TOP10 BRAND
1
BLIKK 1 079 364 RU
2
24 980 084 RU
3
INDEX 908 140 RU
4
IDOKEP 898 076 RU
5
ORIGO 827 968 RU
6
PORTFOLIO 594 388 RU
7
TELEX 559 708 RU
8
BORSONLINE 496 944 RU
9
NLC 464 032 RU
10
FEMINA 453 968 RU
1
BLIKK 1 079 364 RU
2
24 980 084 RU
3
INDEX 908 140 RU
4
IDOKEP 898 076 RU
5
ORIGO 827 968 RU
6
PORTFOLIO 594 388 RU
7
TELEX 559 708 RU
8
BORSONLINE 496 944 RU
9
NLC 464 032 RU
10
FEMINA 453 968 RU
Személy

Bánsági Ildikó

színész, szinkronhang, szereplő
Született: 1947. október 19. (74 éves) (Magyarország, Budapest)

Budapesten született 1947-ben, érettségi után a Nemzeti Színház stúdiósa volt. 1972-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Simon Zsuzsa osztályában, ezután tagja volt a debreceni Csokonai Színháznak, a József Attila Színháznak, a Vígszínháznak, a Nemzeti Színháznak, a Művész Színháznak, a Thália Színháznak, majd a Kelemen László színkörnek és az Új Színháznak is.


Játszott egyebek mellett a Szindbád, a Rózsa Sándor, a Mephisto, a Hány az óra, Vekker úr? és a Szabadság, szerelem című filmekben, sokszor szinkronizál is. Kossuth- (1996) és Jászai Mari-díjjal (1981) kitüntetett színésznő, 2014 óta a Nemzet Művésze. Első férje Jeles András filmrendező volt, másodszor Gáspár Sándor színművészhez ment feleségül, akitől egy lánya született: Gáspár Kata, aki szintén a színészi pályát választotta.

Hozzászólások

8/10
nikato 2018 jan. 12. - 17:21:44 8/10
* Kirstie
8/10
nikato 2018 jan. 12. - 17:20:31 8/10
A hangját szeretem Kristey Alley-nek és Kim Basinger-nek (Marlakó a mostohám).
Johann 2013 ápr. 20. - 16:52:05 Előzmény vénasszonyok:nyara
Alaposan beleolvastam ezekbe a véleményekbe. Valóban van köztük jó néhány kritikán aluli, többek között olyan is, ami engem magyarságomban sért - amilyet én egyetlen más néprõl vagy népcsoportról se mondanék-írnék. Ezeket a sorokat minden bizonnyal valóban az indulat, a gyûlölet írta. Ugyanakkor a statisztika szabályainak és a józan észnek is ellentmondana, ha ebbõl a néhány tucat véleménybõl fenntartás nélkül általánosítanánk. Mondanom se kell: kicsit sem reprezentatív a minta! (Arról nem is beszélve, hogy az itt olvasható vélemények között is volt több árnyaltabb, valósabb képest festõ is - nem véletlen, hogy akik politikai haszonszerzésre akarták használni az ügyet - pl. maga U. T. - csalódottságuknak adtak hangot...)
Úgyhogy továbbra se tudom szeretni a polgárháború gondolatát, még ha érzem és látom is, hogy van benne némi igazság. És éppen ide kapcsolódik Kodolányi általam említett novellája. Régen olvastam, de úgy emlékszem,
SPOILER (?)
hárman vallatják a lírai ént, aki minden bizonnyal maga Kodolányi. Egy szélsõbaloldali ("kommunista"), egy szélsõjobboldali ("náci") és egy liberális. Nem nehéz belátni: ezek páronként kibékíthetetlen ellentétben vannak egymással, az elveiket figyelembe véve alig hihetõ, hogy közösen gyötörnek és állítanak pellengérre valakit. Pedig pontosan ez történik, mégpedig azért, mert a transzcendenssel egyikük se tud mit kezdeni, és ezért õszinte lelkesedéssel üldözik azt. Érdekes vitát jelenthetne eljátszani a gondolattal, hogy a Kodolányi általa lefestett helyzetkép mennyiben vetíthetõ a mai magyarra. (Gondolva pl. a 2010-es választások után megalakult Országgyûlésre...)
vénasszonyok:nyara 2013 márc. 31. - 19:47:07
http://www.facebook.com/tamasungvari/posts/494208033962370

Olvasd ezt el, hogyan látják õk.

