Ízőrzők / Mikóháza

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 35 perc, 2017

Értékelés:

58 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Az ország északkeleti csücskébe, Mikóházára a helyi Ízőrzők Egyesület hívta fel a figyelmünket. A Zempléni-hegység egyik szép völgyében megbúvó kisközséget jó szívvel ajánljuk mindazoknak, akik nyugodt, csendes környezetre, tiszta levegőre és szép élményekre vágynak. Mikóházán és környékén több napra való programot találhat az ideérkező. Számos, nagyon gondosan karbantartott tanösvényt, túraútvonalat járhatnak végig. Közben útba ejthetik a történelmi pincesort és a Pálinka Múzeumot is. A görög katolikus templom teljes ikonosztáza csodálatos szépségében tündököl, és a pár évvel ezelőtt átadott interaktív tájházban is érdemes elidőzni. Az Ízőrzők nézői számára az egyesület tagjai sütöttek-főztek finomabbnál finomabb ételeket. Szorgos kezeik alól évről-évre az évszaknak megfelelő finomságok kerülnek a tájház polcaira: bodzaszörp, különböző lekvárok, lecsó, aszalékok, sőt, még zölddió befőtt is sorakozott szép rendben, amikor ott jártunk. A vendégház és a tájház kemencéjében, illetve a mellette elhelyezett tűzhelyen a következő helyi ételek készültek: Pikáns vadhúsleves grízgaluskával, Zsámiska pirított vajjal, Rizses lángos, Lecsós vadmáj, Kapros-zöldborsós tokány juhtúrós gerslivel és Epres-kakaós túrótorta.

A műsor ismertetése: A sorozat a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett bemutatja az adott települést is.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
DUNAWÖLD 2020 dec. 04. - 20:22:05
Rex Rómában erre nyílik meg 😋
KMóni 2019 júl. 16. - 16:22:23
http://izorzok.hu/
Itt vissza lehet keresni a recepteket.
offtopic
i0612914 2019 febr. 10. - 16:14:02 Előzmény vino-et-veritas
Már írtam........ ez is megtörtént. Már leveleztem velük, de időbe telik, hogy megváltoztassák a honlapot.
vino-et-veritas 2019 febr. 09. - 13:33:51 Előzmény i0612914
Én az alkotókra gondoltam...
Csak ők tudják legjobban.
i0612914 2019 febr. 09. - 08:01:42 Előzmény vino-et-veritas
Már ez is megtörtént. A PORT.hu sokat segítene, ha odaírná az évszámot, amikor készült a film.
vino-et-veritas 2019 febr. 07. - 18:20:34 Előzmény i0612914
Hát, ezt a műsor/honlap működtetőivel kellene "megbeszélni"....
offtopic
i0612914 2019 febr. 07. - 18:18:42
Bocsi, ezeket a honlapokat tudom és ismerem. ....de a régin nincs dátum és nincs betűrendben. Az új honlapon még nehezebb megtalálni, mivel a műsorban nem írják meg az év számot. Több évet kell átnézni (ha van türelmem) mire megtalálom.
vino-et-veritas 2019 febr. 07. - 17:12:23

Itt?

http://izorzok.hu/

Vagy Itt?

