Határtalan emberek / Pavlics Ferenc

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat, 25 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az aktuális rész ismertetője: Pavlics Ferenc neve összekapcsolódik az űrkutatással, az Apolló programmal és a holdautóval. 1928-ban egy Vas megyei kis faluban, Balozsameggyesen született. Szülei nyugdíjazásukig a falu elemi iskolájában tanítottak, és közben kilenc gyermeküknek adtak diplomát. Kisiskolásként otthon tanult, a középiskolát Szombathelyen végezte. Gépészmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte 1950-ben. 1956-ban szétszóródik a család, négyen is külföldre kerülnek. 1957-ben a General Motors kutatóosztályán helyezkedik el Detroitban. 1961-ben áthelyezik a Santa Barbara-i kutatóintézetbe, ahol később a NASA megbízására a holdbázisú terepjáró kifejlesztését irányította. 1968-tól 72-ig műszaki igazgatóként felelős az Apolló programban megvalósult holdjármű tervezéséért és kivitelezéséért. 1988-ig, nyugdíjba vonulásáig több díjat és kitüntetést kapott. Európába helyezése után a GM és a szocialista államok közti ipari és kereskedelmi kapcsolat kialakítását irányította. Munkájának eredményeként jött létre a GM szentgotthárdi Opel üzeme. Hivatalosan és saját kezdeményezésre sokat van itthon, többek között a magyar autógyártás 100. évfordulóján a Műegyetemen megtartott ünnepség díszvendégeként, vagy a Magyar tudomány és technika nagyjai című CD-ROM-sorozat sajtóbemutatóján is.
Soha nem szakadt el sem ő, sem családja Magyarországtól. A kilenc Pavlics testvér itthon tartja a családi találkozókat is. Pavlics Károly és felesége, Perusich Rozina 84 leszármazottja jött össze a közelmúltban, természetesen itthon, Magyarországon.

A műsor ismertetése: Portréfilm világhírű magyarokról.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Cheflaszlo 2008 aug. 05. - 21:56:35 Előzmény MariaD
a YouTube-on fönt van a film, tehát www.youtube.com és akkor cheflászlo a keresôbe beírni, azonnal lejönnek a filmek, köszi (a minôség nem valami jó)
Ivan Harte 2007 márc. 13. - 13:50:34 Előzmény MariaD
privát szakács részletes információ a filmmel kapcsolatba itt: <a target="_blank" href="http://www.cheflaszlo.com" title="www.cheflaszlo.com">www.cheflaszlo.com</a>

Vajon meg lehet vásárolni DVD-n? Tudja valaki ?
MariaD 2007 febr. 19. - 18:52:18
Bemondhatnák az mûsorok végén, hogy mikor lesz az ismétlése, ha lesz. Különösen érdekelne a Cheflaszlo filmje. Próbáltam megtalálni a László honlapjan, de ott sem talaltam. Valaki esetleg megtudja mondani ?
MariaD 2007 febr. 19. - 18:50:57
Bemondhatnák az mûsorok végén, hogy mikor lesz az ismétlése, ha lesz. Különösen érdekelne a Cheflaszlo filmje. Próbáltam megtalálni a László honlapjan, de ott sem talaltam. Valaki esetleg megtudja mondani ?
Cheflaszlo 2007 febr. 19. - 17:07:08
Koszonom szepen a kedves szavakat. Valojaban engem a musorban resztvevo tobbi "Hatartalan Ember" nyugozott le. Remeljuk lesz folytatas!
Megszeretnem emliteni azt hogy nagyon orulok hogy en is szerepelhettem a musorban. Ujra csak koszonni tudom a sok levelet amit kaptam a musor utan es azt a kedvesseget amit az TV1 munkatarsai tanusitottak a forgatas alatt. Nagyon jol ereztuk magunkat a forgatas nyaron volt itt Los Angelesben.
MariaD 2007 febr. 19. - 16:37:37
Kedves Cheflászló!

Láttam a filmet az MTV1-en, elõszõr is gartulálok neked:-)örülök, hogy láthattunk és hallhattunk rólad!! Nagyon tetszik a weboldal is , legalább olyan színvonalas, mint ahogy ezt a szakmát üzöd, a tiszteleted iránta sugárzik, csak így tovább és még ennél is több sikert! Sok sikert,örömet, minden jót kívánok további
munkájához!
Cheflaszlo 2007 febr. 18. - 05:16:15
Tisztelt Szerkesztõség! Nagyon tetszett a mûsor és nagyon sajnálom, hogy ilyen késõi idõpontban került levetítésre. Remélem
valamikor még láthatjuk korábbi idõpontban is az ismétlést! Sok sikert kívánok további munkájukhoz!
Kíváncsian várom az újabb filmeket! Üdvözlettel: Cheflaszlo
A mûsorról bõvebben : www.cheflaszlo.com/hatartalanemberek.html
www.cheflaszlo.com
demmiklos 2006 máj. 05. - 11:01:33
Nagyon köszönöm Kovács Krisztina jelentkezését és a Csikszentmihályi Mihály professzorral készített interjú scriptjét.
Tisztelettel Demeter Miklós Erdélybõl.
x-tro 2006 jan. 27. - 12:41:58
az akadémiai kiadó kiadta a flow címû alapvetõ munkáját, anno 2500 piaszter körül volt az ára. a filmet pedig ott, annál a tevénél keresd ahol láttad (vagy láthattad volna).
demmiklos 2006 jan. 27. - 10:25:47
Szeretném megkapni a Határtalan emberek
Csíkszentmihályi Mihály-ról szóló riport szerkesztett-, esetleg hanganyagát, és más olyan forrásokat amelyek egy iskola pedagógiai tevékenységének a fejlesztését teszi lehetõvé fent nevezett pszihológus munkája alapján. Természetesen magyarul.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu