Epizód

Vers mindenkinek / Nagy László: Versben bujdosó (Lázár Balázs)

művészeti műsor, 10 perc

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

A műsor ismertetése: "Manapság, ha egyáltalán beszélünk, gondolkodunk is költészetről, igen önző módon tesszük. Az én versem, kedvenc versem, mintha rólam írták volna - így sajátítjuk ki a sorokat. Pedig a vers mindenkinek szól. Akár elefántcsonttoronyból, akár a harcmezőkről, akár a szeretett hölgy ablaka alól - a költő már nem magának, a mindenségnek írja tollal, pennával, kattogó írógéppel, ma pedig villódzó monitor előtt a strófákat. Ha eljut hozzánk, bennünk alakul, él tovább. Mindannyiunkban. 15 éven át a Magyar Televízió juttatta el a virágirodalom kiemelkedő verseit a nézőkhöz. Ha esténként megszólalt a hárfa ismerős hangja, mindenki tudta, kicsit megáll az idő. Néhány percre semmit sem kell tennünk, csak hallgatni, befogadni, értelmezni, érezni. 157 szerző 782 alkotása engedte meg mindenkinek, hogy néhány pillanatra csak maga legyen, csak ízlelgesse a szavakat, rímeket, képeket, dallamokat. A vers jószívű. Ránk bízza, mit tegyünk, gondoljunk. Nem akar, nem vár el semmit. Csak szól. Mindenkinek. Válogatásunkban 250 magyar költeményt nyújtjuk át, az ismeretlen kódexmásolóktól a XXl. század alkotóiig. Ez a mi nyelvünk, ezen legkönnyebb értenünk. És ezt a leggyönyörűbb hallgatnunk. Szeressék tehát e sorokat közös titkunkként, nem feledve, a vers mindenkié, de örülve annak, hogy - a vers a miénk."

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók


Vélemény:

szavazat: 10/10 2016 jún. 06. - 14:29:03
2016 jún. 06. - 14:29:03
Nem értem, hogy a kultúrális mûsorokat miért kell elfogadhatatlan(éjfél utáni) idõpontokra tenni az M3 adón.
2016 febr. 27. - 01:37:00
2016 febr. 27. - 01:37:00
OK, most, 2016. feb. 27-én feltüntették Benkõ Gyulát. Tartsák meg ezt a szokásukat.
2016 febr. 16. - 02:36:33
2016 febr. 16. - 02:36:33
Ez jó mûsorfolyam, még ha vegyes is a színvonala. Épp ezért jó volna mérlegelési lehetõséget kapni, ha már késõig fent kellene maradni érte: ki fogja elmondani a verset. Egyáltalán, az adatolás lett a gyengéje nemcsak ennek, hanem sok más konzervvel dolgozó mûsornak: lemaradnak a dátumok, hogy ti. mikor készült. Öreg bölcsész lévén ez számomra fontos, de szerintem a fiataloknál is segíteni kéne az idõérzék kialakulását.
Egy szó mint száz: az igen gyenge felvezetõ rizsa helyett, ami mindig ugyanaz, kérjünk néhány adatot az aznap esti mûsorról.
2014 jan. 22. - 23:35:51
2014 jan. 22. - 23:35:51
Igen, volt valamikor ez a mûsor is. A csatorna egyéb kínálata finoman kifejezve nagyon szegényes, és köszönõ viszonyban sincs a beharangozással. Szeretem a retro dolgokat, mert koromnál fogva sokat nosztalgiázok, és nem csak én, még sokan mások is.
Én pl. nem csak "fílmmúzeumra " gondolok, hanem több - még ha a mai szemmel kezdetleges - vetélkedõ, beszélegetõs (Vitrai), "akkori társadalmi szemléletet" (II.vh utáni) tükrözõ mûsorok.
Hiszen azt ígérték nagyon sok archív felvétel áll rendelkezésükre.
Összegezve, én érdeklõdéssel várta a csatornát, de eddig csak egy nagy csalódás.
Egy Yuo Tubon több mindent találunk.