Mattoni / Haza és nemzet

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott cseh filmsorozat, 12. rész, 65 perc

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Telnek az évek, javában épül Mattoni vasútvonala, ám a szükséges engedélyek megszerzése akadályokba ütközik. Alberta megszökik egy festővel. Mattoni a keresésére indul Prágába, ahol egyúttal utána jár, miért késlekedik az engedélyezés? Úgy tűnik, a politikai helyzet, és a múltban gyökerező személyes ellentétek állnak tervének útjában, és eddigi kapcsolatrendszere sincs igazán segítségére. (Eredeti hang digitálisan.)

A műsor ismertetése: Heinrich von Mattoni életéről készült egy nagyon látványos, izgalmas, kalandokban bővelkedő cseh tévéfimsorozat. Hogyan vált világhírűvé a Mattoni ásványvíz és a csodás gyógyfürdők világa _ mint Karlovy Vary, Marienbad. Az idős ásványvíz gyártó Heinrich von Mattoni felépülve súlyos betegségből tollat ragad, hogy megírja életrajzát. Az ifjú Mattoni hivatalnoknak készül, a gimnázium mellett ostyaárusként segít a családi pékségben. Kamaszkori vágyai, álmai, gondolatai a cseléd Marič karjaiba kergetik, aki bűnbe viszi. Az ifjú Mattoni jövőjét apja egy elrendezett házassággal és a hivatalnoki pályával kívánja bebiztosítani.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Kamilka Mattoni
mladý Leo Mattoni / mladý Leo

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
citrompotlo szept. 15. 08:25:55 10/10
nekem nagyon tetszik a film
ummogo szept. 11. 22:31:25 Előzmény hsuski
Nekünk is épp ezekért.tetszik. Nagyon szeretjük az ilyen hangulatú filmeket, sorozatokat.
hsuski szept. 02. 07:38:10 Előzmény Edmond Dantes
Pont ezért nézem. Megfogott a hangulata is. A szereplők jelleme sem utolsó. Szerintem a Monarchia korához nem illene egy pörgős film...
Edmond Dantes aug. 28. 13:59:04
Manapság már ritkán pontozok, de ha muszáj: 7 (inkább fölkerekítve)
offtopic
Edmond Dantes aug. 28. 13:56:16 Előzmény Trivia Showtime
Köszönöm.
8/10
Sweet-But-Psycho aug. 27. 10:44:59 8/10
A hozzászólás moderálva lett.
10/10
Elhaym aug. 27. 10:37:54 10/10 Előzmény Edmond Dantes
Engem nagyon megfogott. A története érdekes, hangulata is bejön. A színészek is jól játszanak. Az augusztusban nézett sorozataim közül jelenleg ez a legjobb.
offtopic
Trivia Showtime aug. 26. 22:42:14 Előzmény Edmond Dantes
A másik említett sorozat is összefüggő történet és számos magyar vonatkozással bír.
Edmond Dantes aug. 26. 16:12:54 Előzmény Trivia Showtime
Köszönöm a figyelemfelhívást 1890-re, nem ismer(t)em, érdekes lehet. Összefüggő sorozat vagy részenként 1-1 sztori? Mattonit elejétől kell nézni, egy történet 12 részben.
Trivia Showtime aug. 26. 14:27:03 Előzmény Edmond Dantes
Nem teljes az érdektelenség! Jómagam például valamennyi eddigi részt begyűjtöttem, de egyelőre nem volt időm belekezdeni. Most azonban kedvet csináltál hozzá, úgyhogy lehet, hogy ez a cseh széria nálam végül beelőzi az első néhány rész után félbehagyott, de szintén "várólistás" szlovák "1890" c. sorozatot... ;)
Edmond Dantes aug. 26. 10:14:36
Hüledezve látom: senki nem vette észre, nem szólt hozzá? Port fórumozóinak figyelme mindenre kiterjed, ez a cseh sorozat legalább 12 részes és már a vége felé jár. Heinrich Mattoni https://cs.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Mattoni kb. olyasmi lehetett a Monarchia Csehországában mint nálunk mondjuk "a" Zwack, csak Mattoni ásványvízben utazott, lett dúsgazdag és világhírű a vize, ő meg boldogtalan a családja azaz főleg a neje miatt. Stílszerű kifejezéssel, ha már vízről van szó: a sorozat lassan csordogál, minden jelenet aprólékosan kijátszva, elnyújtva, néha kicsit unalmas, de a miliő: díszletek, jelmezek, hangulat igazán dicséretes. Sokatmondó, hogy a köztévé (szerdai) fő műsoridőben olyan sorozatot talált és vetít, ami ilyen érdektelenségbe fullad, hogy ha már vízről esik szó, ismét stílszerű legyek. Érdekesség: a Mattoni-víz ma is kapható, Csehországban legalábbis biztosan. A világhírű karlsbadi (Mattoni) vízről bővebben: https://en.wikipedia.org/wiki/Mattoni és https://www.mattoni.com/