Személy

Fábry Sándor

közreműködő, előadó, forgatókönyvíró
Született: 1953. november 20. (70 éves) (Magyarország, Budapest)

A Pécsi Tanárképző Főiskola elvégzése után párhuzamosan az ELTE BTK magyar-német szakát és a Mafilm Filmíró Iskolát is elvégezte 1978-ban. 1978-92 között a Mafilm dramaturg-gyakornoka, majd dramaturgja volt. Gondozásában készült Jeles András Álombrigád és Angyali üdvözlet, Vitézy László Vörösföld, Sopsits Árpád Videoblues és Céllövölde című filmje. 1992-től szabadfoglalkozású.


1989 óta írja a Hócipő Dizájn Center című rovatát, kritikákat ír a Filmvilágba, gasztronómiai rovata volt a Playboy magazinban. Eredeti stílusával, rögtönző készségével a média legkeresettebb sztárjai közé emelkedett, legismertebb műsorai az Esti Showder, illetve a jelenleg is futó Fábry. Dramaturgként számos magyar filmben közreműködött, ilyen például az 1992-es Sose halunk meg, de kisebb szerepekben is feltűnt néhány alkotásban.


Díjai:
Karinthy-gyűrű (1996)
Bon-bon díj (1997, 2001, 2006, 2007)
Déri János-díj (1998)
Érdemes művész (2002)
Eötvös József Sajtódíj (2007)
Kiváló művész (2018)

 • 2021
  Fábry 4.6 műsorvezető műsorvezető (magyar szórakoztató műsor, 75 perc, 2021)
 • 2011
  Dumafilm 2.7 szereplő szereplő (magyar dokumentumfilm, 73 perc, 2011)
 • 2007
  Hasutasok 4.7 színész színész (magyar vígjáték, 82 perc, 2007)
 • 2006
  Cadillac Drive 8.6 szereplő szereplő (2006)
 • 2004
  Zsiguli 5.5 színész színész (magyar vígjáték, 81 perc, 2004)
 • 2000
  Tündérdomb 8.5 színész színész (magyar játékfilm, 73 perc, 2000)
 • 1996
  Szeressük egymást gyerekek! 3.8 forgatókönyvíró forgatókönyvíró (magyar filmdráma, 94 perc, 1996)
 • 1994
  Megint tanú 5.5 forgatókönyvíró forgatókönyvíró (magyar filmszatíra, 120 perc, 1994)
 • 1992
  Ördög vigye 9.1 forgatókönyvíró forgatókönyvíró (magyar játékfilm, 90 perc, 1992)
 • 1992
  Video Blues 9.3 forgatókönyvíró forgatókönyvíró (magyar filmdráma, 98 perc, 1992)
 • 1992
  Roncsfilm 8.6 színész színész (magyar játékfilm, 89 perc, 1992)
 • 1992
  Friderikusz Show 7.0 forgatókönyvíró forgatókönyvíró (magyar talk show, 1992)
 • 1990
  Szilveszter 1990 - Bakiparádé 10 szereplő szereplő (magyar szórakoztató műsor, 8 perc, 1990)
 • 1990
  Itt a szabadság! 8.3 színész színész (magyar játékfilm, 92 perc, 1990)
 • 1980
  Vámmentes házasság 8.1 forgatókönyvíró forgatókönyvíró (magyar-finn romantikus vígjáték , 96 perc, 1980)
 • Legyen Ön is Milliomos - felpörgetve 4.1 műsorvezető műsorvezető
 • Esti Showder 7.2 műsorvezető műsorvezető

