Dokuzóna / Hisznek a művészet erejében / Magyarországi német házak, sorsok

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar dokumentumfilm, 60 perc

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Hisznek a művészet erejében 26 perc (magyar nyelven) A riportfilm a közel 20 éve működő Karaván Színház és Művészeti Alapítvány munkáját mutatja be. szerkesztő-rendező: NAGY ISTVÁN operatőr: BOLEGA GÁBOR, POKORNY ANTAL vágó:HELYI ATTILA Magyarországi német házak (magyar nyelven) 2004-ben egy kiállítás keretein belül tizenkét magyarországi német lakóház és család életét, történetét ismerhették meg az érdeklődők. A stilizált házak belsejében régi fényképek, emlékeket idéző tárgyak révén a múlt jelenik meg, külsejükön, a 2001. őszén Martin Rosswog német fotóművész megörökítette fényképeken pedig a jelen. A Duna összekötő szerepére jó példával szolgál a Duna-menti svábok története. A XVII. század végétől kezdve a XIX. század közepéig legalább 500.000 német telepes vándorolt ki Németország különböző részeiről Magyarországra. Többnyire hajón utaztak le a Dunán. Utódjaik, a mostani dunai svábok máig Magyarországon, Romániában, Jugoszláviában és Horvátországban élnek. Ezen a kiállításon az ő nyomaikat követték végig. Magyarországon három ház történetét dolgozták fel. A lakók elbeszéléseiből jöttek létre ezek a "háztörténetek", melyekből sok mindent megtudhatunk az itt lakók és elődeik életéről és otthonukról. A filmnek ez az apropója. szerkesztő: KLEIN JUDIT operatőr: VÖLGYI GYULA vágó: BABARCI TAMÁS

A műsor ismertetése: METSZET
A filmet az október 19-i Magyar-Bolgár Barátság Napja alkalmából vetítjük a Dokuzónában.
Kozsuharov Ognjan 40 éve Budapesten élő bolgár képzőművész. Magyarország számos városát díszítik köztéri szobrai, restaurációi, de vannak munkái, amelyek egyértelműen tükrözik a művész bolgár származását.
A művészet mellett Kozsuharov Ognjan a sport terén is jeleskedik. Több éve edző és szakosztályvezető a Főváros és Környéke Aikido Egyesületnél, amely, mint mondja, sok közös vonást rejt a művészettel.
Feleségével, Kneisz Eszter gobleinművésszel több közös kiállításon vannak túl, egymás véleménye mindkettejük munkájában fontos.
Mindketten véletlenül kerültek a művészet azon területére, ami nélkül ma már el sem tudnák képzelni mindennapjaikat. A közös dolgokat keresik, a közös nevezőt. Ez az élet minden területén fontos a két művész számára.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?