Személy

Andrew Lloyd Webber

zene, szerző, zeneszerző
Édesapja zeneiskolai igazgató, egyházi zeneszerző és templomi orgonista, édesanyja zongoratanárnő, bátyja csellóművész. Andrew Webber három éves korától tanul hegedülni, két év múlva már zongorázik is és később a trombitálás tudományát is elsajátítja. A zenekedvelő család tágas lakásában négy zongora és egy elektromos orgona volt található. No meg egy tucat macska. Talán a macskák ihlették meg sok-sok év múlva, egyik legnagyobb sikerű darabjának, a Macskáknak megírására.
Az ifjú Andrewről nem dőlt el rögtön, hogy muzsikus lesz, vagy történész. Egy időben jobban érdekelték a romok és emléktárgyak, mint a muzsika. Aztán mindezt háttérbe szorította a zene. Első szerzeményét 9 éves korában írta. Három évvel később szüleitől kapott egy bábszínházat, melynek bábuival zenés darabokat játszott el, és ezekhez a muzsikát maga komponálta.
Tizennégy éves, amikor ösztöndíjat nyer a Londoni Westminster Schoolba, és itt a viktoriánus épületekről szóló dolgozata olyan jól sikerült, hogy ösztöndíjat nyer Oxfordba. Itt folytatja tanulmányait, de közben nem hanyagolja el a muzsikát. Ezekben az években iskolatársainak többsége az akkoriban feljövő Beatlesért rajong és a mindinkább divatba jövő rockért és popért. Andrew ezeket a műfajokat is kedveli, de igazából a dallamos muzsika híve és mindinkább látogatja a musicalt játszó színházak előadásait. Közben megismerkedik a szintén Oxfordban tanuló fiatal joghallgatóval Tim Rice-val, aki ugyan életében még soha nem látott musicalt, mégis régi vágya, hogy szöveget írjon egy zenés darabhoz. Kettőjük találkozása sorsforduló mindkettőjük életében, noha első közös művük, amely egy Viktória-korabeli jótékony emberbarátról szól, soha nem kerül színre. A kudarc azonban egyikük kedvét sem veszi el, és 1967-ben színpadra kerül első sikeres művük, melyeket még sok követ.

Hozzászólások

fuge7 2009 okt. 25. - 15:27:11
Andrew Lloyd Webbernél prosztatarákot diagnosztizáltak

Prosztatarákot diagnosztizáltak Andrew Lloyd Webbernél, a Macskák, az Evita és az Operaház fantomja musicalek szerzõjénél, jelentette be a mûvész szóvivõje vasárnap. Webbernél "rendkívül korai szakaszban" mutatták ki a betegséget, a szóvivõ szerint a zeneszerzõt már kezelik, és a tervek szerint "még az év vége elõtt visszatér a munkájához."

A szóvivõ további részleteket nem árult el, így azt sem tudni, hogy hol kezelik betegségét. A 61 éves zeneszerzõ a hónap elején mutatta be a Fantom folytatását Londonban, a Love Never Dies (A szerelem sosem hal meg) címû darabot.

még szerencse, hogy idõben felfedezték, reméljük hamar felépül!
fuge7 2008 okt. 30. - 20:00:30
Az operaház fantomja is nagyon király! :D

Jesus Christ Superstar-ból a legjobb szám: http://www.youtube.com/watch?v=9YPDXmEsQtQ&feature=related
ver_krisz 2008 okt. 30. - 19:07:56
Én a Volt egyszer egy Csapatot láttam tõle, és Az operaház fantomját. Mindkettõ nagyon jó.
Az utóbbi a legjobb mûve. :)
fuge7 2008 okt. 30. - 19:04:52
A kedvenc zeneszerzõm a mostaniak közül. Bár nem annyira szeretem a musicaleket, de ez rá nem vonatkozik, õt bármikor szívesen nézem.
A legjobb a Jézus Krisztus Szupersztár lett! :D