Személy

Antonio Banderas

színész, producer
Született: 1960. augusztus 10. (62 éves) (Spanyolország, Málaga)

A málagai születésű Banderas (születési nevén José Antonio Domínguez Bandera) eredetileg profi futballista szeretett volna lenni, és bár tehetséges volt, egy lábtörés véget vetett álmainak. A szereplés vágya azonban annyira erős volt benne, hogy a színészet felé fordult, majd drámai tanulmányai után egy független színtársulatnál kezdett dolgozni. 1981-től a Madridi Nemzeti Színház tagja lett, és foglalkoztatta a televízió is. Bemutatkozó filmje Pedro Almodovar Szenvedélyek labirintusa című alkotása volt. A későbbiekben is több filmen dolgozott együtt a neves spanyol rendezővel: Kötözz meg, és ölelj!, Matador, valamint az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, melyet 1989-ben legjobb külföldi filmként Oscar-díjra jelöltek.


Ezeken kívül Banderas több mint 30 spanyol filmben szerepelt, olyan neves rendezőkkel dolgozott, mint Carlos Saura, Antonio de Real, Rodolfo Kuhn, Pedro Costa, Jose Luis Garcia Sanchez és Juan Minon. Első amerikai filmje A Mambó királyai volt, melyben Armand Assante mellett játszott, a kubai zenész-komponista, Nestor Eastillo szerepe révén sikerült berobbannia az amerikai filmek világába, bár akkor még egy szót sem beszélt angolul. A mozi mérsékelt sikert aratott, de a latinos temperamentumú fiatalemberre más rendezők felfigyeltek, Jonathan Demme Philadelphia - Az érinthetetlen című filmjében a főszereplő Tom Hanks szeretőjét alakította.


A Kísértetházban forradalmárt játszott, az Interjú a vámpírral című filmben Tom Cruise és Brad Pitt mellett az Armand nevű vámpírt formálta meg, a Miami rapszódiában Mia Farrow szeretője volt. Első igazi amerikai főszerepét a Desperadónak köszönheti, amely Robert Rodriguez kis költségvetésű sikerfilmjének, az El Mariachinak a folytatása volt. Ezt követően sorra elhalmozták szerepekkel, az Evitában Madonna oldalán játszott, majd Anthony Hopkins partnere lett a Zorro álarcában. A színészet mellett a rendezés is foglalkoztatja, filmjeit rendezőként is siker övezi.

  • Emmy-díj (2004) - Legjobb televíziós minisorozat - legjobb színész jelölés: És a főszerepben Pancho Villa, mint maga
  • Golden Globe-díj (1999) - Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Zorro álarca
  • Golden Globe-díj (1997) - Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Evita
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (1999) - Arany Oroszlán jelölés: Tűzforró Alabama

Hozzászólások

Filmgusztália 2018 márc. 04. - 19:37:24
Security (miért nincs adatlapja?) címû film egész jópofa volt...izgalmas, bár volt benne egy két logikai gixer, mint általában...marha gyors hátraarc szerû jellemfejlõdés, de összességében pozitív a véleményem.
gladiolus 2016 okt. 30. - 11:48:02
Az ajánlott filmet megtekintettem, és a rá vonatkozó véleményt behegesztettem az illetékes topikba. Tetszett.
Banderas alakítása számomra teljesen átlagos volt, amit a figura alapvetõen igényelt. Az feltûnt, hogy a fejét túl gyakran ingatja jobbra-balra beszéd közben, ez kicsit modorossá tette az egészet.
A férfi és nõi méretekkel kapcsolatban leírtakkal egyetértek, a nõknél az alacsony termet általában nem zavarja az ellentétes nemet, õk inkább a súlytöbbletet nem hajlandóak tolerálni.
Igen, természetes, hogy a férfiak a szép nõkhöz vonzódnak, igaz, ez magában hordozza a késõbbi csalódás lehetõségeit, mert a szépség sajnos csak egy érték a sok közül.
A bányarémek csak egyet tehetnek-sokat dolgoznak azon, hogy ha már az arcuk sajnos nem sikeredett túl jól, akkor tökéletesre formálják az alakjukat és a frizurájukat, pallérozzák az intelligenciájukat-és ezáltal, a tapasztalat szerint azért révbe érhet bárki.Ismerek egy ilyen ügyvédnõt-arcra Barbra Streisandnál is rosszabb+szemüveg, de az alkat, haj, intellektus kiemelkedõ.
Ez a lehetõség a többség számára adott-leginkább inkább már csak azok élete reménytelen, akik valamely visszafordíthatatlan torzulásban szenvednek.
:-):-)
filoszemitabélus 2016 okt. 29. - 09:41:08
http://videa.hu/videok/film-animacio/a-masik-ferfi-2008-magyar-akcio-drama-thiller-KcMCJULr3s0PLDgR