http://www.mo-ka.hu/izorzok.html

Valóban. Kb. 2 kattintás...
i0612914 2019 febr. 07. - 16:46:06
Nagyon szeretm ezt a műsort! Csak az a baj, ha nem tudom megnézni, nehéz megtalálni a receptet.
7/10
napraforgó 2018 aug. 25. - 18:25:22 7/10
Én is szeretem ezt a műsort, főleg azt, hogy nemcsak ételeket mutat be, hanem az adott falut is, a nevezetességeiket is. Kastélyokat, templomokat, egyebeket. És engem egyáltalán nem zavar a falusi népdalkör, hagyományőrző tánccsoport, vagy citerazenekar sem, sőt.
Az igaz, hogy sok epizód mutat be azonos ételeket, pörköltöt, halászlét, pogácsát, de szép számmal találni különlegességeket is, olyan ételeket, amelyek nem mindennaposak, csak egy-egy tájegységre jellemzőek.
És igen, az együttélés miatt sok ételt átvettek az egyes nemzetek egymástól, de furcsa is lenne, ha az azonos földön élők merőben más tipusúkonyhát vezetnének.
Kuttyánszkikutya 2018 aug. 25. - 11:35:53 Előzmény marika50
Köszönöm, a nevemben is szóltál!
Kuttyánszkikutya 2018 aug. 25. - 11:33:36
Nagyon szeretem ezt a műsort, egyik nagy kedvencem az Ízőrzők! :)
vino-et-veritas 2017 jan. 14. - 14:24:08
Arról, hogy a mai itthoni konyha/gasztronómia ilyen, nem a mûsor tehet, legfeljebb tükröt tart elénk...
(A "másik" mûsor viszont más eset, de azzal nem foglalkoznék.)
mikimama 2017 jan. 14. - 13:21:56
Inkább nézem, mint az Édes életet, vagy hasonló szemetet. Felveszem, és ha nincs este nézhetõ, nézem a felvett mûsoraimat. Teljesen kikapcsol, a Gasztroangyal is. Mindenbe bele lehet kötni. Nézni nem muszály semmit.
vino-et-veritas 2017 jan. 04. - 23:09:50
Minden hibája ellenére kedvelem ezt a sorozatot.
Sokkal természetesebb és "emberközelibb", mint a "volt bemondónõ" idétlenkedése...

Most végignéztem 158 adás receptjeit. Hát, így töményen lehangolóbb a kép.
Sajnos ezek jórészének legtöbbször semmi köze a helyi hagyományokhoz. Mit keres például a mics Kéthelyen?

Az ételek jelentõs része "generalizált" és mindenütt megtalálható legfeljebb "az én így csinálom" kategóriába tartozik (pörköltek, gulyások, liba- és kacsasültek, vadak, tokányok, palacsinták, nudlik, stb.).

A halaknál sincs túl nagy változatosság: "dunai", "bajai", "balatoni", egyéb tavi halászlevek, sült halak, paprikások, stb.

És azok, amiket bizonyosan nem készítettek az egyszerûbb vidéki konyhákon (eleve az alapanyagok hiánya, drágasága, technika, stb. miatt): dobostorta, Rigó Jancsi, lúdláb torta, virsli kabátban, virsliskocka , fatörzs, citromtorta, Rákóczi túros, keksz szalámi, zserbó golyó, cukkinis-mákos muffin, citromos palacsinta mézes tejföllel és vörös áfonyával (!), stb.

Na, ami meg végleg felteszi az i-re a pontot, az a kókusz, a kakaó, meg a szezámmag felhasználása...

Az egész egyfajta képet ad a hazai "népi" konyha állapotáról (nagyjából ugyanaz készül mindenütt).

Na, de vannak pozitívumok is. Sok helyen nem értették félre, hogy mirõl is szól a mûsor és tényleg autentikus ételeket készítettek (pl. máléfélék, köleses ételek, burgonyaételek, répafélék, stb.). Sõt mertek nemcsak "ünnepi" ételeket készíteni, hanem mindennapi recepteket is bedobtak (pl. levesek).
S pont a német és délszláv népességû helyek mutatnak több változatosságot és eltérést a mindent paprikával és porcukorral "elintézõ" átlagtól.

Amúgy Veszprém, Somogy megye inkább felülreprezentált, ezzel szemben Szolnok, Gyõr-Sopron, Csongrád, Hajdú vagy Nógrád alig jelenik meg.
szalapala 2017 jan. 04. - 20:01:48 Előzmény marika50
"Megismerjük az éppen aktuális vidéket, tájjellegû ételeiket,"
Na de épp ez a bajom vele - csak nem tetszik tudni olvasni se - , hogy a tájjellegûnek beállított étel egyáltalán nem tájjelllegû, mert mindenhol pontosan ugyanúgy csinálják.

De azt azért mindenesetre a sorozatból megtudhatjuk, hogy egész Magyarország kihalt és mindenhova német betelepülõk jöttek be 250 éve és tulajdonképpen mi most is német migráncsok ivadékai vagyunk.
Mert ezt minden faluban így adják elõ, ahol csak jár a sorozat, hogy õk svábok igazából.. Nagy ritkán szlovének vagy egyebek, de alapjában német származású az egész ország.
A készítõk szerint, akik így állítják be.

Lehet, hogy nincs is magyar falu a világon se.
marika50 2016 nov. 28. - 08:26:56 Előzmény szalapala
Te Kedves Kákán Is Csomót Keresõ Nézõ!

