Személy

Gene Wilder

színész, forgatókönyvíró, rendező
Született: 1933. június 11. (Amerikai Egyesült Államok, Milwaukee, Wisconsin)
Meghalt: 2016. augusztus 29. (Amerikai Egyesült Államok, Stamford, Connecticut)

Jerome Silberman néven született 1933-ban, részben orosz felmenőkkel rendelkező családban. 26 éves korában vette fel a Gene Wilder művésznevet. Pályafutását színpadi szerepekkel kezdte, a hatvanas években mutatkozott be a filmvásznon. Legismertebb munkája talán az 1971-ben forgatott Willy Wonka és a csokoládégyár című produkció, melyben a címszerepet játszotta. Számos alkalommal dolgozott együtt Mel Brooksszal. További ismertebb filmes munkái: Az orrszarvú, A kis herceg, Dutyi dili, Ki kém, ki nem kém, Vörösruhás nő, Vaklárma. A színészet mellett forgatókönyvírással és rendezéssel is foglalkozott, több kötetet publikált. Négyszer nősült meg, egy gyermeke született. 2016-ban hunyt el, 83 évesen.

  • Oscar-díj (1969) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Producerek

Hozzászólások

offtopic
Edmond Dantes 2016 szept. 05. - 10:32:21
off
Nálam kétféle színházi tüntetés van illetve két és fél:

1/a) megnézem az elõadást és tapsolok
1/b megnézem az elõadást és nem tapsolok

2) nem megyek el az adott színházba/darabhoz

Manapság ez már unorthodox "tüntetés"?
offtopic
Edmond Dantes 2016 szept. 05. - 10:15:39
itt off
Ebbõl is kiderül h nem olvastam Bud Spencer- és Piedone-topikokat. Mondom, máris megérte ez a Gene Wilder-beírás :)
Gyorsan leszögezem: l á t t a m anno 1-2 Piedone-filmet = nem teljesen tudatlanul nem szeretem õket. Én ui -sokakkal ellentétben (nem rád gondolok!)- nem írok véleményt olyasmirõl, olyasvalakirõl, akit-amit egyáltalán nem ismerek. És -szintén számosakkal ellentétben- nem tüntetek olyan színház elõtt és igazgatója ellen sem, aminek-akinek egyetlen produkcióját sem láttam.

on
Ceterum censeo: nem kedvel(t)em Gene Wildert.
Edmond Dantes 2016 szept. 05. - 09:28:54
i t t off
Ezer köszönet! Végre valaki tabut dönt(ött): soha nem kedveltem -mondhatnám: ki nem álltam- a Piedonékat, (fõ)szereplõit és magyar klónját sem. (Utóbbit alakító színésszel semmi bajom!) Már ezért megérte hszni a számomra közömbös-nem kedvelt Gene Wilderhez. Valaki legalább leírta h neki nem/sem jön be a Spencer-Hill páros. Kár h ehhez egy másik hszó/hszás kellett, aki/ami "lerántotta a képmutatás, az üzlet és az önmagát is becsapó (nem csak a gójokat) eláruló árulás leplét...a zsidó kreálmányról".
Keresztes³ovag 2016 szept. 04. - 13:19:15
én a Stan és Panból semmit nem láttam még soha, Chaplinbõl igen, õ jó :) Benny Hill meg az abszolút király, megunhatatlan, mint Al Bundy!
Keresztes³ovag 2016 szept. 04. - 08:06:56
csatlakozom, engemet se. Baromi gyenge filmjei voltak a Vaklármát leszámítva, majdhogynem nézhetetlenek. Luis De Funes nálam ugyanez a kategória, a Jákob rabbin kívül egy darab filmjét nem tudnám megnézni.
Hohenstaufen 2016 szept. 03. - 11:28:14
1. Nem vagyok "õfelsége", mint ahogy gondolom Ön sem "parasztcsászár", képzelete sajátos társadalmi ranglistáján. 2. Gondolom az én véleményemnek is van létjogosultsága egy demokráciában és egy nyilvános fórumon. Tessék elviselni, ha mások nem ájulnak el a zsidó hitvilág, bizniszbirodalom, média- és tudatipar által kivetített hinnivalóktól. A kiválóság nem zsidó hitbizomány, nincs örökbérlet az "Örökkévalótól", vagy exkluzív belépõjegy Mózestõl a Stipi-stopi Kiválasztottak Szerepjátszó Színházába. 3. Hogy én hogy alszom, és mit vacsorázom, azt Ön nem tudhatja, így megint csak sajátos képzeletére hagyatkozik. Bár igazán küldhetne nekem egy kis levendula-esszenciát, meg egy kis garnélarák salátát a nyugodtabb éjszakám és emésztésem érdekében, ha már annyira aggódik érte. És ha már olyan jól tudja a dolgokat, komisszárom. 4. Csakis az Ön kedvéért, de ígérem, lobbizni fogok, hogy legyen "pántlikázó" szakember-képzés kis hazánkban, elvégre az elfeledett népi mesterségeket szépen legyalulta a professzionális globális kapitalizmus jól kitalált, brutálisan hatékony rendszere. Amelyben nem volt kötelezõ Fogaskereket, meg Kenõolajat, meg Haszonélvezõt, meg Néphülyítõt játszani. Ugye? Szegény Wildernek is javasolhatott volna még életében egy foglalkozást: mondjuk "Szelepnyitogató". Elvégre inkább nevessünk, mint sírjunk. Ugye?
Hohenstaufen 2016 szept. 03. - 11:04:18
Várható volt, hogy felbukkan egy mindentudó, éleslátású Komisszár.
Edmond Dantes 2016 szept. 03. - 10:43:36
Hamarabb = még tegnap este kellett volna reagálnod. Ez esetben Õfelsége jobban aludt volna. Talán nehéz vacsorát evett és valszeg rosszakat álmodott tegnap esti (válaszra-nem-méltó) beírása után és ma reggel ezért írt be ismét.

