aztán véletlen belenéztem kapcsolgatás közben tegnap, és nem bírtam abbahagyni. Amint vége lett, rögtön megnéztem az első és a harmadik részt is. Valójában elég közel jártam a valósághoz, de azért sikerült levenniük a lábamról 2 dologgal:
1, A főszereplő srác baromi cuki. Mármint hiába az állapota miatt aniszoc és nyersen őszinte, mint elődei, de mindezt olyan szerethetően, gyermekien teszi, hogy legszívesebben megölelgetném. E mellet pedig fontos része a sorozatnak, ahogy próbálja megérteni a világot, és igyekszik beilleszkedni, annak ellenére, mennyi elutasítás éri(Amúgy a színész gyerek mostanában lubickol a vagy jó vagy rossz értelemben kattant figurák szerepeiben, mint legutóbb a Bates Motelben. Illik is hozzá a szerep, és a fiatalabb énjét játszó fiú is nagyon jó)
2, A többi karakter sem fekete-fehér. Mindenki már most árnyaltnak tűnik, és valahol mindenki nézőpontja érthető, még ha nem is értünk vele egyet.

szavazat: 10/10 július 20. 13:07:53
július 20. 13:07:53

Freddie Highmore zseniális, a figura, akit alakít nagyon szerethető. 10/10

július 20. 08:28:47
július 20. 08:28:47

Nagyon tetszett! Csak későn van. De szerencsére ott az rtlmost :-)

szavazat: 10/10 július 19. 22:07:29
július 19. 22:07:29

Zseniális

július 19. 14:33:52
július 19. 14:33:52

A dél-koreaiak elég sok orvosi sorozatot készítettek, egész jó némelyik - ez is egy 2013-ban készült hasonló címmel futó sorozatuk átvétele.

szavazat: 8/10 július 19. 11:34:43
július 19. 11:34:43

dr House

szavazat: 8/10 július 19. 11:30:05
július 19. 11:30:05

Csípem az orvosi filmeket, a Vészhelyzet, Grace klinika, dr Haus után várom már a következőt remélem nem kell csalódnom ebben a sorozatban sem.

Összes hozzászólás
Angyalok és pásztorok
Angyalok és pásztorok

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit adventi koncertje

Jegyvásárlás