Az aktuális rész ismertetője: Örményes Jász-Nagykun-Szolnok megye fiatal községe, amely önállóságát 1950-ben kapta meg. Régi birtokosai hátrahagyták kastélyaikat, amelyek a helyiek büszkeségei. Az Örményesi Önkormányzat Alkotóműhelyében közmunka keretében egyedi kézimunkák kerülnek ki a lányok, asszonyok ügyes kezei alól. Kiállításokon, rendezvényeken is bemutatkoztak már szebbnél-szebb helyi termékeikkel. A hazai hímzésminták gazdagságát Füleki Andrásné Erzsike mutatta be, de meghallgattuk az Örményesi Pacsirták énekeit is. Az örményesiek ételei változatosak, mindenki hozta magával a maga családi hagyományait, amelyeknek köszönhetően sok finomság megtalálható a helyiek asztalán. Ezekből válogattunk az Ízőrzők asztalára is: Palóc leves birkahúsból, Nem lehet abbahagyni csirke habos burgonyapürével, párolt zöldséggel, Fahéjas cirkos kalács, Örményesi lábszárpörkölt házi tarhonyával, Kemencés csülök savanyú káposzta ágyon, burgonyával, és Almás kígyórétes.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások