Személy

Hankó Attila

színész
Született: 1961. június 21. (Magyarország, Szentes)
Meghalt: 2000. december 2. (Magyarország, Algyő)

Gimnazistaként kóstolt bele a színjátszásba, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1987-ben végezte el, osztályvezető tanára Marton László volt. Diplomája megszerzése után az Arany János Színház tagja lett. Jellegzetes orgánumának köszönhetően rendszeresen szinkronizált, emellett szenvedélyes horgász volt. 2000 decemberében hunyt el, halálát közlekedési baleset okozta.

Hozzászólások

tinodialfred 2010 dec. 13. - 22:12:14
Remélem, jól érzi magát, akárhol is legyen!
fordf 2010 dec. 08. - 18:50:26
Ma 10 éve... Hiányzik a hangja!
10/10
Bigpapa 2009 máj. 01. - 21:42:44 10/10
Hankó Attila 1961-ben született.

A Színház- és Filmmûvészeti Fõiskolán 1987-ben szerzett diplomát.
1985–86-ban a Vígszínházban játszott,aztán 1987-tõl az Arany János Színház társulatának tagja lett,a színház megszûnéséig. Fõbb szerepei voltak: Võlegény, Apa, Király (Maleszka: Vihar a Gogo Színházban); Cornwall (Sh.: Lear király).1987 januárjában született egy lánya, Anita.
Ezután szabadúszó lett, a szinkronszakma felé fordult. Az élvonalbeli magyar szinkronizálás egyik nagy mohikánja volt, rendkívüli beleérzéssel és lendülettel végezte dolgát. Hangja számos karakterrel összefonódott, mára talán már-már klasszikusnak mondható, ahogy..
Michael Madsen pszichopata Mr. Drappját elõadta.
Egy kiégett ökölvívót szinkronizált a Támad a Mars!-ban.
Egy elõítéletekkel teli színesbõrû esküdtet a Tizenkét dühös ember televíziós változatában.
De felejthetetlen az ártatlanul sínylõdõ nagydarab néger-elítélt, a Michael Clarke Duncan alakította John Coffey magyar hangjaként is.
Vissza a jövõbe 2-ben Thomas F. Wilson hangja volt.
Több tévéfilmben is feltûnt, köztük a Szomszédokban 1993-1994 között õ játszotta Makit, a kidobóembert az Alkotás presszóban,ahol Alma dolgozott.
Szenvedélyes horgász és jó apa volt, amikor csak tehette, támogatta a versenyhorgászatot, imádta a vizet, fõleg a Tiszát.
Trokán Péter így jellemezte barátját: "Attila addig dolgozott színházban vagy stúdióban, amíg a munka szórakoztatta. Mindenütt igyekezett jól érezni magát, s mindent megtett azért, hogy mások is jól érezzék magukat. Semmi simlisség nem volt benne."
2000 dec.2-án hajnalban bekövetkezett az a bizonyos hajnali utazás Szentesrõl Szegedre. Beült egy fiatalember kocsijába, hogy két hölggyel,akiket aznap ismert meg, lejusson Szegedre. Az egyetlen életben maradt utas vallomása szerint Attila hiába kérte a sofõrt, hogy vezessen lassabban, az száznegyven kilométeres átlagsebességgel száguldott a kanyargós országúton.Az autó kisodródott, neki csapódott a szalagkorlátnak.A szembõl érkezõ pótkocsis IFA vezetõje megpróbálta elkerülni a balesetet,elrántotta a kormányt,de az autó visszapattant a szalagkorlátról és frontálisan az IFA-ba csapódott.Az pedig leborotválta a személyautó tetejét. Három halott volt a balesetben, köztük a sofõr. Szentesen rendõri készültséget kellett kivezényelni, annyian tolongtak a temetésén. Attilát 2000.december 8-án temették el.