Itt van online. Jó szórakozást!
Ami a magasságot illeti, Ti nõk jobb helyzetben vagytok, mert bizonyos szakmákat (kosárlabdázó, manöken stb.) kivéve nincs szerepe a magasságnak, mert sok férfi pl. a pici nõket kedveli. Olyat nem hallottam, hogy akár egy alacsony nõ kifejezetten az alacsony férfiakért rajongana. Viszont az is igaz, hogy a csúnya nõknek keserves az életük, mert minden férfi, akár bevallja, akár nem a szép nõkhöz vonzódik. Az más kérdés, hogy milyen jut neki a valóságban. Lehet persze lelki értékekrõl fennkölt szavakat hangoztatni, de egy lelkiekben gazdag és szép nõ mindenképpen vonzóbb egy lelkiekben gazdag bányarémnél)))
gladiolus 2016 okt. 29. - 08:31:00
Kedves Bélus! Szó sincs ilyesmirõl, 180 és 185 között nincs lényegi különbség. :-)
Igazából a labdába történõ rúgásnak ez nem is feltétele, mert a legfontosabb férfi az életemben 172 centi volt. :-)

Inkább csak annyit akartam kifejezni, hogy akiknél a jó megjelenés szakmai követelmény, értem itt a szexszimbólumokat, táncosokat és fotómodelleket, nos az õ esetükben az a szerencsés, ha nem 175 vagy az alatti magassággal rendelkeznek. Ez valami miatt általános elvárás is ezekben a szakmákban, mert valakik, valahol, valamikor így döntöttek, mi meg így szoktuk meg, ehhez edzõdött a szemünk.

A pór életben az érzelmek természetesen nem ez alapján formálódnak, és egy kisebb, ámde szép arcú, kedves mosolyú,kellemes hangú és szép testalkatú, lelkiekben gazdag ember sokkal vonzóbb lehet, mint egy esetlegesen gõgös és üres 185-ös, aki maximum a szemet gyönyörködteti. :-)

Az általad említett filmet megtekintem majd, hogy kompetens legyek a témában, még sajnos eddig nem láttam, de most már természetesen kiváncsi vagyok rá.
filoszemitabélus 2016 okt. 28. - 20:10:15
Szíven ütött, hogy Nálad 185 cm-nél kezdõdik az igazi férfi. A magamfajta 180 cm-es törpék labdába sem rúghatnak. Banderasra visszatérve, én férfiként úgy gondoltam, hogy vonzó férfi. De hát ebben a kérdésben egy nõ szava többet nyom a latban. Az viszont tény, hogy nagyszerû színész. "A másik férfi"-ben tetszett a leginkább. Liam Neeson-nal együtt fantasztikusat alakított.
gladiolus 2016 okt. 28. - 15:12:19
Igen, aztán azóta el is váltak. Ennek most néztem utána, mert nem követtem a Banderas-Griffith házaspár életét, csak felszínesen. Melanie Griffith jól meg is kopasztotta szegényt, ahogyan a cikkekben olvasható.

Egyetlen dolog ihletett meg, hogy ide írjak.Meghallgattam tõle az alábbi szépséges zenét, amit õ énekel, ez tette inkább szimpatikussá. Tud énekelni, és szépen. :-)A dal a Mambo királyai c. filmbõl való.
https://www.youtube.com/watch?v=mhNkeucGnRs

Miközben megnyitottam az említett videót, feltûnt, hogy élete legelõnyösebb képe van kifeszítve végig, amíg a zene szól. A kép láttán az jutott eszembe, hogy én sosem tartottam Banderast szép embernek, még fiatal korában, hosszú hajjal, meztelen felsõ testtel sem. Pedig szexszimbólumként volt nyilvántartva. De hát az ízlések erõsen szubjektívek. Aztán ahogyan egyre idõsebb lett, ezt a kevés vonzerõt is egyre inkább elvesztette. Kivéve ezt az egyetlen képet, mert itt valóban szépnek, vonzónak mondható, a fekete, gyûrûs hajával és a meleg tekintetével. Csak az a baj, hogy ilyenkor az ember elképzel ehhez a fejhez egy 185 centis testet, ami igazán kihozza az arc szépségét. Sajnos õ csak 174 centi-ez persze csak esztétikai szempontból kritika, és semmit nem von le ennek a nagyszerû, tehetséges színésznek az értékébõl, aki sok leírás egyértelmû tanúsága szerint még jó ember is.
Jó ember, jó színész, de nem szexszimbólum-szerény, nyomott magánvéleményem szerint.Aztán ezzel lehet vitatkozni, nyugodtan. :-)

