Az aktuális rész ismertetője: Tác Fejér megyében, Székesfehérvár közelében fekvő település. Legfőbb nevezetessége hazánk legnagyobb, római korból származó szabadtéri múzeuma. Gorsium egy erődítés helyén alapított város volt. Kameránkkal ellátogattunk a református templomba, amelyet Tác hajdani földművesei alapítottak. Gelencsér Julianna népi alkotó saját műhelyében csodálhattuk meg gyékényből és csuhéból font gyermekjátékait, használati tárgyait, betlehemeit, amelyek között van, amit már Vatikánban is kiállítottak. Mezőföldi táncokkal örvendeztetett meg bennünket a helyi Trenka Máté, aki 2019-ben, a "Fölszállott a páva" című műsor egyik legfiatalabb versenyzője volt. A Táci Nyugdíjas Egyesület arany minősítésű Szivárvány Népdalköre és Citerazenekara helyi népdalokat adott elő. A helyi horgásztó partján Imre Sándor főzött díjnyertes ételeket. Másnap Julika idilli kertjében főztek az asszonyok: Király Beáta csirkemellből készített könnyű, finom ebédet. A görög gyökerekkel rendelkező Gombai-Nagy Vasziliki Szilvia pedig mediterrán ételeket, újdonságokat hozott műsorunkba. Az elkészített ételek listája: Táci tehén tánc, Táci gombás csirkemell medvehagymás galuskával, Spenótos, túrós töltött pita, Zöldséges tepsis krumpli tarjával Vörösboros-áfonyás vaddisznó ragu és Ravani _ grízes mézes sütemény.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások