Személy

Gál András

festőművész, képzőművész
Született: 1968. június 24. (51 éves) (Budapest)

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Festőművész.

1982-86: Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola. 1987-91: Magyar Képzőművészeti Főiskola, festő szak, majd 1991?94: posztgraduális tanulmányok a murális tanszéken. Mesterei: Sváby Lajos, Klimó Károly, Tölg-Molnár Zoltán. 1995?96: a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanársegéd.

A fiatal festő már főiskolai évei kezdetén eljutott a redukált palettáig, a többszínűen megkülönböztetett monokrómiáig, majd a tiszta monokrómiával kísérletezett. A grisaille-festéstől Rodcsenkóig és tovább, Yves Klein vagy Rothko művészetén keresztül él az a hagyomány, amelynek nyomán - Károlyi Zsigmond finom elmozdulásokon nyugvó festészetét is beleértve - a maga általában nagyméretű, olykor a képi mozgalmasságot színek helyett impasto festésmóddal elérő olajképeit festi (Mozgás, 1996).

Előfordul, hogy több táblaképet egymáshoz illeszt (Valamin állás, 1995), vagy egymásra applikál, a kép a képben effektusát hozva így létre, vagy a vászon szélét a kompozícióhoz igazítja, adott esetben a sarkát levágja (Hiány, 1996).

Vélemény: