Columbo / Rövid szivar

Bakancslistához adom
amerikai krimi, I / 7. rész, 120 perc, 1972

Értékelés:

330 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A fiatal és briliáns elméjű kutatótudós, Roger Stanford édesapja nyomdokait követve fejlesztéseket végez a vegyipari cégüknél. Ám nagybátyja, a vállalat vezetője ki akarja rúgni, hogy a céget eladhassa. Kapóra jön David nagybácsinak, amikor Roger múltjában különös dolgokat talál: autólopás, drogok, szerencsejáték. Rogert Doris nagynénje rajongásig szereti, aki szintén a cég eladása ellen küzd. A nagybácsi ajánlata azonban világos: elmondja Dorisnak, hogy milyen ember is ő valójában, vagy kitálal. Roger úgy dönt, hogy megszabadul Davidtől.

A műsor ismertetése: Hihetetlennek tűnik, de igaz: a TV-sorozatok talán legismertebb, de mindenképpen legkedveltebb nyomozója, a szakadt ballonkabátos, folyton szivarozó, rozoga járgánnyal közlekedő Columbo hadnagy immár közel négy évtizede küldi rács mögé a világ legagyafúrtabb gyilkosait.

Columbo, aki szokatlan kérdéseivel, problémáival és buldogokat is megszégyenítő kitartásával lassan felőrli a gyanúsítottak idegeit és megtalálja a legapróbb hibát is a majdnem tökéletesen kivitelezett gyilkossági ügyeknél, először 1968 februárjában bukkant fel az amerikai NBC televízióban, majd 1971-től elindult a mai napig töretlen népszerűségnek örvendő sorozat!

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Yogibear974 szept. 14. 21:30:37
Most megy a Life TV-n! Rossz a szereplő gárda! Nem jó a rámutató link! Mr. Spock-ot nem lehet eltéveszteni Ez a jó link! https://port.hu/adatlap/film/tv/columbo-gyilkossag-a-mutoasztalon-columbo-a-stitch-in-crime/movie-77538
10/10
DUNAWÖLD júl. 30. 23:33:07 10/10
... Viszont a kelet- ukrán akcentus említése nagyon fura.
10/10
DUNAWÖLD júl. 30. 23:27:01 10/10
Vajon ki volt az, aki mindig beleteszi a magyar szálat, pl.Budapestet a szövegbe? Ma is emlegettek minket ❤️
almaszem júl. 20. 07:27:42
Sajnos Columbo cimszó alatt tul sok a bejegyzés, gyakran az egyes film alapján lehet olvasni véleményeket. Megfigyeltem most az RTL3 csat. mást ad reggel,mind a cimszó, amit life tv ad du.eredetileg. Darabolás nem tesz jót a vélemény nyilvánitásnak. Én követem ezt az oldalt.
sanderson júl. 17. 11:05:45
Hiába másoltam le pontosan az előző hozzászólásomban, valamiért mégsem működik a wikipédiás oldal linkje.
A Google keresőbe a Columbo epizódjainak listáját kell írni, és első találatként azt az oldalt adja meg, amelyikre hivatkoztam. A két bevezető résszel együtt, összesen 69 epizód készült a Columbo sorozatból. Az első pilot rész még 1967-ben készülhetett, mert az amerikai nézők 1968 februárjában láthatták először. A recept: gyilkosság címmel jelent meg. A második, 1971 márciusában bemutatott rész is pilot volt. Ennek a címe: Váltságdíj egy halottért. A harmadik részre, hivatalosan az első évad első epizódjára félévet kellet várni. Ennek pedig az "Ahogy a könyvben meg van írva" címet adták.
Én is nagyon szeretem ezt a sorozatot. Nem fog rajta az idő, nem lehet megunni. De azért érzek egy kis különbséget egyes részek között. Az 1978-ig készült 45 rész jobban tetszik, mint az a 24, amelyeket tíz évvel később kezdtek forgatni.
Joan Fontaine júl. 17. 07:50:13
Ez kötelezően ismétlős, sokszor nézős sorozat, legalábbis számomra. Mindig vannak időszakaim, amikor előveszem a gondosan elmentett részeket, és este nézem, meg bele is alszom, Szabó Gyula mormogása annyira kellemes. Gondolkodtam is ezen, hogy Falk is egyedülálló és lekörözhetetlen a nyomozók között, talán még Poirot meg Sherlock ilyen jelentős. Nade Szabó Gyula szinkronja nélkül ez elképzelhetetlen lenne. Nehéz lenne kiválasztani egy kedvenc részt, mert annyi zseniális van. Talán a Kapj el, ha tudsz-mert az elég megrendítő, a Columbo a rendőrakadémián, a Besegít a halál, Pillangó a sötétség árnyékában, és a Nyugodjon békében Mrs. Columbo. Mivel ezek ugrottak be maguktól, nekem ezek tűnnek a legjobbaknak.
almaszem júl. 16. 22:22:09 Előzmény sanderson
Szeretem a wikipediat,gyakran nézem, de én most a port müsór kapcsán irtam,hogy elsö rész,mivel ott a napi müsórnál az volt,hogy 1/1 rész. Attól függ melyik csatornán nézzük. RTL3, 17.-én az 1/2 amint látom. Én most teljesen rászálltam a kabátjára,öltözékére. A haja is egyre slamposabb lesz. Többszöri nézés kapcsán ujabb felfedezések.
sanderson júl. 15. 18:18:24 Előzmény almaszem
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Columbo_epizódjainak_listája
Ezen az oldalon megtalálható a sorozat összes részének amerikai és magyar vetítési ideje. Ebből kiderül, hogy az első részt Amerikában 1968.február 20.-án láthatták a nézők. Ez volt a bevezető rész (pilot), aminek a címe: A recept: gyilkosság. Egyéb információk is megtalálhatók itt, pl. minden rész tartalmának rövid leírása.
almaszem júl. 15. 17:15:28
Most figyelem a ballonkabátot, 1971-es volt az elsö film,mai 1973-as.A kabát már kissé gyürött. Az öltönye viszont változatlan, kissé lilás,már az elsö részben is.
almaszem júl. 13. 07:16:31
Akkor most elcsiptem, megvan melyik volt a Columbo elsö filmje.
9/10
danek87 máj. 03. 19:21:54 9/10 Előzmény djuice
Embert Barátjáról, nálam az a NO1.Nagyon karizmatikus benne a gyilkos, mindent előre tervez ,vannak ellenlépései és szinte végig úgy tűnik hogy sikerül Columbót megvezetnie.A legjobb lebuktatás is szerintem abban van.A dialógokat már én is kívülről fújom,családtagok idegesek is mikor esetleg elkapja valamelyikük a tv-ben én meg előre mondom a szöveget😅. Nekem az Összeesküvők pont az egyik leggyengébb.Semmi trükközés nincs benne a gyilkosság elkövetésénél,a krimi részét sem tartom túl erősnek meg a lebukás a