Hozzászólások

ripplrónai 2020 júl. 09. - 11:04:47
A Fábry mikor lesz kegközelebb látható a Dunán?
gladiolus 2019 okt. 12. - 18:22:59
Fábry Sándor : Társbérlet
"A balra lévő konyhában, ami hideg volt és huzatos, Mária néni lakott, aki büdös volt, szőrös és részeg. Idős hölgyben egy ilyen komoly alkoholista, az egy gyereknek egy csodálatos nagy felfedezés. Mária néni, amíg csak mesélt, addig a ph értékének aurájába bekerülve már én is teljesen vidám állapotba kerültem. Mária nénit Locskay Máriának hívták, de átjavította a személyijét Bocskayra, és a szerencsétlen, középosztálybeli anyám hasra esett, hogy ez egy grófnő, és jesszus, és itt van nálunk, és meg kell menteni a volt népnyúzót, a hét százát, mondta Apám...Mária néni egy összecsukható, úgynevezett schöberl ágyon foglalt helyet a zergebaszóan hideg konyhában, ahol ő a sparhelt gázsütő részével fűtött, és ettől időnként fölgyulladt, és kvázi a szállásért cserébe ő a szőnyegeinket javította, azt kell, hogy mondjam, hogy művészi színvonalon.Apám szerint ezt a foglalkozást ő valamelyik bv intézetben, Kalocsán, vagy Márianosztrán vihette ily tökélyre. Isteni szilvesztereket töltöttem Mária nénivel, ugye azért az nem minden gyereknek adódik, hogy Apámék elmentek mulatságba, gondolván, hogy a gyermek jó kezekben van Mária nénivel. Mária néni otthon is fogyasztott rendkívül folyamatosan, de mi útnak indultunk éjfél után is. Ez azt jelenti, hogy azért egy hat-hét éves gyerek, három egymás utáni évben végigjárja Terézváros összes talponállóját hajnali ötig, azért ez gyerek szempontjából nem volt csekélység.
Öt óra felé hazajöttek szüleim, én éberen ülök Mária néni mellett, mint a csík, és Mária néni mesél. És atyám előadása szerint, mikor rányitottak, akkor a következő részlet hangzott a meséből: És akkor jött a boszorkány, pinaszőr sapkában. "
Rojita 2019 jún. 09. - 21:57:01
Nekem azok a kis dolgozatai tetszenek, amiket a gyerekkoráról, a szüleiről, majd saját fiatalkori utazásairól mesél. (Vasárnapi utazás Leányfalura, gyerekkori utazása szüleivel Bécsbe, mamája nagytakarítása, apja fenyőfa állítása gyerekkorában, egy diákkori út Zakopánéba, az első Trabantja, Látogatás Kelet-Berlinben,...)
Jó stílusú, kiemelkedő előadó-képességű, nagyon művelt, - de rossz modorú, rosszul nevelt ember. Beszélgetős műsoraiban csak Ő akar beszélni, vendégei szavába belebeszél, kóros szájmenése van.
Ehhez járult, h a 2000-es években ortopéd módon elkezdett politizálni a humoros műsoraiban. Nem úgy, h kikarikírozott volna egy neki nem szimpatikus politikus vmi tulajdonságát, hanem elborult aggyal, köpködve, taposva hozta az ország tudtára, h sértve érzi magát mert vannak emberek, pártok, akik más véleményen vannak, mint Ő. Nem tudom, h ma is politizál-e műsoraiban? Ma olykor meghallgatom a Rádiókabaréban, és eddig mindig a régi, gyerekkori emlékét hallom újra, vagy vmi más fiatalkori élményét. Pedig, ma is lehetne humorosan politizálni a sok stadion-építésről a sok falábú, de milliomos fizetésű magyar focistáról, a mai vadászó őskeresztényről, meg a keleti és nyugati barátkeresésről.
vino-et-veritas 2015 jan. 12. - 13:46:43
Fábry legjobb idõszaka talán a rendszerváltozás környéki, majd az azt követõ "rádiókabarés" szakasz és a Kabarészeparé sorozata volt (némileg megtámogatva Boncz és mások által). S talán késõbb még a Cadillac Drive filmsorozat.

Utána már elkezdte bedarálni a média a Fábry-show miatt. Mivel alkatilag az "egyszemélyes showman" megtesítõje (talán az elsõ "modernkori" stand-up-os itthon), ez rányomja a bélyegét a "beszélgetéseire" is. Látszólag nem is érdekli, hogy a vendég mit akar mondani, csak az õ megszólalása érdekes. A Fábry-show két erõsebb része is klasszikusan erre épült mindig: a bevezetõ monológ, illetve a design-center.