Nem olvastam Kodolányitól semmit ezidáig.
Johann 2013 márc. 31. - 14:35:23 Előzmény vénasszonyok:nyara
Örülök, hogy ennyire elnyerte tetszésedet a Bodnárné. Bevallom, én még nem láttam. Az az igazság, hogy nem Németh László a kedvenc szerzõm. De Bánsági Ildikó - és persze Dózsa László - miatt, illetve ajánlásod alapján valószínûleg majd megnézem. Egyébként engem az nem lep meg, ha Dózsa László jól teljesített rendezõként: néhány évvel ezelõtt Újpesten is színre vitte ezt a darabot (csak más szereposztással, akkor Kútvölgyi Erzsébet alakította a címszerepet).
S hogy a nekem feltett kérdésedre is válaszoljak: a hidegháborút valahogy továbbra se szívesen használnám jelenlegi helyzetünkre. Talán azért sem, mert a leegyszerûsítéseket sohasem kedveltem. Meg ez a megfogalmazás mintha valami olyasfélét is sugallna, hogy a "másik" oldalra "lõni kell" (bármilyen értelemben). Szerintem sok embert egyszerûen megtévesztettek, rosszabb esetben elbutítottak. Õket szerintem fel kell világosítani, alapvetõ tényekrõl tájékoztatni. Vagyis: én hiszek a meggyõzés lehetõségében - és ezért: feladatában. Valószínûleg pont azért, mert (számos kérdést illetõen) az igazam birtokában vagyok és ez egyfajta belsõ nyugalmat ad nekem. Nem haragszom azokra, akik nem látnak meg bizonyos összefüggéseket; egyes csoportok sajtóban, médiában és kultúrában megnyilatkozó évtizedek óta megtapasztalható fölénye mindezt magyarázza. Azt mondják, "az erõszak a gyengék menedéke". Szerintem ez igaz; feltéve persze, hogy az önvédelmet nem tekintjük erõszaknak.
S végül engedd meg, hogy én is kérdezzek valamit. Ismered Kodolányi János Zárt tárgyalás címû novelláját? Szerintem alapmû a maga nemében. Kodolányi szemléletérõl is sokat elárul. És talán arról is, hogy - õhozzá hasonlóan - miért nem tudok én se csak két félben (és fekete-fehér polgárháborúban) gondolkodni. Nem hosszú, mindenkinek ajánlom!
vénasszonyok:nyara 2013 márc. 24. - 15:24:41 Előzmény Johann
Láttam a darabot. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Minden szereplõ maximálisat nyújtott és a rendezés is kiváló volt. Nem is gondoltam, hogy Dózsa László ilyen tehetséges rendezõ.
Visszatérve eredeti témánkhoz: most a Szaniszló ügy kapcsán sem érzékeled, hogy valóságos hideg polgárháború folyik nálunk? Az ellenség (nem tudom õket másnak nevezni) egész pályás lerohanással akar mindent elsöpörni, ami nem az õ szájuk íze szerint van. Legfõbb fegyverük a nácizás. Lassan az idõjárás is náci lesz, ha esõs, barátságtalan az idõ. Ahogy a buzit ma melegnek becézik, ez is belefér.
Johann 2013 márc. 02. - 12:57:15 Előzmény vénasszonyok:nyara
Ha jól látom, erre végül senki se válaszolt. R. Kárpáti Péter a Barátok Közt egyik fõszereplõje volt, talán az egyetlen normális karakter. Sose néztem a sorozatot, úgyhogy csak mások véleményért tudok támaszkodni: sokak szerint õ volt az egyetlen, aki a valódi emberi értékeket testesítette meg, aki valóban szerethetõ volt, nem csak gátlástalanul próbált érvényesülni, nem megcsalta, átverte, kicsinálta a környezetét, hanem normális életet élt. Állítólag azzal indokolták a sorozatból való kiírását a forgatókönyvírók, hogy "elfáradt a karakter". Különös, azt gondolnám, errõl sokkal inkább õk tehetnek, mint a szerepet alakító színész. Az õ kiírása után többen felvetették, hogy mikor nevezik át a sorozatot Ellenségek Között-re, vagy valami hasonlóra. Mások el se hitték, hogy valóban kiírják. Mi több, maga R. Kárpáti Péter is a kandi kamerát kereste a szobában, ahol közölték vele a hírt. Pedig tényleg kiírták. És igen, éppen akkor, amikor elvállalt egy fõszerepet Csurka István Az idõ vasfoga c. darabjában.
Hát, mit mondhatnánk erre? Ebbõl is látszik, hogy mekkora itt a jobboldali diktatúra és hogy valóban véget ért a média szabadsága... (Hogy valószínûleg mi a tényleges igazság, arról lásd Csurka Írószövetségek harca c. drámáját.)