az üvegen lévő karcolásokkal

olyan snassz egy Columbóhoz képest.Vihar egy pohár borban, Negatív reakciók, Kettős vágás,Matt két lépésben,Ahogy a könyvben meg van írva ,Gyilkosság telefonhívásra ezek nálam a Top részek még.A gyilkosság füst és árnyékkal én elvoltam de nálam középkategóriás,a legrosszabbnak a Gyilkosság malibuban c részt tartom főleg a gyilkost megformáló színész miatt,bár a krimi része sem a legerősebb.Nekem is a 70-es évekbeli részek jönnek be,az újak közül nem is tudnék olyat mondani ami úgy emlékezetes lenne...
djuice máj. 02. 21:59:52 Előzmény danek87
“ későbbi részek között nálam mindössze egy rész tudta túlszárnyalni a színvonalát”
Melyik?
Nálam a Conspirators - Összeesküvők a best of! 10x meg tudom nézni egymás után. Konrád Antal pazar szinkron alakításával, mesterien festi le Devlin hangulatváltozásait. Columbo persze adja itt is a hülyét, de a 69 epizódból tényleg ez amit legtöbbször megnéztem. Már a dialógokat is fejből tudom. Mindjárt adja a Jockey tv. 🙂
Persze ma került adásba vele a legszarabb rész is amit sosem nézek meg (Gyilkosság, füst, árnyak). 😵‍💫
Amúgy kedvencem még: A szuperintelligens gyilkos csődje, A rocksztár gyilkosa (bár ennek gagyi a csattanója a gyorshajtási fotó miatt), Régimódi gyilkosság (a jó poénok miatt), Gyilkosság tervrajz alapján, Holt tárgyak, Vihar egy pohár borban, Negatív reakciók, Kettős vágás. Aztán pl. teljesen más orgánumot mutat Konrád Antal a Hajnali derengés c. epizódban, mely szintén kiemelkedő alakítás. A többi rész számomra so-so, de főleg az utolsó évadok itt-ott már nagyon erőltetettek. Úgyhogy a 70-es évekbeli részek főként sztem az igaziak hangulatilag is.
10/10
DUNAWÖLD márc. 04. 15:14:56 10/10
Columbo a biztos pont
10/10
tollas 2022 jún. 12. - 10:40:51 10/10
Kedvenc sorozatom. Talán az egyetlen, mármint sorozat, igaz ez még nem is tekinthető sorozatnak, amiket inkább utálok - mert nyújtják mint a rétest igazi cselekmény és tanulság nélkül.
9/10
danek87 2022 máj. 29. - 18:56:18 9/10