Most pedig - ahogyan már máshol írtam - egyfajta kiválasztott "udvaribolond" lett belõle...sajnos.
gladiolus 2015 jan. 12. - 10:12:01
Nem ismerem a jelenkori elõadások tartalmát, vagy az esetleges színvonal romlást. Egy ember volt, van és lesz, és a teljes életmûve alapján ítélhetõ meg teljeskörûen.Fábry Sándor általános kvalitásait alapul véve, valamint azokat a hosszabb lélegzetvételû sztorikat, mint Lejtõ ördöge, Amerikai álom, Oh Tannenbaum és még sorolhatnám, számomra a ma élõ legnagyobb képviselõje a tökéletes humornak. Ezt azért mondom, mert nála nem kell gombóccal a torkomban várni, hogy belesül e a poénba, erõlködik e, hogy az jó is legyen, mint sokan mások.
Ezzel lehet vitatkozni, én így gondolom. Pl. van olyan, hogy éjszaka felébredek, és akkor gondolkodom, vagy netán feszült vagyok, és eszembe jut, hogy na akkor hallgatok egy kis kabarét mp3-al a vaksötétben. Nos ezek között a kabarék között szép számmal találhatóak meg a Fábry kabarék-és aztán megnyugszom, és éjszaka lévén visszaalszom, de nem azért, mert az elõadás nem élvezetes, hanem azért, mert elvonja a figyelmet a hülyeségekrõl és feltölt.

Pl egy idézet:
"Az volt a projekt, hogy vegyek inget. Hát kinézek ahogy kinézek, de azért én próbálok így is teljes életet élni, és nem gondolom, hogy engem az ing eladásból ki kellene zárni pusztán azért, mert létezem, és pusztán azért, mert egy olyan testezetben létezem, amelyben létezem.." :-)
olahmiki1959 2014 ápr. 12. - 06:35:33
Jó régi az utolsó hozzászólás.
Mindegy, azért a véleményemet elmondom, - ha már a "Fábry" címû mûsor topicja le van zárva.
A mai adás egyszerûen élvezhetetlen volt, Fábry annyira rátelepedett a mûsorra, a vendégeinek minden mondatába beleszólt, belepoénkodott, - rosszul, - megtörte az illetõ mondanivalóját, a vendég egy mondatot nem tudott nyugodtan végigmondani.
Elképesztõ, felháborító, szórakozás helyett idegességet, rossz szájízt okozó mûsorvezetés volt, és ezt azért mondom nagyon csalódottan és szomorúan, mert Fábry annak idején, - jó sok évvel ezelõtt - még a kedvenceim közé tartozott.
Rég volt, azt hiszem, azok az idõk már nem fognak visszajönni.
mulao 2010 ápr. 30. - 15:14:47
Szerintem vannak jó poénjai, sokszor nézzük a Fábry Show-ban. A Hasutasokban alig ismertem fel, annyira beöltöztették német turistának. Néha belõle is sok, de amúgy nincs bajom vele, persze nem a kedvencem.
Timek84 2010 ápr. 30. - 15:05:09
Megosztja az embereket,sokszor túllõ a célon,bár nekem tetszik,amit csinál,valakinek ki kell mondania a dolgokat.Azt mondjuk nem szeretem,ha nagyképû,akkor sem,ha elért valamit.Tízen-akárhány éve csinál valamit,ezek szerint jól,mert megy neki a szekér.Persze ez nem csak róla szól,hanem az egész stábjáról,gratula nekik,ügyesek és biztos nem fognak éhen halni sem...
tinodialfred 2010 márc. 20. - 23:53:56
Fábry egy nagyon tehetséges, nagyon mûvelt ellaposodott bunkó.
Humpy 2008 aug. 12. - 09:32:13 Előzmény say
Egy olyan országban élünk, ahol a jól fizetett politikusok tömény hülyeségekkel traktálják az embereket, miközben egy jópofi bohóc ki mer mondani mindent. Helyettük is.
Akik ezt nem értik, azok csak szapulják nyugodtan Fábry-t. Politikusaink többségének teljesítménye annyit sem ér, h az értékeléssel bepiszkoljunk egy darab üres papírt v megnyomjunk néhány karaktert a billentyûzeten.
Humpy 2008 aug. 12. - 09:06:17 Előzmény Miki1900
Na, ezt is jól mondod. A lényeglátás képességével rendelkezel!
"nem hagyja magát, amikor az olcsó jánosok hülyeséggel traktálják..."
Nekem anno volt szerencsém angol politikusokat hallgatni élõben a BBC-n. Szinte mindegyikük rendelkezett azzal a riposztozó képességgel, amivel Fábry lesöpri az ócsó jani-kat nálunk. Pártállami múlttal megterhelve, a mi politikai palimadaraink csak makognak. Pl. ahogy OV brusztol Sváby-val, belekényszerítve egy olyan testtartásba ami jól mutatja, h ki az úr a házban. Szánalmas.
És vajon, h reagálnak a mi (ál)politikusaink, amikor bizonyos elemek megközelítik öket egy tömött pénzes zsákkal?? Még egy pojáca riporterrel sem tudnak úgy elbánni, ahogy illik. Sokat tanulhatnának Fábry-tól.
offtopic
Miki1900 2008 aug. 11. - 22:10:08 Előzmény Humpy
elvárnak tölük egyesek.
Humpy 2008 aug. 11. - 20:22:13 Előzmény Miki1900
Fábry ritka jelenség. Bohóc jelmezben és eszméletlenül tiszta logikával, elsöprõ szófordulatokkal ecseteli nekünk azt, amire sokan még gondolni se mernek.
"Én azt remélem, hogy ezzel a tulajdonképpen hihetelenül primitív struktúrával szemben, amit semmi más nem mozgat csak a pénz, a szellem szembe tud feszülni. Még akkor is, ha egyébként a XX.sz. történelme úgyis interpretálható, mint az értelmiségiek súlyosabbnál súlyosabb vereségeinek története."
"A forradalom nem értelmiségi mûfaj...
de a forradalomtól ne tessék félni."