De hogy Bánsági Ildikóról is írjunk, ha már az õ fórumában vagyunk: http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/02/12/Nemeth_Laszlo_bemutato_az_Ujszinhazban.aspx
Ezt a friss hírt az imént olvastam és igen megörültem neki. Ezek szerint maga Bánsági Ildikó is inkább az én véleményemet osztja azzal kapcsolatban, hogy el kell-e hagynia az Új Színházat. :)
Johann 2013 febr. 15. - 09:35:35 Előzmény társállattenyésztõ
Azt hiszem, köszönettel tartozom, hogy engem megelõzve válaszoltál helyettem. Valóban nem hiszem, hogy túl naiv lennék. (Ugyanakkor ha nagyon precízen vesszük: a naiv aligha pontos szinonimája a jóhiszemûnek, talán inkább hiszékenynek fordítanám. Jóhiszemûnek még csak-csak mondanám magam, hiszékenynek semmiképp.)
Az általad hozott példán kívül egyébként azt is megírtam Csurka István fórumában, hogy a Dörner kinevezése után rendezett hisztériakeltésben részt vevõ színházakba azóta nem teszem be a lábam. Arról a bizonyos nyolc-kilenc színházról van tehát szó (Radnóti, Örkény, Víg-, Katona stb.), amelyek tehát részt vettek a sok alaptalan vádat is megfogalmazó tiltakozásban - ami végül ellehetetlenítette Csurka István utolsó színházi szerepvállalását.
Mint ahogyan Ivancsics Ilona fórumában pedig azt is megírtam, mennyire furcsállom, hogy a port.hu annyira csúnyán bánik vele és a színtársulatával, a Száguldó Orfeummal. (Ott pontosan megírtam, ezért itt csak röviden utalok rá, hogy Csurka István Az idõ vasfoga c. darabjának színrevitelét követõen vagy fél évig semmi de semmi nem jelent meg Ivancsics Ilona adatlapján itt, a port.hu-n, bárhogy próbáltam is kérni tõlük ennek a méltatlan állapotnak a megváltoztatását.) A helyzet azóta némiképp javult, most már néhány dolog felkerül Ivancsics Ilona itteni adatlapjára (talán hatott a kitartó reklamálás?). Ugyanakkor a helyzet továbbra sem túl rózsás. A Száguldó Orfeum igazi otthona Szentendre, a PMK. Az ottani elõadásokat továbbra se hajlandó megjeleníteni a port.hu, vagy épp csak a legutolsó pillanatban. Februárban pl. több elõadásuk is lesz még a PMK-ban (lásd: http://www.szaguldoorfeum.hu/?page=11 ), amiknek a megjelenítését majd három hete (!) kérem a port.hu-tól (e-mailen), mindhiába.
Johann 2013 febr. 07. - 00:16:25 Előzmény vénasszonyok:nyara
Bevallom, nem néztem utána dreamer1 korábbi hozzászólásainak, csak abból indultam ki, amit itt olvastam tõle, illetve jóhiszemû feltételezésekbõl (hogy nincs tisztában tényekkel, és hogy esetleg éppen õ volt túl hiszékeny). Inkább legyek túlságosan jóhiszemû, mint indokolatlanul rosszhiszemû. Egyébként is: nem szorultam rá semmilyen (rosszhiszemû) feltételezésre, pusztán a tényszerûség talaján maradva is vidáman lehetett cáfolni mindazt, amit megfogalmazott, illetve rámutatni gondolatmenetének logikátlanságára. Vagy legalábbis a kinyilvánított és fennen hangoztatott demokratikus elvektõl való különbözõségére. Kíváncsi voltam, mit válaszol. Nem lep meg, hogy semmit...
Egyébként azt hiszem, rám jellemzõ, hogy nem szeretek olyat állítani, amit nem tudok meggyõzõen alátámasztani, lehetõleg bizonyítani. Az általad említett "polgárháborúval" éppen ezért pl. vigyáznék. Már csak azért is, mert ez óhatatlanul kétfelé bontja az országot/az embereket. Én akár az Országgyûlést nézem, akár a saját környezetemet, ennél sokkal több színt látok. Persze vannak a számomra legkedvesebbek (és egyébként õk is sokszínûek a maguk módján), és a többiek, de az lenne a legnaivabb hozzáállás, ha ezt a fajta kettéosztódást kivetíteném az egész társadalom meghatározó jellemvonásává. Szerintem. Ezzel együtt kíváncsi vagyok, hogy szerinted én - akármilyen vonatkozásban - rossz oldalon állok-e ebben a "polgárháborúban". Remélem, nem. :)
Egyébként az általad hozott példákhoz egy adalék: olvastam nemrég, hogy a szoborgyalázásairól elhíresült Gyurcsány-rajongó kijelentette, hogy bizonyos politikai ellenfeleinek a halálát kívánja, és minden ilyen esetben pezsgõt is fog bontani. Ezek az embertelen megnyilvánulások szerintem önmagukat minõsítik. Mi szerencsére nem vagyunk ilyenek.
offtopic
vénasszonyok:nyara 2013 febr. 01. - 09:08:54
Melyik az R. Kárpáti Péter és melyikben játszik? Takács katalin szerintem nem valami nagy szám. nagyon modorosnak tartom, bár még csak filmben és tévéjátékban láttam. Valahogy csak el lesz nélküle az Új Színház.
Látom Téged is megint kizártak. Guantanamo lesz ennek vége mindkettõnknek, ha nem húzzuk meg magunkat.
offtopic
társállattenyésztõ 2013 febr. 01. - 00:08:55 Előzmény vénasszonyok:nyara
Ne gondold Johannt túl naivnak. Nézd csak, mit írt nemrég:
"A szereposztás érdekessége, hogy a fõszerepet az az R. Kárpáti Péter játssza, akit teljesen váratlanul és szokatlan módon írtak ki az õt országosan ismertté tevõ sorozatból. Éppen akkor, amikor fõszerepet vállalt egy Csurka-mûben... A következtetések levonását mindenkire magára rábízom."

