Személy

Baiba Skride

Az előbb szülővárosában, Rigában, majd utóbb a rostocki konzervatóriumban képzett hegedűművész, Baiba Skride mindössze húszéves volt, amikor 2001-ben megnyerte a világ talán legrangosabb hegedűversenyét, a brüsszeli Erzsébet Királyné Nemzetközi Hegedűversenyt. Azóta olyan neves zenekarokkal lépett fel, mint például a lipcsei Gewandhaus Zenekar, a londoni Philharmonia Zenekar vagy a Müncheni Filharmonikusok, s mások mellett olyan elismert dirigensekkel dolgozott, mint Herbert Blomstedt, Charles Dutoit, Neeme Järvi és Paavo Järvi. A 2006/2007-es évadban többek között fellépett a Jean-Claude Casadesus vezényelte Orchestre de Paris kíséretével, a Londoni Filharmonikusokkal és Mihail Pletnyev pálcája alatt a Svéd Rádió Zenekarával; az Academy of St. Martin in the Fields zenekarral pedig Brahms és Dvořák hegedűversenyeit szólaltatta meg. Hegedűjátékának általánosan nagyra becsült erényeit, tévedhetetlen intelligenciáját, mintaszerű kontrollját és összetéveszthetetlen hangzását Európa, Amerika és a Távol-Kelet jelentős koncerttermei és nevezetes fesztiváljai, így Salzburg, Edinburgh és Tokió mellett Budapest is megismerhette.
Kamarakoncertjein gyakorta húga, a zongorista Lauma Skride társaságában muzsikál, s olykor a Skride-család legidősebb leánya, a brácsán játszó Linda is csatlakozik kettősükhöz - visszaidézve gyermekkori közös gyakorlásaik és legelső zeneiskolai fellépéseik "három a kislány"-hangulatát.
Baiba Skride, aki a Nippon Zenei Alapítvány jóvoltából egy 1725-ben készült Stradivari-hegedűn játszik, a Sony Classical exkluzív művészeként 2004 óta több lemezt is megjelentetett. Közülük az elsőn - s ez jól jelzi az ifjú előadó művészi bátorságát és technikai fölényét - Bartók kivételesen nehéz Szólószonátája is hallható.

Hozzászólások