Az említett képet felteszem, hogy ne kelljen youtube-ot nyitogatni ahhoz, hogy mondókám némi értelmet nyerjen. :-)De a dalt érdemes lenne meghallgatni, mert a két élmény leginkább együttesen hatásos .
Edmond Dantes 2014 júl. 22. - 14:44:36
Aligha vitatható, Almodóvar tette sztárrá, aztán elváltak útjaik és csinált egy rakás filmet ismert és kevésbé ismert rendezõkkel, magával is. Újabban két filmben megint Almodóvar "kezei közé" került, ez még jól jöhet neki is, a közönségnek is. Amúgy asszem válnak, mármint MG és õ.
tortura 2014 júl. 21. - 19:33:18
Igen, nagyon jó pasi volt. Kár, hogy nem szépen öregszik. Ebben a reklámban úgy néz ki, mint egy utolsó stádiumos AIDS-es. Nem tudom, mitõl fogyott le ennyire.
Az az õ dolga, hogy kit vesz el. Nyilván szerette a hölgyet, azért vette el. Semmi közünk az ízléséhez. És bizony, ahogy említették az elõttem szólók, színésznek is kiváló. Sok filmjét láttam már. Kedvencem az Eredendõ bûn. Érdekes módon pont azokat a filmjeit nem láttam, amelyeket szinte mindenki: Bérgyilkosok, Desperado. Viszont láttam egy nagyon régi, spanyol filmjét, abban is nagyon jó volt. Hab a tortán a születési helye is: Malaga. Csodás hely, volt szerencsém többször is ott járni.
filoszemitabélus 2014 júl. 04. - 19:23:58
Jó színész, csak az ízlésével vannak bajok. Elvállalta a világ leggusztustalanabb reklámszerepét, amelyben a fogak közé telepedõ ételmaradékoktól vesz érzékeny búcsút és elvett egy nála jóval öregebb és kissé ortopéd fejû, tehetségtelen színésznõt (Melanie Griffith) feleségül.
moondog 2014 júl. 04. - 16:24:40
2 nagy filmje
Bérgyilkosok
Négy szoba
offtopic
Anditos 2012 júl. 11. - 12:01:37
Hát, õk is válnak...
Crush 2011 dec. 03. - 16:27:58
Eladó eredeti Antonio Banderas aláírás, amit Londonban kaptam tõle személyesen!
Ha érdekel, írj! justolder@freemail.hu
deeb23 2010 febr. 14. - 16:47:55 Előzmény smileatesz
A 2008-as The Other Man (A másik férfi) címû film is hiányzik a listából, igaz ez a film az egész port.hu adatbázisból hiányzik mindenestül. Sem a filmek között nem találom, sem a fõszereplõk (Antonio Bandereas, Liam Neeson, Laura Linney) filmlisáti alatt.
A port is ember(i munka eredménye) :D
10/10
smileatesz 2009 aug. 21. - 10:59:04 10/10
1987-ben készült filmje A GYILKOLÁS ÖRÖME (El placer de matar) nem szerepel a felsorolt filmjei között, pedig nem rossz film, Félix Rotaeta filmje, most láttam, szerintem 10/8 pontot simán megér.
timcyykee 2009 ápr. 14. - 20:57:39
iszonyatosan yó pasi és nagyon yól színészkedik !!!!
angellany 2008 dec. 15. - 17:51:05
Tegnap én megnéztem!Angelinát ki nem állhatom!!!!De Antonio jöhet!A magyar Antonioval együtt..)))
Megint a bilibelógakezem
marteeka 2008 nov. 03. - 21:18:04
Most, hogy így mondod, szerintem én is láttam a Zorro legendáját, de nem hagyott maradandó nyomot ezek szerint.
Az Eredendõ bûn nagyon érdekes film, nekem nagyon tetszett. Fantasztikus párost alkotnak Angelina Jolieval, bár én õt egyébként is nagyon szeretem.
A Vezet a ritmust én sem láttam, biztos jó lehet, szeretem a táncos filmeket, fõleg ha Antonios :)
De az abszolút kedvenc a Desperado :)
shy62 2008 nov. 03. - 20:46:26 Előzmény marteeka
Volt egyszer egy Mexikó ügyben teljesen egyetértek. szerintem is csak egyszer nézhetõ.
Zorro legendája (szintén CZJ a partnere) egy fokkal még jobb is, mint az elsõ, szerintem. Életszerûbb. Pontosan így szoktak mûködni a dolgok 10 évi házasság után. Ha még nem láttad, biztos remek szórakozásban lesz részed.
Én viszont még nem láttam az Eredendõ bûnt, de nagyon kíváncsi vagyok rá. Illetve a Vezet a ritmust szeretném megszerezni. Nagyon szeretem, ha Antonio táncol. És szerencsére mindkét Zorróban megteszi.
marteeka 2008 nov. 03. - 12:29:50 Előzmény angellany
Az Eredendõ bûn az nagyon ott van :)
A Mexikó egyedül a szinészparádé miatt nézhetõ meg egyszer. Többször sajnos még Johnny miatt sem, szerintem :(
Zorró is egyszer-kétszer jó, bár ami most lesz, azt nem is láttam, csak az álarcosat, CZJ-al.
angellany 2008 nov. 01. - 20:38:00 Előzmény marteeka
Társulok most veled!Húh sorba játszák le az Antonios filmeket!Az Eredendõ bûn hú az naon szuper!A Volt egyszer egy Mexikó Johnny Deppel,wow!!Igaz nem voltam itthon de beállitottam a videot!Zorrót imádom!Jövõ héten lesz a második része,viszont a Múmia is menni fog bakter a Csináljuk a Fesztivált is,juj,hogy nézem Millut?
Nah mindegy!Éljen Banderas,az igazi meg a magyar(Miller Zoltán)!
Összes hozzászólás