PS: mellesleg magam sem kedveltem GW-t, de a nem-kedvelésemhez nincs szükségem semmilyen "pántlikázásra".
Hohenstaufen 2016 szept. 03. - 10:43:22
Azért szálltam magamba, mert amikor valaki meghal, akkor legyünk emberségesek, és a vitás kérdések démonát ne engedjük ki a palackból a még el sem temetett elhunyt korábbi életmûve ürügyén. Wilder alkalomadtán meg tudta nevettetni az embereket, és ezzel örömet tudott okozni. Nyilván életmûvébõl mindenki a saját kultúrája és világlátása szerint szemelget és ítélkezik is fölötte. Ilyenkor nem illik arról beszélni, hogy mi bosszantja az embert.
nyugiss_ 2016 szept. 03. - 10:37:57
én igazán csak a vaklármára emlékszem tõle, de az barominagy volt :)
nyugodjék békében!
Hohenstaufen 2016 szept. 03. - 09:13:23
Jól van na - túloztam. Azt fenntartom, hogy egy bennfentes kör mindig futtatja az embereit és harsányan túldicséri, túldíjazza õket. De hát a világ már csak ilyen. Üzlet és érzelmi elfogultság. A Vaklármát tartom a legjobb filmjének. A mai világban nevetni nagy öröm, és Wilder kétségkívül tudott vicces és aranyos lenni. Személy szerint nem õt tartom Amerika legnagyobb komikusának. Az idõ sok mindent eldönt, elvégre Chaplinen, Stan-en és Pan-en és másokon ma is kacagunk. Szerintem a Pryor-rel alkotott párosát is túlbecsülik. Vannak közös jó poénjaik, de ezek nem állnak össze elsöprõ hatású életmûvé, úgy, mint például Bud Spencer és Terence Hill esetében. Az õ párosuk verhetetlen ezen a téren. Viszont Wilder intelligensebb, a zsidó háttere átsugárzik a filmjein. Ennek vannak megnyerõ, sõt megejtõ mozzanatai, ez tagadhatatlan. Gene Wilder a komikusok kasztjának elitjébe tartozott, nyugodjék békében.
Hohenstaufen 2016 szept. 02. - 20:01:21
Higgyék el, nagyon szomorú vagyok, és valóban nem örülök neki, hogy nekem kell lerántanom a képmutatás, az üzlet és az önmagát is becsapó (nem csak a gójokat) eláruló árulás leplét. Ez a szerencsétlen flótás soha nem volt igazán tehetséges. Tessék megnézni a filmjeit. Futtatták. Önmagában "aranyos" ember volt, egy eszköz, és ezzel körülbelül ki is merül a történet. Zsidó kreálmány. Borzasztó. A zsidók belehalnak, ha nem derül ki, hogy õk a legjobbak mindenben. Tessék megnézni minden filmjét, de szigorúan idõrendben. Lehet látni a "fejlõdést". Aranyos ember, alkalomadtán - semmi több. A halál nem dollár a köbön, vagy a Jóisten milyen tudja hatványon.
10/10
Nira1900 2014 okt. 26. - 18:20:25 10/10
Nagyon szeretem... :) És még mindig ott van a szemében az, amiért. :)
_goldie_ 2013 szept. 15. - 12:59:09
õ is visszavonult..
http://www.origo.hu/filmklub/blog/osszeallitas/20130913-eleguk-lett-a-sztarsagbol-bridget-fonda-gene-wilder-rick-moranis-sean-connery-gene-hackman.html

