Tudorok / Kelj fel, Uram!

Bakancslistához adom
The Tudors / Arise, My Lord
18 éven aluliak számára nem ajánlott ír-kanadai-amerikai drámasorozat, I / 5. rész, 53 perc, 2007

Értékelés:

348 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Henrik bosszankodva értesül, hogy Katalin királynő unokaöccse, V. Károly császár kiengedte a börtönből Ferenc francia királyt, és neki máshol kell külföldi szövetségest keresnie.

A műsor ismertetése: Szenvedély, becsvágy és árulás mozgatja e lenyűgöző történelmi drámát, mely VIII. Henrik hírhedt 40 éves uralmának korai éveit dolgozza fel. Az ifjú király 19 évesen kerül a trónra. Az állami ügyek kevésbé érdeklik, így a hivatalos dolgok a hatalomittas Thomas Wolsey kardinálisra maradnak, miközben az angol uralkodó saját vágyainak beteljesítésén dolgozik. A VIII. Henrik belső köreibe tartozók számára - melybe Wolsey kardinális, az uralkodó második felesége, Boleyn Anna, a katolikus mártír Mórus Tamás, és Norfolk hercege is beletartozik - a legnehezebb feladat az önző király kegyeiben maradni.

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Jane Seymour
Boleyn Anna
Aragóniai Katalin
Thomas Cromwell
Thomas Wolsey kardinális
Charles Brandon
Mórus Tamás
Waldburg kardinális
Norfolk hercege
Buckingham hercege
Anna Buckingham
Boleyn Mária
Boleyn Tamás
Boleyn György
Margit hercegnő
Anthony Knivert
III. Pál pápa
I. Mária
Thomas Cranmer
John Seymour
Mark Smeaton
Campeggio bíboros
Sir Francis Bryan
Ursula Misseldon
Thomas Wyatt

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2008
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
Yuliusz 2021 febr. 14. - 15:34:13
Jonathan Rhys-Meyers színészileg nem rossz, főleg a fiatal Henrik alakjában, bár kétségtelenül feltűnő, hogy elég alacsony a híresen magas Henrikhez.
Wolsey, Cromwell és Boleyn Anna viszont telitalálat.
omjazmin 2019 aug. 16. - 23:30:28
Kedvelem a filmet. Elborzaszt a kegyetlenség. Jók a színészek, bár kissé csalódott vagyok,mert a történelem szerint Henrik király átlagnál magasabb volt, de a filmben szinte tökkencs, ha más mellett áll. :-P
9/10
TMI58 2019 júl. 24. - 13:04:10 9/10
A film kiváló, de számomra sokkolóan brutálisak a naturális kínzási és kivégzési jelentek. Szörnyeteg volt VII. Henrik. Nem szerette volna abban a cudar korban élni.
10/10
offtopic
hyulalala16 2019 jan. 26. - 19:26:48 10/10
nagyon jo film mindenap szogtam figyelni a kiràly nagyon kegyetlen a nèphez de szigoru fiatal lètire
9/10
Bubus53 2017 márc. 28. - 17:48:27 9/10
Szerintem is nagyon jó a sorozat, bár a Boleyn Annás részeket már nagyon untam, azután jobb lett megint, viszont hogy nem a Tudorokról szól, az tuti, hanem VIII. Henrikrõl, aki bár a leghírhedtebb lett közülük, de nem a leghíresebb, nem igazán volt sem határozott, sem erõs, inkább, mint egy hisztis gyerek, aki maga sem tudta mit akar, belehelyezte a bizalmát az udvaroncaiba, aztán meg meg volt sértõdve, hogy csalódnia kellett bennük. Bezzeg a lánya, Erzsébet sokkal inkább volt \"férfi\", mint õ, és méltatlan, hogy róla nem készítenek sorozatot, pedig az õ életében is volt ez-az. :)
Assa 2014 aug. 14. - 12:51:28
Persze, szerintem is jó sorozat. Még csak nem is arról van szó, hogy ne tetszene, mert szívesen néztem. De valahogy mindig elfogy a lelkesedésem. Egy bizonyos pont után egyre csak halogattam és halogattam a következõ részt, aztán a végén elmaradt.
(Igazából csak kettõ nekifutás volt. Elsõre a negyedik részig jutottam, másodszorra a nyolcadikig. Plusz mindig megnéztem azt a részt, amit épp elcsíptem tévében. A negyedik évadból pl. szerintem majdnem minden epizódot láttam.)

