Személy

Berecz András

előadó, mesélő, ének

Hozzászólások

10/10
Johann 2014 jan. 10. - 19:02:14 10/10 Előzmény Johann
Az elõzõ hozzászólásomban említett interjút megismétlik a Lánchíd rádióban vasárnap délután 15:05-tól:
http://mno.hu/lanchidradio/egyszemelyes-szinhaz-tortenetem-tortenelem-szerda-1305-1203652
Mindenkinek szeretettel ajánlom! Sok személyes vonatkozású érdekesség derül ki - pl. Berecz András nagy tudású, 12 nyelven beszélõ édesapjáról -, de ugyanúgy hallhatunk indián mesemondókról vagy épp a magyar népmesék hatalmas sikerérõl Észtországban.
10/10
Johann 2014 jan. 09. - 11:23:25 10/10
Hihetetlen, hogy Berecz Andrásnak még nincs fóruma! Milyen remek ember! Jókedvet visz, akárhová megy. És mennyi értéket ment ki a feledés homályából. Énekeket, meséket, szavakat s azon kívül elõtte járó mesemondók, énekesek és egész közösségek emlékét. Sokunknak jelent reményt és biztatást az õ munkássága; a világra, a korszerûség elvárásaira fittyet hányó tartása és az a bizonyos nyílegyenes pálya, amit legutóbb egy rádióinterjúban emlegetett.
De át is adom neki a szót, hiszen sokkal szebben fogalmaz õ (a Nemzeti novemberi számából idézek):
"Az örökös vészharangzúgásban sokan kitûnõ munkát végeznek, én ehhez gyenge vagyok. Inkább kicsit lépek, de elõre, a lehetõségeink felé, és ha lehet nem zsákutcába, nem szakadékba. Megmentek egy szót, az ismeretlenségbõl kiemelem, megtisztogatom, ápolgatom, megpróbálom visszaadni azoknak, akik közt õ is jól érzi magát. Kihalászok egy mondatot, mesét, hajlítást a dalban. Apadó, pangó vízbõl megpróbálom átemelni a nagy tóba, élõ vízbe. Hátha tovább él. Így vagyok nyugodt. A betegre nem a betegséget olvasom rá, szõlõmet nem verem meg, legyengült nemzetemet nem gúnyolom ki. Arra a kérdésre, hogy megmaradunk-e, nem tudok válaszolni, nem akarózik, inkább azt teszem fel magamnak minden nap, hogy mit tettem a fennmaradásért, a nagy romlás ellen. Erre tudom a választ, ez ad derût, kedvet a jó munkához."
Ej, de sokan tanulhatnának tõle!
Berecz András 2011-ben Kossuth díjban részesült. Szívbõl gratulálok hozzá (így utólag is)! A legméltóbb helyre került a díj! (Ha jól tudom, abból tudták felújítani a családi otthonukat.) Isten éltesse még nagyon sokáig!