Édes anyanyelvünk / Ki is volt Horger Antal?

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Egyéb epizódok:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
napraforgó 2023 ápr. 02. - 16:56:49
Csöre Gábornak és a vele beszélgető nyelvésznek tájékoztasul közlöm, hogy én emlékszem, hogy egy hirműsorban jelentették be, hogy Grúzia Államelnöke, vagy miniszterelnöke hivatalosan bejelentette, hogy az ország nevét a korábbi Grúziáról Georgiára változtatják. Azóta én azt hallom, hogy következetesen igy nevezik ezt az államot.
És közölték azt is, hogy valamikor, a szovjet időkben, a grúz származású Sztálin keresztelte át a tartományt Grúziára. Tehát az állam most visszakapta az eredeti nevét, ezen nem szabad fennakadni.
Beszélgettek arról is, hogy igy Geogia állam összetéveszthető az USA egyik tagállamával, Georgiával. Tessék utána nézni, de én úgy hallottam, hogy Georgia tagállam állam épp Grúziáról kapta a nevét és nem egy Georgia nevű szép leányról!

Épp mostanában jelentette be Törökország is, hogy az ország nevét hivatalosan megváltoztatják, Turkeyről Turkiye-ra, hogy a nevük ne a pulykával legyen azonos.

Magyarország is volt valaha Hunnia, meg Hungária.
Vagyis minden állam szive-joga, hogy a saját nevét meghatározza.
laszlo-1 2021 okt. 02. - 13:03:50
Mivel az "oltakozás" vakcínával történik, így a "helyes" szó rá a vakcinálkozás, vagy vakcinázkodás?
10/10
kovi-1 2021 márc. 21. - 11:13:08 10/10 Előzmény Lyra01
Hallo Csöre uram, szuper jó az adás, én már 40 éve élek Münchenben, de nagyon igyekszem szépen beszélni úgy magyarul, mint németül is.. kérem valamikor beszéljen az ikes igékröl, nagyon sokan teljesen rosszan használják, és ez bántja a fülemet.. szabályok és kivételekröl is kellene egy pár szót rá áldozni..
kovi Münchenböl
seberla 2021 jan. 10. - 15:00:53 Előzmény Lyra01
Teljes egyetértésem! Első perctő ki vagyok akadva az "új trendi" nyelvhasználattól: (beájulok, besírok, benézem, behányok, beszólok, és egyre szaporodó idiótábbnál idiótább kifejezéseken) Ez minden csak nem az "Édes anyanyelvünk!!
10/10
Lyra01 2019 nov. 05. - 13:36:23 10/10
Kár, hogy csak pár perces, és azt is csak ritkán csípem el! A legértelmesebb műsor, ráadásul nem szájbarágós, iskolás stílus. Sok-sok hasonló kéne, jóval hosszabb műsoridővel. (Amúgy hol vannak a "Kepesek, Érdik, Szegvárik, Vámosok"...etc.?! Olcsó szemetet könnyű összeszedni az utcáról...Értékes emberek kellenének, akik adnak is valamit. Gondolom nekik nem nagyon van gyomruk beszállni a mai celebmánia "színvonalba". Teljesen megértem, csak nekünk rossz, akik lassan be sem kapcsolják a tv-t, mert nincs miért.)