Nagyon jó a mûsor, vadásszuk, mikor, hol bukkan fel.
Megismerjük az éppen aktuális vidéket, tájjellegû ételeiket, anyáink, nagymamáink takarékos konyháját.

Köszönjük, hogy van ez a mûsor, ilyen formában folytassák tovább! Gratulálunk!!!!!

Üdv: Mária
szalapala 2016 okt. 22. - 22:20:38
Önmagában egy-egy epizód jó. És jó kis recepteket lehet találni benne.
De..

A sorozat maga olyan, mintha mondjuk száz kétéves gyerek születésnapjáról készítenénk egy-egy epizódot és azt sorozatnak adnánk le. Akié az adott gyerek, annak izgalmas és érdekes, de mindenki más kívülálló számára unalmas lenne végignézni a száz epizódot a száz gyerekrõl.(Ugyanúgy viselkednek a szülõk, ugyanazt csinálja a gyerek, ugyanolyanok a körülmények, - lufi, torta, stb. A szülõk kivételével mindenki unná, és az adott szülõk is unnák a mások gyerekeinek a szülinapját.)

Ez a sorozat is éppen ezért unalmas. Mert sok az ugyanolyan, "mintha láttam volna már valahol" élmény. Ja, mert hát láttam is..konkrétan ugyanazt az elõzõben meg az azt megelõzõben.. és valszeg a következõben is ez lesz..

Az epizódonkénti 30 perc helyett elég lett volna 15 perc is az eltérésekre, és két vagy három kaja, nem 7 meg 8. Az elég lett volna, amiben eltérnek egyes falvak a másiktól.

Mert nem kellene a szinte kötelezõen elõírt rétes, ami mindenhol ugyanúgy készül, bármennyire is egyedinek hiszik a rétesnyújtók az adott helyen.. Ugyanúgy dagasztanak, ugyanúgy nyújtanak mindenhol - még az ezt kísérõ mondatok is szinte ugyanazok, még a kamera is ugyanonnan veszi az ugyanolyan rétes készítését.
Vagy hogyan csinálják a rántást.. vagy hogyan szeletelik a hagymát és teszik oda a zsírba... Ugyanúgy!!

Én elhiszem, hogy a résztvevõk számára nagyon izgalmas, hogy benne lesznek a tévében, és végre bemutatják szeretett falujukat, de pontosan ugyanazt nézni minden részben... hát az maga a sorozat halála..

De ez nem a résztvevõk hibája - õk teszik a dolgukat - hanem a sorozatszerkesztõé, aki nem veszi észre, hogy szinte minden egyes epizód 30 percének majdnem a felében ugyanazt adják le 256-szor, ezért teljesen jellegtelenné válik egy-egy epizód.
Minden falu ugyanolyanná válik így, ha ugyanazt vagyok kénytelen nézni..

Pedig nem ugyanolyanok.

Ugyanez van a nótázási "hagyományok" kényszeres bemutatása terén is.. Ahol aztán kilóg a lóláb, hisz kiderül - elmesélik -, hogy a nótakör vagy asszonykórus vagy tánckar semmiféle hagyománnyal nem rendelkezik, hisz 5 éve, 3 éve, másfél éve alakult, vagyis a falura addig egyáltalán nem volt jellemzõ a nótakör vagy tánckar, hisz bár a falu majd évezredes múlttal rendelkezik is - amire büszkék és joggal- , de ez egy mostani kreálmány, eddig nem volt ilyen...

Emiatt kicsit álságos ez így..
frenchbullie 2015 aug. 20. - 12:11:05
Igen, láttam, hogy sok zsírt használnak, de, szerintem nem étvágygerjesztõ, ha zsírkarikák úszkálnak, pl. a leves tetején. Persze ízlések és pofonok. Manapság szokás keverni a különbözõ zsiradékokat, tudom, de régen nem volt az, megelégedtek az egyszerû sertészsírral. Kevésbé módos házaknál fõleg.

Anyósom Zalában nevelkedett, de soha nem láttam, hogy pirospaprika nélkül készítené a krumplilevest. Citromsavat pedig végképp nem rak bele. Ha valaminek savanykás ízt akar adni, ecetet használ. Úgyhogy nekem ez is furcsa volt, az adott epizódban.
Összes hozzászólás