Hagyaték / Mindent vissza - Bécsi döntések, a revízió évei

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm sorozat, 27 perc

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Mindent vissza! -- Bécsi döntések, a revízió évei Nagy történelmi kataklizmákon és vereségeken túl tudja tenni magát egy nép. Ilyenkor a közösség túlélési ösztöne azt parancsolja: ne nézzetek hátra, csak előre! Ám, ha a gyalázat és a megnyomorító béklyók kőbe vannak vésve, akkor éppen az élni akarás vágya az, ami újra, meg újra a múltba, ez elrabolt béke és méltóság idejébe vonzza a nemzet tekintetét. A trianoni országcsonkításon éppen ezért nem lehetett átlépni. A "Nem, nem, soha" keservesen dacos felkiáltása nem csak a hivatalos propaganda hangja, de egy egész nemzedék mindennapos életérzése volt. Minden remény és minden álom egyetlen dátumhoz volt bilincselve: 1920. június 4. Minden szitok és minden átok egyetlen kastélyra hullt, ott, a messzi Párizsban: Trianonra. Az egész magyar élet origója az volt: lerázni a fojtó bilincseket, mindegy milyen áron.

A műsor ismertetése: A Hagyaték a magyar szellemi kulturális örökség átörökítésén munkálkodik. Leporolja a magyar múlt szellemi hagyatékának egy-egy darabkájáról a modern korokban rárakódott szennyeződéseket, hogy azok újra a maguk fényességében ragyogjanak. Ezek a mozaikdarabkák épületek, tárgyak, könyvek, emlékek, történetek, tájak, gondolatok és mindenekelőtt az azokat alkotó és alakító szellemek hétről hétre a képernyőre kerülnek, hogy végül a soha el nem évülő egyetemes magyar szellemtörténet egészévé, a megújuló magyar hagyománnyá álljanak össze a nézők lelkében.

Egyéb epizódok:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
tamáska001 2021 febr. 04. - 10:30:57 Előzmény amadeus3
A névtelen hazátlan senki::: elmész TE a abba a p- ba!!! Üdv.!
10/10
Bill Kaulitz 2020 nov. 20. - 07:31:39 10/10
♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️
amadeus3 2020 máj. 26. - 08:06:56
Hát kérem, Azért ezt meg kellene gondolni. Különösen a fennkölt bevezető szöveggel. Kinek köll itt megfelelni?
amadeus3 2019 máj. 23. - 08:07:22
Történelemhamisítás félreértett (félremagyarázott) nemzeti érdekekből..Aki csinálta, szégyellje magát..
amadeus3 2019 máj. 21. - 08:07:07
A Hagyaték című sorozat nem a régi történetekre rakódott port törtli le,, hanem az igazságot lúgozza ki a magyar történelmi eseményekből. Álhazafiasságból hamisítja meg a tényeket. Szenteskedő, hamis, hazug.
napraforgó 2017 ápr. 03. - 04:02:45
Szeretem ezeket a \"hagyaték\" mûsorokat, jó tudni a múltunkról, a miértekrõl, stb. Vagyis, hogy mi miért volt úgy, mi volt a szerepe a régi idõkben. Rövid kis mûsorok, talán adhatnák néha napközben is, délelõtt, délután, stb.