Mondja ezt Fábry, aki "a TV-ben pofákat vág és letolja nadrágját." És mennyivel jobb õt hallgatni, mint a hivatásos politikusokat, akik csak azt modják amit elvárnak tõlük.
Miki1900 2008 aug. 11. - 14:57:29
és nekem is tetszett a dunai evezés az m1-en.
ritka ellentétes ember Fábry. egyszerre káromkodó, közönséges (a sóban), de ellenben meg kalandvágyó, intelligens, és nem hagyja magát, amikor az olcsó jánosok hülyeséggel traktálják...
Demolition Man 2008 aug. 11. - 12:57:39
Fábry díjai amt az idõk sorn elnyert:

Karinthy-gyûrû (1996)
Bon-bon díj (1997)
Déri János-díj
Bonbon díj (2001, 2006, 2007)
Érdemes Mûvész (2002)
Eötvös József Sajtódíj (2007)
Miki1900 2008 jún. 09. - 21:28:56
Az Esti Showder valóban tartalmaz ízléstelen, közönséges elemeket. (azon csodálkoztam, mikor Tereskova a mûsorban káromkodott, és pár nézõ kivezette a gyerekét. vajon milyen felelõsségteljes szülõ viszi a gyerekét a Showderbe? semmilyen.)

de én személyszerint Fábryt a són kívüli személyiségéért, megnyilvánulásaiért szeretem. nagyon jó a gondolkodásmódja, és ráadásul nemzeti érzelmû, szellemû is. emellett a Cadillac Drive címû mûsora mindent vert nálam.

Fábry a demokráciáról, politikáról
http://www.youtube.com/watch?v=ZF7aK1eH7No
Fábry a Nap-keltében:
http://www.youtube.com/watch?v=rMNzcH0ABwc
http://www.youtube.com/watch?v=dBhgqSlqUSM
http://www.youtube.com/watch?v=1dxJigFjMbY
amiben Farkasházyról is beszél

ha vki tud több komoly témát, szóljon
say 2008 jan. 22. - 13:43:30 Előzmény wulfgar
Tökéletesen egyet értek... Fábry bácsi szociálisan túlérzékeny.Egyébként én is az vagyok, de nem keverem össze a tehetséget a jópofasággal... és szerintem neki sem kellene.
wulfgar 2008 jan. 15. - 10:29:21 Előzmény say
Ott a pont! Nemtommiért, de Fábry nagyon vonzódik a népi gyökerekhez: ld. az általa felfuttatott Berecz András.. és most meg ez az erõszakosan megszavazott tenyerestalpas Utasi gyerek. De sajnos a valódi gyökerekhez is vonzódik: pl. a szintén általa "sztárrá" tett szõkekapitányhoz és a hasonlóan "színvonalas" doktorbadárhoz, hogy a hihhetetlenül - intellektuálisan és mûvészileg is - fejlett Vahorn Andrásról már ne is beszéljek.. Amúgy én is szerettem régen Fábry-t, de szerintem már rég kifújt - évek óta nincs egy új poénja.. Dióhéjban ennyi.. :)
say 2007 dec. 24. - 23:55:45
Eddig bírtam az öreget... de a Csillag születikben levágott Utasi Ápri sztárolása után kicsit kiábrándultam. Remélem ad neki a kis tökös pár milkát, ha már keresett neki 12-õt + egy kocsit!
Összes hozzászólás