Takács Katalint egyébként csak egyszer láttam, a Kulka-féle III. Richárdban. Már nem emlékeztem, mit játszott, utána kellett keresnem: õ volt Erzsébet királyné, IV. Edwárd felesége. Sajna az egész elõadásból nem sokra emlékszem, leginkább az maradt meg bennem, hogy utána a húgom autogramot kért Ónody Esztertõl, az pedig "fél óráig" magyarázta neki, miért szar film a Meseautó.

Takács Katalin sajnos valahogy kiesett, persze ettõl még lehet iszonyú jó színésznõ.
vénasszonyok:nyara 2013 jan. 31. - 10:13:32 Előzmény Johann
Túlságosan jóhiszemû vagy. Nem látod, hogy itt egy hideg polgárháború folyik, amelyikben az ellenség sokkal türelmetlenebb, radikálisabb, agresszívebb nálunk? ("Mi sokkal jobban gyûlölünk benneteket" Kornis Mityu)
Aki nem igazodik az megnézheti magát. Lehet, hogy egy árufeltöltõnek, vagy asztalosnak nem szükséges állandóan állást foglalni, elhatárolódni, vagy legalább soron kívül megvenni az akolhoz tartozó ünnepelt szerzõ legújabb könyvét. Viszont egy elõadómûvész igen hamar parkolópályán találhatja magát, ha a "mértékadó értelmiség" megneheztel rá.
Tekintsd meg idióta színmûvészeinket, milyen lelkesen tátognak Lily Allen kedves kis dalocskájára, amiben azt kívánja mindenkinek, aki nem kedveli a homárokat, hogy .aszódjon meg.
http://www.youtube.com/watch?v=U2p4J9tiL-w&noredirect=1

A korábban körberajongott Egerszegi Krisztina egyszer mert egy nékik nem tetszõ politikai rendezvényen részt venni és az õ szóhasználatukkal, a nemzet Egérkéjébõl a nemzet patkánya lett.