A Columbo sorozat első epizódja aminek címében (Presciption Murder/Gyilkosság receptre) nem is jelenik meg a hadnagy neve,mivel egy egyszeri krimi filmnek készült,viszont a film sikere előrevetítette a sorozat későbbi megalkotását.Ez a Pilot az alapokban hasonló ugyanakkor mégis sokban más mint a sorozat epizódjai.Columbo karaktere még kiforratlan.Itt egy jól fésült,csavaros észjárású de kevésbé teszetosza és slampos hadnagy mint a későbbi részekben.Ballonkabát és feleség említése már van,ugyanakkor kutya és kocsi még nincs.A gyilkos személyében Gene Barry egy pszichológust alakít,aki az egyik legkarizmatikusabb és legintelligensebb Columbos gyilkos.Megfontolt ,higgadt...a hadnagynak nehéz megszorongatnia.A jelenet amiben a gyilkos a pszichológusi rendelőjében italozgatás közben kielemezi a hadnagy taktikáját (tetteti a butát közben nagyon is intelligens és ravasz)az egész sorozat koncepciójára ráhúzható.A lebuktatás se

csak egyedül Columbo-n múlott

.Nem is csoda hát ,hogy egy ilyen erős pilot útjára indította a sorozatot.A későbbi részek között nálam mindössze egy rész tudta túlszárnyalni a színvonalát.8,5/10
9/10
Kit Fisto 2022 máj. 28. - 15:59:13 9/10
Szeretem a filmjeit, ez sem rossz, viszont ez a legunalmasabb filmje.
9/10
danek87 2022 ápr. 15. - 18:25:16 9/10 Előzmény antibond
Poirotból és Miss Marple-ből csak néhány részt láttam,a hadnagy karaktere,esetlensége közelebb áll hozzám.Igazából ezek a sutaságok nekem utolsó részekben voltak igazán zavaróak, amikor már idősen játszotta a karaktert.A legutolsó diszkós rész szerintem méltatlan búcsú volt kedvenc hadnagyunktól.Egyáltalán nem illett hozzá az a miliő meg teljesen életidegenül mozgott abban a modern környezetben.
antibond 2022 ápr. 15. - 15:47:08 Előzmény danek87
Nnna, pontosan ez az! Szerencsétlen, rémesen elfoglalt gyilkosunknak megígéri, hogy csakis a nyomozás érdekében fontos kérdéseket teszi fel, majd azonmód megtudakolja az illetőtől, hol lehet ilyen szép, strapabíró cipőt venni, lehetőleg öt dollár alatti áron. Vagy azon szörnyülködik, milyen rettenetesen olvashatatlan módon látták el szignóval, régen halott festőművészek az alkotásaikat, miközben a lábainál fekvő hulla agyában jól láthatóan cikáznak a gondolatok: mikor fog végre hozzá a nyomozáshoz a hadnagy. A felesége bénázásairól a virágoskertben már nem is beszélve...
Persze, az álszerény, tudálékoskodó Miss Marple még jobban kiborítana, ha nézném... A szerénységet hírből sem ismerő, tipp-topp kis Poirot viszont mindent visz. Sir David Suchet, több, mint zseniálisan alakítja, csakis imádni lehet!
9/10
danek87 2022 ápr. 15. - 14:20:12 9/10 Előzmény antibond
Ez a rendezői arányérzék tényleg néha átesik a ló túloldalára.Nekem a sutasága szimpatikus volt,inkább az zavart hogy nagyon sokáig tartott neki a lényegre térni ,egy-egy gyilkosokkal való társalgásnál :D
antibond 2022 ápr. 15. - 13:14:50 Előzmény danek87
Persze, sok mindenben tökéletesen egyetértünk. A gyarló, esendő, tájékozatlan embert mindig könnyebben a szívünkbe zárjuk. Azt hiszem, nem fogalmaztam pontosan. Talán csak a rendezői arányérzék hiánya váltotta ki belőlem a berzenkedést. Ha a sutaságai felét elvennénk, maradna még úgy is bőségesen, s egészen komplett kis alak lehetne. Engem így sokszor irritál, de ez egyedül az én problémám, a hadnagy nyugodjék békében, nagy űrt hagyna maga után, ha eltüntetnék a film-történelem lapjairól.
Összes hozzászólás