Ezzel szemben ott van a Borgiák - inkább azzal hasonlítanám össze, mert ugyanúgy történelmi, ráadásul pár évtized különbséggel a korszak is stimmel. Annak nekiültem és végig is néztem - úgy két hét alatt az elsõ két évadot, aztán mikor elindult a harmadik, követtem hétrõl hétre -, eszembe se jutott, hogy pihentessem. Jobban megfogott, mint a Tudorok, talán a téma miatt.
7/10
Viktor6665 2014 ápr. 13. - 21:37:52 7/10
12 részt bírtam, de már megint csak csók és szexjelenetek mennek, történés meg semmi.
A Borgiák-nál ugyanez a probléma.
7/10
Viktor6665 2014 ápr. 06. - 01:28:08 7/10
Én sajnálom a bíborost, mindenki bántja, pedig kb õ tartja egyben az országot:(
7/10
Viktor6665 2014 ápr. 05. - 20:38:10 7/10
Én másodjára futok neki a sorozatnak, most jobban érdekel mint legutóbb.
De azért annyira nem érdekesek ezek a hatalmi játszmák, mint a Tûz és a jég dala kitalált világában.
Csemy_ 2013 dec. 03. - 11:26:08 Előzmény slywer
Rosszul emlékszel! A másik Boleyn lányban sem Mária elsõ Erzsébet anyja! Csak Mária veszi magához gondozásba késõbb...:P
Assa 2013 jún. 07. - 14:12:37
Vagy nem. Persze találni példát arra, hogy politikai okból (maradjunk most a nemességnél) 12-13 éves korban férjhez adtak lányokat, de szép számmal akad példa arra is, hogy 15-17 éves koruk körül házasították ki õket, vagy annál is késõbb.
Henrik esetében Catherine Howardot leszámítva minden feleség 20 (sõt, volt aki 30) felett volt - bár a születései év itt-ott bizonytalan -, mikor a házasság köttetett, pedig többüknek az volt az elsõ frigye.


(A napokban eszembe jutott, hogy végig kellene már néznem ezt a sorozatot is. Remélem, harmadszori nekifutásra tovább jutok a nyolcadik résznél. :-/ )
karolina 2013 jún. 03. - 23:34:10
Nem tudjátok véletlenül, hogy hol lehet online megnézni? Az elsõ évad elsõ 8 részét meg tudtam nézni, a többit meg nem találom és teljesen ki vagyok akadva miatta... :-s
Köszi
eszterke1987 2013 ápr. 11. - 13:25:50
Én is utána olvastam a témában szinte mindent. Az Ötödik fiatal feleség témához csak annyit füznék hozzá hogy valahol megértem . 17 évesen ment hozzá Henrikhez aki akkor 50 is elmúlt. Én is belezúgtam volna a fiatal Culpeperbe. Kemény lehetett a Temzén ugy lehajózni hogy a halott szerelmei fejével volt kidekorálva a partszakasz ahol a hajó elhaladt.... Aztán a csaj mégis ember módjára halt meg . SPOILER Utolsó szavai: Királynötökként halok meg de szivesebben halnék meg Thomas Culpepper feleségeként.
slywer 2013 ápr. 09. - 14:23:15 Előzmény eszterke1987
Teljesen igazad van! A napokban vetített Másik Boleyn lány-ban Boleyn Mária I.Erzsébet édesanyja.... :S a tény viszont (ahogy tanultuk is) : "Henrik 1532. november 14-én feleségül vette Boleyn Annát és Cranmer érsekprímás elnöklete alatt egybegyûlt egyházi bizottság által is szentesítette elsõ házasságának érvénytelenítését. 1533. június elsején királynévá koronázták Annát, aki ekkor már hat hónapos terhes volt. Boleyn Annától Henriknek (1533. szeptember 7.) leánygyermeke született, a késõbbi I. Erzsébet királynõ." (wikipésia alapján)

