Személy

Balczó Péter

előadó, ének, színész
Született: 1983. június 2. (39 éves) (Magyarország, Debrecen)

A debreceni tenorista szólókarrierjét a Debreceni Csokonai Színházban kezdte Pedrillo szerepével Mozart Szöktetés a szerájból c. daljátékában, majd sorra következtek az egyre nagyobb kihívást jelentő szerepek: Vencel (Smetana: Eladott menyasszony), Arturo (Donizetti: Lammermoori Lucia).

2009-ben az Armel Operaversenyen keretin belül Svájcban játszotta 2 egyfelvonásos opera főszerepét: Oscar (Martinu: Alexandre bis), illetve Gonzalve (Ravel: Pásztoróra), 2010-ben pedig a verseny legeredményesebb férfi énekese lett a Traviatában nyújtott Alfredo alakításával. Szintén a 2010/2011-es évadban két nagy operett főszerepet is énekelt, Lehár Ferenc A mosoly országában Szu-Csong herceget alakítja, Kálmán Imre Csárdáskirálynőjében pedig Edvint is sikerrel játszotta.

2011-ben rendkívül sokféle szerepben láthattuk mind itthon, mind külföldön. Olaszországban énekelte Don Ottaviót (Mozart: Don Giovanni), Szlovéniában Rómeót (Gounod: Rómeó és Júlia), Szegeden Malatestinót (Zandonai: Francesca da Rimini), valamint Rodolfót (Puccini Bohémélet) Miskolcon és a Kolozsvári Magyar Operában.

A 2012-ben Pinkerton szerepében (Puccini: Pillangókisasszony) láthatta a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban, Rodolfóként (Puccini: Bohémélet) pedig a Debreceni Csokonai Színházban.
A Magyar Állami Operaházban 2012 tavaszán debütált Alferdo szerepében (Verdi: Traviata). A 2012/2013 szezonban 3 további főszerepben (Rigoletto, Hunyadi László, Szöktetés a szerájból) látható a Magyar Állami Operaház színpadán.

Díjai:
2012. Dömötör-díj, az évad férfi operaénekese a közönség szavazatai alapján
2011. Dömötör-díj, az évad férfi operaénekese a közönség szavazatai alapján
2011. Az évad ifjú operaénekese díj, az évadban nyújtott teljesítményért, Szeged
2007. Nívó-díj, Smetana: Az eladott menyasszony c. operában nyújtott teljesítményért

Versenyeredményei:
2012. Wilhelm Stenhammar Nemzetközi Énekverseny, Norrköping, Svédország – Negyedik helyezett
2011. Puccini Nemzetközi Énekverseny, Lucca, Olaszország - Bolognai Opera különdíja
2010. Armel Operaverseny és Fesztivál, Szeged, Magyarország - Megosztott első helyezett
2010. II. Nemzetközi Gianluca Ricci Énekverseny, Montefiore Conca, Olaszország – Második helyezett
2009. Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval, Szeged, Magyarország – Döntős
2009. Nemzetközi Tenorverseny, Jyväskylä, Finnország - Harmadik helyezett
2007. Simándy József Énekverseny, Szeged, Magyarország – Amarilli Különdíj
2005. Simándy József Énekverseny, Szeged, Magyarország – Különdíj
2005. Nemzetközi Énekverseny, Deutschlandsberg, Ausztria – Döntős

Hozzászólások

1/10
filmbuzi89 2013 dec. 18. - 07:43:16 1/10
Sajnos a mai társadalom példája, ez az úriember. tehetséges, de egy tenyérbemászó, tapló, beképzelt, pökhendi, ki ha én nem. tipikus olyan ember aki azt hiszi õ... kékre az eget. megtanítanám neki nem õ...a spanyol viaszt, nem ártana egy két jó nagy pofon, csak én nem állnék meg egy kettõnél... kicsit magába kéne szálljon... én nem tudom tehetségesnek nézni, mert gyûlölet van bennem ha rá nézzek.