"2002-ben és 2003-ban még elvállat egy-egy epizódnyi mellékszerepet a Will és Grace címû sitcomban, aztán végleg búcsút intett a kamerának. Írni kezdett, és miután 2005-ben kiadta az emlékiratait Kiss Me Like A Stranger: My Search for Love and Art címmel, elkezdett novellákat, majd regényeket írni. A legújabb idén jelent meg Something to Remember You By címmel. Ezen kívül akvarelleket fest, és jótékonysági ügyekben vesz részt"
10/10
g.kobold 2010 febr. 26. - 20:48:15 10/10
Gene Wilder amerikai színész 1933-ban látta meg a napvilágot az USA-ban. Születési nevén Jerome Silberman, s ha névrõl nem is, arcról egészen biztosan ismerõs mindenkinek. A 70-es és 80-as években Richard Pryorral alkottak legendás komikus párost. Együttmûködésüknek olyan rekeszizmot igénybevevõ vígjátékokat köszönhetünk, mint a Dutyi dili (1980), a Vaklárma (1989),vagy a Folt a zsákját (1991) címû filmremekek.Pályája egy off-broadway produkcióban indult, egy kis szereppel. Nem sikerült rosszul, olyannyira nem, hogy ezt követõen fõszerepek következtek, szépen sorjában. Legnagyobb elsõ lépése a világot jelentõ deszkák felé, a Száll a kakukk fészkére címû darabban volt, amiben Kirk Douglas mellett állt színpadra. Nagy hatást gyakorolt rá munkatársa, Anne Bancroft is, aki Mel Brooks rendezõ akkori barátnõje volt, s így rajta keresztül megismerkedett a komédiakirállyal. A kapcsolat jó irányt vett, hiszen neki köszönheti elsõ filmszerepét a Bonnie és Clyde címû krimiben, ahol egy, a bûnözõpáros által elfogott temetkezési vállalkozót alakított.

Mel Brooks-szal közös munkába kezdtek, és 1967-ben hatalmas sikert aratott elsõ közös filmjük, a Producer. Wilder-t abban az évben Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplõ kategóriájában.

Több nagy alkotásban játszott, úgy mint a Woody Allennel készült Minden, amit tudni akartál a szexrõl címû 1972-es film, vagy 71-ben a Charlie és a csokoládégyár elsõ formája. Az 1974-ben készült Az ifjú Frankenstein meghozta neki a következõ Oscar-jelölést, igaz nem a színészi munkáért, hanem a legjobb adaptált forgatókönyvért járót, amit egyébként Brooks-szal együtt írtak meg. A Sherlock Holmes öccsének kalandjait (1975) nemcsak rendezõként jegyezte, hanem a forgatókönyvet is õ írta, sõt a fõszerepet is magára osztotta.Mégis, legemlékezetesebb korszaka a fekete színésszel, Richard Pryorral a filmtörténet legendás párosaként jegyzendõ. Olyanok voltak mint Stan és Pan vagy Bud Spencer és Terence Hill. Utolsó filmjei egyike volt az 1999-es Alice Csodaországban, ugyanis ebben az évben egy, a nyirokrendszert megtámadó betegséget diagnosztizáltak nála. Évekig tartó betegsége alatt többször kapott kemoterápiás kezelést, amitõl állapota stabilizálódott. Immáron negyedik feleségével él visszavonultan cunnecticuti birtokán.
9/10
NANU..! NANU..! 2010 febr. 25. - 00:46:12 9/10 Előzmény Feccho86
'Ki kém, Ki nem Kém' Szerintem... ?:(
Azt láttam tõle annak idején a MOZIBAN elsõnek... :)
goldberg 2010 jan. 12. - 14:03:27 Előzmény Feccho86
Szerintem a Mindenki fogja a magáét c. filmre gondolsz, de nem Gene Wilder a fõszereplõ, hanem Eric Idle.
Feccho86 2009 okt. 23. - 11:09:33
Jah és van a közepe vége felé egy darus jelenet is!
Feccho86 2009 okt. 22. - 21:39:33 Előzmény Nikki_Love
Szia!

Egy nagy segítségre lenne szükségem, amire évek óta próbálok rájönni.


Szal, nem vok biztos benne, de kb. 10 éve láttam egy filmet nem tom mikori, de olyan halvány sejtésem van, hogy Gene Wilder az egyik fõszereplõ benne és egy óráról szól vagy egy órát keresnek nem tom már, iszonyat jó vígjáték, van még egy olyan halvány emlék, hogy a haverjával az egyik jelenetnél egy olyan narancssárga csatornában csúsznak le melyen egyesével elfér egy ember. Egy ház tetejérõl, majd asszem egy szemetesbe esnek.

Tom helég kevés de ha vmi sejtésed van akkor írj nekem feltétlen.

írhatsz privibe is

abranyibetyar19@freemail.hu
10/10
blackman 2009 jan. 21. - 17:52:15 10/10
A Vaklármából: "Mens rea?Hogy kaphattuk el?Mind a ketten használunk gumit!" :D:D:D
Összes hozzászólás