Személy

Ang Lee

rendező, producer, forgatókönyvíró ...
 
Született: 1954. október 23. (63 éves) (Tajvan, Pingtung)


Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?
Tajvanon született, és az ottani művészeti akadémián tanult. Később az Egyesült Államokba költözött, ahol előbb az Illinoisi Egyetem színművészeti, majd a New York-i Egyetem filmprodukciós szakán tanult.
1992-ben készíti el első egészestés játékfilmjét "Pushing Hands" címmel, melyet 1993-ban az Esküvői bankett (The Wedding Banquet) követ, mely utóbbi - a legjobb külföldi film kategóriájában - az első Oscarra jelölt tajvani alkotás. Ezt követő harmadik filmjét, az Étel Ital, férfi, nő-t (Eat, Drink, Man and Woman) szintén jelölték a díjra. Lee további mozifilmjei: Értelem és érzelem (Sense and Sensibility) - többszörösen Oscarra jelölve, melyek közül Emma Thompson forgatókönyve el is nyerte az aranyszobrocskát, Jégvihar (The Ice Strom), A pokol lovasai (Ride with the Devil).

Linkek:
Vélemény:


2013. március 29. 21:46
A Brokeback Mountain szerintem a legjobb filmje.

2009. január 24. 22:36
Egyik kedvenc rendezőm. A Brokeback mountain személyes kedvenc, de ugyanígy sorolhatnám a Tigris és sárkányt, az Értelem és érzelmet vagy a legújabbját, az Ellenséges vágyakat amik rendezési szempontból szintén kivételesek - bár mint film, annyira nem fogtak meg. Nagyon érti a dolgát, az egyszer biztos.

Összes hozzászólás