Személy

Győrffy László

képzőművész, festőművész, alkotó
Született: 1976. április 28. (43 éves) (Budapest)
Festőművész.

1990-1994: Kaffka Margit Gimnázium, rajz szak; 1996-2001: Magyar Képzőművészeti Egyetem, festő szak. 2002: Nemzeti Kulturális Alap alkotói ösztöndíja; 2003: STRABAG festészeti-díj fődíja. 2005: Raiffeisen Bank díja; 2005: Római Magyar Akadémia ösztöndíja. A Fiatal Művészek Stúdiója Egyesületnek és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja. Budapesten él.

1998 óta rendszeresen szerepel egyéni és csoportos kiállításokon. Annak a '90-es évek végén fellépő fiatal fotórealista nemzedéknek a tagja, amelynek képviselői, mestereik (Szűcs Attila, Kósa János) inspirációjára, szakítottak a (neo-avantgárd realizmus-ellenességével s kapcsolódtak a kortárs nemzetközi festészet újjáéledő figuratív tendenciáihoz. Klasszikusan míves naturalizmusa a hagyományos olaj-vászon festészet akadémikus örökségét ötvözi az ezredforduló képi világával.

A "technorealistának" (Hornyik S.) nevezett fiatal festők egyik jellegzetes, sokat kiállító képviselőjeként, az elektronikus médiumok (főként a Photoshop rajzprogram) vizualitását konfrontálja a mindennapokból kiemelt életképek és portrék fotórealisztikus valóságával. A festmény modellje önmaga klónjaként megsokszorozódik, egy-egy testrészét digitális pixelek mossák el vagy eltorzítja a rajzszoftver hullám-hatása. Az így születő mutáns, hibrid festészet a sci-fi filmek és a videóklippek vizuális erejét hordozza klasszikus formába foglalva. Negatív utópiák egy ember utáni, poszthumán gépkorszak reménytelen és frusztrált szép új világáról.

Hozzászólások