MüpArt Classic koncertek / Rachmaninov és Kocsis

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Rachmaninov azon szerzők egyike, akihez Kocsis Zoltánt különös érdeklődés fűzte. Fiatalon lemezre vette a komponista négy zongoraversenyét, ezek máig meghatározó felvételek. Rendszeresen foglalkoztatta Rachmaninov életműve, több zongoradarabjából, dalciklusából készített zenekari átiratot. Műveit gyakran tűzte műsorára zongoristaként és karmesterként egyaránt, Ebben az összeállításban Kocsis Zoltán vezényletével két koncertfelvételt idézünk fel, melyek életének utolsó évében szólaltak meg a Müpa pódiumán. A műsorban Rachmaninov két műve szerepel: a virtuóz d-moll zongoraversenyt egy fiatal japán zongoraművésznő szólójával hallhatjuk, a nálunk eddig ismeretlen Aleko c. egyfelvonásos opera Puskin költeménye nyomán született. A mű nyelvét és zenei stílusát anyanyelven megszólaltató kiváló szólisták és Kocsis Zoltán interpretációja nyomán rendkívül drámai előadásban hangzik el az alkotás.

Egyéb epizódok:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
simonyija jún. 17. 19:02:20
A helyzet valóban katasztrofális. Én a 2019 június 19-én ismétlésre kerülő műsorról (Szimfonikus formák) szerettem volna tájékozódni és az alábbi tanulságos kalandban volt részem:
A PORT.hu ismertetéséből nem derült ki a karmester neve. Próbáltam utánanézni a MédiaKlikk-en, szó szerint ugyanazt a szöveget találtam mint a PORT-on. Nem adtam fel: az ismertetésben szerepel Alexszej Vologyin neve, rákerestem. A "képek" között megtaláltam és a forrás a MüPa 2015. február 18-i
koncertjéhez vezetett. Vologyinról bővebben írtak a karmesterről csak egyetlen mondatot:
"Az est karmestere a brit Christopher Seaman, akit inspiráló zenei megformálása tett világszerte híressé. " Mivel ezt végtelenül üresnek és hülyének tartottam, tovább kutakodtam, most már a karmester nevének ismeretében. Az opus3 zenei ügynökség lapján találtam rá, jobbára Amerikában és Ausztráliában működött, ahol így jellemezték:
"Christopher Seaman has an international reputation for inspirational music making." Vagyis a MüPa szerkesztősége azt a szerencsétlen mondatot innen vette át. A hülyeség globális.
Bobi Jub máj. 30. 11:06:38
ennyire súlyos lenne a helyzet? már azokat is tökéletesen tájékozatlannak és reménytelenül tájékoztathatatlannak kell gondolni, akik érdeklődnek egy komolyzenei koncertfelvétel részletei után? a szerencsétlen orosz zongoraművész nevét már megemlíteni sem érdemes, mert egyrészt úgyse tudná senki, hogy kiről van szó, másrészt meg aki itt olvasná először a nevét az úgyse jegyezné meg ?!?!? vagy esetleg arról van szó, hogy az összefoglaló írójának nulla másodperce volt utánanézni? vagy a koncert szervezője volt olyan "alapos", hogy ilyen "részletességű" ismertetővel indított, aztán az csak át lett véve és átvéve és így tovább?
renitencs jan. 16. 16:31:02
És ez az elválasztás:

"hangversen
ye"

Hát ez katasztrófa. Még kötőjellel is az lenne.
renitencs jan. 16. 16:14:48
A rejtélyes "brit komponista" neve valamiért kimaradt az ajánlóból, én pótlom: Gustav Holst (1874-1934). Ebből az is kiderül, hogy NEM volt 1896-ban éppen 20 éves. Azt csak a műsor megnézése utáűn fogom tudni, hogy ki dirigálja a zenekart.

Remélem, a többi talán stimmel. Trehány munka volt (sajnos, nem először), kedves port.hu!
Ebbe Sony 2018 ápr. 18. - 22:16:37
A smucig kifejezésmódú tájékoztató ezúttal sem maradt el, mintha idiótáknak íródott volna - nehogy meg is nézzék (mintha fájna az írónak, hogy lemegy ez a műsor, és élvezhetnék többen); ezért ilyen kimért, - két lábbal kéne a pozíciójából kirúgni mind a megszövegezőt, mind AZOKAT, akik ezt a kontármunkát NEKI megengedik.....
Ebbe Sony 2018 ápr. 07. - 18:30:01
Szeretem a Müpart, és társainak a smucig primitívséggel /hasonló jellemű személy/ által megírt ajánlókat olvasni,....amiből ugye; nem derül ki....KI a Brit karmester....??
Sok alkalmatlan dolgozik a lényeges helyeken....
10/10
Kerepesi Farkas 2012 nov. 19. - 11:51:05 10/10
Valóban Csalog Gábor volt. Ligetit csak kottából lehet játszani, mivel elég bonyolult zene. Majd ha androidok fognak zenélni a müpában, akkor lehet, hogy nem lesz szükség a papírra.
10/10
horleus 2012 nov. 19. - 10:47:16 10/10
Nekem úgy tûnt, mintha a Csalog Gábor lett volna, sajnos nem elõlrõl néztem. Egyébként nekem az a véleményem, hogy a zenét hallgatni kell és nem nézni. Ezt a darabot én sem lettem volna hajlandó kívülrõl megtanulni. A Kurtág és Sári darabokat is mindig kottából játszották annak idején az Akadémián. A Jacqueine du Pré meg úgy csellózott, hogy sokszor azt hittem, lerepül a feje, annyira rángatta. Viszont tagadhatatlanul világszínvonalon csellózott.
Swa 2012 nov. 19. - 02:12:04
Sebaj, egy hét múlva ismétlik. Éjfél után...
Legalább ismétlésnél megtudhatom, ki is volt a Quartett elõtt az a zongorista, aki kottából nyomta Ligetit.
Kottából, a MÜPA konceretjén!
Amatõrizmus a köbön!
Szánalmas...
10/10
Kerepesi Farkas 2012 nov. 18. - 10:46:58 10/10
Tehették volna késõbbi idõpontra is. Így még valaki véletlenül megnézheti...
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Autentikus roma népzene a MÜPA Fesztivál Színházában.

Jegyvásárlás