Személy

Ember Judit

rendező, forgatókönyvíró, író
Született: 1935. május 16. (Magyarország, Abádszalók)
Meghalt: 2007. november 13. (Magyarország, Budapest)

Édesapja ügyvéd volt Abádszalókon. 1944-ben elhurcolták, és nem tudni hol lelte halálát. Az utolsó levelét Sárváron dobta ki a vonatból, melyet ismeretlenek adták fel a családnak. Ebben az állt: "Ismeretlen útirányba visznek tovább." Az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar-történelem szakos diplomát. Ezután 5 évig tanított általános iskolában magyart és történelmet. Élt a lehetőséggel, amikor a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező és operatőr szakra felvételt hirdetett másoddiplomás képzésre. 800 jelentkező közül bekerült abba a 32-es osztályba, ahol Herskó János volt a vezető tanár. 1968-ban kapott filmrendező diplomát. Előbb híradókat, majd népszerű tudományos filmeket, és dokumentumfilmeket rendezett. 1978-ban Fagyöngyök címmel dokumentum-játékfilmet is készített. Bölcsész műveltsége, ismeretei, pedagógus attitűdjei és a világ dolgai iránti kíváncsisága nem műfajokhoz, hanem témákhoz kötötte. Szinte minden alkotása, legyen az bármely műfajba sorolható, nem műfajokhoz, hanem témákhoz kötötte. Szinte minden alkotása felér egy társadalomtudományi - művészeti esettanulmánnyal. A klasszikus értelemben vett független filmes. Minden alkotása olyan témákról szól, amelyek a politikai, a hatalmi döntéshozók tiltakozását váltották ki az 1970-es évektől szinte napjainkig. Nincs a magyar filmtörténetben még egy rendező, akinek annyi filmjét tiltották volna be, mint Ember Juditét (pl. Színpad 1968, Határozat 1972, Tantörténet 1976, Pócspetri 1982, Hagyd beszélni a Kutruczot 1985 stb.). Az 1990-es években sorra kapta az elismeréseket. Balázs Béla díjas, Kiváló Művész. A Szabolcs megyei Pócspetri, és a budapesti XIII. kerület díszpolgárává avatta. A Pócspetri és a Menedékjog című filmjeinek a dialóglistája külön-külön kötetben megjelentek.

Hozzászólások

seamandarin 2017 okt. 25. - 22:38:21
Életének 72. évében szombatra virradóra elhunyt Ember Judit Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendezõ, kiváló mûvész - tudatta a filmrendezõ családja az MTI-vel. Méltatói szerint Ember Judit szinte minden alkotása felér egy társadalomtudományi, mûvészeti esettanulmánnyal. Sajátos stílust és egyéni módszert teremtett.

Mûveiben egyszerre kapott hangsúlyt az izgalmas oknyomozás, valamint a filmjeiben szereplõ egyszerû emberekkel való bensõséges, mélyen együtt érzõ kapcsolata - írja róla az MTI. Pócspetri és Menedékjog címû filmjeinek dialóglistája külön-külön kötetben is napvilágot látott. A magyar dokumentumfilm különleges nagy alakjáról Ember-Lépték címmel jelent meg könyv.

Ember Judit 1935. május 16-án született Abádszalókon, 1959-ben magyar-történelem szakon végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A Színház- és Filmmûvészeti Fõiskola TV- és Film fõtanszakán 1964-ben kezdte meg tanulmányait, diplomáját 1968-ban szerezte meg.

Friss diplomásként a Mafilm Népszerû, Tudományos és Oktatófilm Stúdiójába került, a 70-es évektõl a Magyar Televízióban és a Balázs Béla Stúdióban készítette \"tabutörõ\" dokumentumfilmjeit, amelyek közül többet betiltottak, például az 1982-ben készült Pócspetri-t és a Hagyd beszélni a Kutruczot (1985) címût.

A Fekete Doboz címû videófolyóirat egyik alapítója volt 1987-ben. Egyetlen dokumentum-játékfilmje a Fagyöngyök (1978). Kjátékfilmben - Sípoló macskakõ (1970), Végre, hétfõ (1971) - rendezõasszisztensként mûködött közre. 1989-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki.
1989-ben elnyerte a 21. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes díját, 1990-ben pedig a Magyar Film- és Tévékritikusok díját. Munkásságát Nagy Imre-emlékplakettel (1993) és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével (1998) ismerték el. 2002-ben a 33. Magyar Játékfilszemlén Életmû-díjat, 2004-ben kiváló mûvész címet kapott.

Ember Juditot a Szabolcs megyei Pócspetri, és a budapesti XIII. kerület díszpolgárává avatta. A Határozat címû filmjét az American Film Institute, Los Angelesben beválasztotta \"Minden Idõk 100 Legjobb Dokumentumfilmje\" közé.

CSAK A PONTOSSÁG KEDVÉÉRT! (2007 november 15-én, 10 éve hunyt el a rendezõ)