Személy

Gene Hackman

színész, narrátor, szereplő ...
 
Született: 1930. január 30. (87 éves)


Értékelés:

131 szavazatból
Szerinted?
Gene Hackman az egyik legnagyobb név Hollywoodban, de a világot jelentő deszkákon sem ismeretlen. Különösen a háborús filmek műfajában jól ismert, vígjátéki színészként kevéssé. Eddigi pályafutása során két Oscart, két British Academy Award-ot; két Arany Glóbuszt; két National Organization of Theatre Owners Award-ot; a Cannes-i Filmfesztivál legjobb színésznek járó díjat; és számos kritikai elismerést gyűjtött be.

Hackman a kaliforniai Riverside-ban látta meg napvilágot, majd az Illinois állambeli Danville-ben nőtt fel. Tizenhat évesen jelentkezett a hadseregbe, és a tengerészgyalogosoknál szolgált mint híradós. Leszerelés után a "rádiótól" a tévéhez vezetett útja: több helyi tévéállomásnak is dolgozott. Végül a nyugati partra költözött, ahol a Pasadena Playhouse társulatának tagja lett. Innét New Yorkba ment, ahol előbb kisebb tévéprodukciókban kapott szerepeket, majd 1964-ben a Lilith című filmben debütált az ezüst vásznon Warren Beatty oldalán.

Színpadi és filmes munkássága mellett Hackman egy regényt is írt Wake of the Perdido Star címmel. A színész szabadidejében fest, repül és autóversenyez.

Linkek:
Vélemény:


2016. augusztus 24. 21:55
Zseni.

2016. augusztus 21. 19:39
Szerettem/szeretem Gene Hackman filmjeit!
Nagyon jó színésznek tartom, kedveltem Őt és hihetetlen, hogy már 86 éves.
Megszámlálhatatlan filmben játszott, de örömmel olvastam most, hogy visszavonulva a filmezéstől, az írásban találta meg örömét.
Jó volt ezt is olvasni, köszönöm Neked, hogy olvashattam róla! :)
Örömmel tölt el, ha valakinek ilyen szép, tartalmas, sikeres élete van.


Összes hozzászólás