Az egyik ismeretterjesztõ csatornán vetítettek VIII.Henrik életrõl egy dokumentumfilmet vizsgálatokkal,tényekkel bizonyítva,hogy: - HEnrik egy súlyos lovasbaleset alatt olyan fejsérülést szenvedett (amit itt.lady Jennek inponálva dolgoztak fel) ,hogy utána a személyisége teljesen megváltozott (ez a mai napig is megtörténhet agysérülés következtében); Boleyn Anna gyermeke pedig valóban torz volt(ami a testvérrel folytatott fajtalankodás következménye);mert Henrik Annát már elutasította,amiért nem szült neki fiút és lady Jane-t szerette.
slywer 2013 ápr. 09. - 14:01:25 Előzmény eszterke1987
:D õszintén "szólva" ez az egész Tudor-téma érdekelt,mert VIII. Henrik életét számtalanszor feldolgozták film formájában és kíváncsi is voltam rá.Gondoltam,"jó-jó,ez is valamilyen feldolgozás lehet",de amikor megláttam Rhis Meyerst...huh...utánanéztem a wikipédiában;hát,nem sok filmjét játszották annak ellenére,hogy elismert színész!Ahogy írod,hatalmas karaktereket játszott/játszik és nem is akárhogy.Sajna' a filmjeit (pl. Match Point--amit Oscar-díjra is jelöltek,a szerepéért pedig Arany-pálma díjat kapott-- (ahogy sok jó filmet is) ami nem mindenki számára elérhetõ csatornákon :(
A Szeretet szimfóniájában Lois Conelly énekes-dalíró megformálásával és négy saját dallal járult a film sikeréhez (wikipédia alapján).
eszterke1987 2013 ápr. 03. - 11:24:59
Amugy aki még jó filmet akar nézni JRM -töl annak öszinte szívvel tudom ajánlani az Elvis - A kezdet (azt hiszem ez a címe) c. filmet. Ennek a srácnak fekszenek a nagy személyiségek megformálás! És igen iszonyatosan jó pasi és remek szinész! Sajnos drog és alkoholproblémákkal küzd.
eszterke1987 2013 ápr. 03. - 11:17:10
A Tudorok 4 évadának megnézése után beleástam magam kicsit a témába. Ez a leghitelesebb feldolgozás. Az utolsó részletig mindent történelemhün adnak vissza. Nekem pl a Második Boleyn -lány feldolgozás egyáltalán nem tetszett. Annáról el képzelni se tudom , hogy komolyan megfordult volna a fejébe hogy az amugy meleg bátyjától akarjon gyereket. Aki jó filmet akar nézni a témában annak ajánlom a Szüzkiráynö c. filmet mely teljes egészében I Erzsébet életét dolgozza fel. Hitelesen. Nem ugy mint az Erzsébet c filmben. Amugy nekem Anna volt a kedvenc feleségem. Sajnálom a tragikus sorsát.
slywer 2013 ápr. 02. - 18:01:11
A minap vetítették valamelyik adón szintén.(Azthiszem) VIII.Henrik címmel.Na,így is már többször átdolgozták.Szerintem ez harmatgyenge volt--borzalom:összekutyulták az egészet 2 részre--mondjuk az még "hagyján",mert az elsõ variációt,amit láttam gyermekkoromban,az nagyon tetszett.Ebben viszont Henriket egy szadistának állították be(Lady Jane-t is összeverte,holott tudjuk,hogy igazán csak õt szerette).
Aztán a youtub-on,amikor kerestem a zenéket,másik VIII.Henrik feldolgozást is belevágnak. Szóval:Szerintem ez a legjobb feldolgozás.

http://www.youtube.com/watch?v=iuAazpsn7vA&list=PL177F313681CF9B6D (sajna' a zene "civil" feltöltés)
eszterke1987 2013 ápr. 02. - 13:38:11
A tv- figyelõ oldaltól kaptam egy emailt miszerint ma lesz Tudorok. De úgy tûnik csak jövö héttöl vetitik és csak a 3. évadtól. Nekem az elsõ kettõ volt a kedvencem. JRM a kedvenc színészem. Fantasztikusan játszottal el a számomra negatív uralkodót. Szegény Anna kivégzésével kezdünk.... Na azt a részt és Morusz Tamás lefejezését soha többé nem akarom megnézni....
pillangókisasszony 2013 márc. 31. - 22:29:42 Előzmény slywer
Én végül online megtekintettem az egész sorozatot.Az utolsó évad szerintem a leggyengébb,de érdemes megnézni,nagyon jó sororzat.
Összes hozzászólás