Minden tiszteletem Bánsági Ildikónak a bátor lépésért, hogy nem érezte kötelezõnek az igazodást és nem hagyta cserben Dörneréket.
Egyébként most olvastam meglepve, hogy Bánsági Ildikó édesanyja orosz nemzetiségû orosz tanár volt. Minden bizonnyal õ volt Natasa, aki az Attila út Általános Iskolában tanította nekünk az oroszt. Bánságiné volt az asszonyneve és a kora is stimmel. Kicsi a világ.
Johann 2013 jan. 30. - 13:57:29 Előzmény dreamer1
Tanulságos egy bejegyzés. Jól példázza, hogy hova vezet, ha valaki csak a honi balliberális interpretálását ismeri a történéseknek, vagy legalábbis azokban fenntartás nélkül megbízik. Egyfelõl fontos tények ismeretének hiányához, másrészt pedig a hiányzó tudás egészen rossz, megalapozatlan feltételezésekkel való kipótlásához.
Kezdjük az elején: szerintem pedig nem kell(ett volna) ott hagynia az Új Színházat Bánsági Ildikónak; sõt, ha valakinek, hát épp neki kell(ett volna) a legkevésbé. Nagyon helyesen tette, hogy maradt, és azt hiszem, errõl meg is fogok tudni gyõzni mindenkit. De egy pillanatra elõre ugrok a hozzászólásod legvégére. Hozol egy példát, hogy egy adott színésznõ tiltakozott és elhagyta a színházat a vezetõváltáskor. De ennek mi köze Bánsági Ildikó döntéseihez? Azért, mert valaki így vagy úgy gondolkodik, még tán nem kell mindenkinek ugyanúgy. Nem épp arról szól a híres demokrácia, a szabad véleménynyilvánítás lehetõsége, hogy bátran eltérhetnek az álláspontok? Ráadásul azt mintha elfelejtetted volna megemlíteni, hogy több színmûvész is maradt a korábbi Új Színházból Tordai Teritõl kezdve Nemes Wandán át Almási Sándorig. (A te logikádat követve akkor most erre hivatkozva meg kellene kérdõjeleznünk a távozók döntését? Nyilván nem, mindenki úgy dönt - megy, vagy marad; tiltakozik, vagy sem -, ahogy jól esik neki.)
De akkor jöjjön a lényeg: Dörner György személyében olyan vezetõje lett az Új Színháznak, akivel Bánsági Ildikó korábban is sikeresen együtt dolgozott a Forrás Színház társulatának elõadásaiban (na, ezeket a tényeket nyilván nem tudtad), pl. a Karnyónéban Dörner rendezésében Bánsági volt Karnyóné, Dörner pedig maga Karnyó. Teljesen megalapozatlanul állítod tehát, hogy ez nem Bánsági Ildikó világa. Ennek épp az ellenkezõje igaz...
dreamer1 2013 jan. 25. - 20:01:15
Szerintem ott kellett volna hagynia az Új Színházat.Fontos elõadásokban játszott most meg megy a "magyarkodás" meg a népmûvelés.Két darabban játszik és az egyik Sopronban van.Remélem szeptembertõl elszerzõdik mert az nem az õ világa.Sajnálom hogy anno nem szólalt fel a Dörner féle kinevezés ellen mint sok volt kollégája.Munkahelyféltés, gyávaság?Nem tudom, de tõle vártam volna.Takács Kati megtette pl.
offtopic
mandulavirág 2012 okt. 20. - 02:23:28
Bánsági Ildikó egy Igazi Nõcis Nõ, teljesen mindegy, hogy hány éves. Legalábbis a (számomra emlékezetes) szerepeiben elképesztõen, sugárzóan nõies. Leginkább a Bizalomból, a Zokogó majomból és a Makrából emlékszem rá.
Most nem ugrik be, hogy õ szinkronizálja-e Kirstie Alleyt, de talán más nem is lenne képes rá.
Gabriella54 2010 aug. 08. - 00:33:43
Aki teheti, nézze meg Nyíregyházán is! A VIDOR Fesztivál keretében, a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán:

2010. szept. 2. (csütörtök) – 19.00
Új Színház, Budapest
Molnár Ferenc: A hattyú
Rend.: Szinetár Miklós
Fõsz.: Bánsági Ildikó, Takács Katalin, Eperjes Károly
10/10
avalonavalon 2010 jan. 19. - 20:49:53 10/10
Bánsági Ildikó kapja idén a Páger-gyûrût. 2010. január 31-én vasárnap délelõtt 11-kor Makón lesz a Páger díj átadása, illetve egy beszélgetõs mûsor vele. Imádom ezt a nõt! Egy kincs!
10/10
mulao 2009 jún. 27. - 23:24:57 10/10
IFGEN! VÉGRE MEGKAPTA AZ ÖRÖKÖS TAGSÁGOT, A HALHATATLNOK TÁRSULATÁBAN!!!!! NAGYON ÖRÜLÖK, S SZÍVBÕL GRATULÁLOK IS NEKI!!!! REMÉLEM OLVASSA!!!!!!
10/10
mulao 2009 jún. 07. - 02:07:24 10/10 Előzmény mildi
Örülök, hogy hasonló véleményen vagyunk.:) Talán tényleg jobb vígjátéki karakterekben, pl a Családom és egyéb állatfajták címû filmben szerintem jó.
9/10
mildi 2009 jún. 06. - 21:21:44 9/10
Szerintem nagyon szikrázó színésznõ, igazi egyéniség. A hangja nagyon érdekes, karakteres. Viszont a szinkronjai nem minden esetben sikerülnek, fõleg drámai szerepeknél válik hiteltelenné. Meryl Streep-hez meg egyáltalán nem illik a hangszíne, noha többször szinkronizálta - teljesen más a hangjuk, az egyéniségük.
Inkább humoros karaktereknél kéne maradnia, Barbra Streisand-hoz teli találat.
Összes hozzászólás