Személy

Hans Christian Andersen

író, szerző, forgatókönyvíró
Született: 1805. április 2. (Dánia, Odense)
Meghalt: 1875. augusztus 4. (Dánia, Koppenhága)
Dánia második legnagyobb városában Odenseben születtet. 1830 január 2-án jelent meg első verseskötete, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Andersen neve közismert legyen. Az 1835-ben megjelent 'Mesék gyermekeknek' című kötetét rossz kritika fogadta, az olvasó közönség azonban a szívébe zárta. Az olvasók ösztönözték Andersent arra, hogy folytassa az írást. 1843-ban meséi 'Elbeszélés gyerekeknek' címmel jelentek meg. Ekkor találta meg a tökéletes formát írásainak. Az utolsó meséi 1872-ben jelentek meg. Ezután Andersen életét a betegségek jellemezték. Közel 800 verset, 40 színdarabot, 6 regényt és 5 úti beszámolót hagyott hátra, de a legfőbb érdeme a 175 mese és történet megírása.

Híres meséi: A kis gyufaáruslány, A császár új ruhája, A tűzszerszám, A rút kiskacsa, A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona, A Hókirálynő

Hozzászólások

monnci 2010 ápr. 05. - 20:30:01
Andersen szerintem egy nagyon nagy meseíró. emlékszem, kiskoromban elalvás elõtt apu mindig mesélt nekem egy Andersen mesét. van egy jópár Andersen könyvem. gyönyörûszép mese a kis gyufaárús lány, a kis hableány, a rendíthetetlen ólomkatona, de az a két Andersen mese, ami talán a legnagyobb benyomást tette rám, az a 'lány, aki a kenyérre hágott', és a 'Hókirálynõ'. a Hókirálynõ egy gyönyörû mese, a lány aki a kenyérre hágott viszont nekem akkoriban elég ijesztõ volt.
egyszóval számomra Õ a legjobb meseíró, ha valahol visszaolvasom, vagy meghallom egy meséjét, mindig olyan kellemes érzés tölt el. [:
Sir Spangi 2010 febr. 06. - 17:31:29
Hali!

Andersennek sok szép meséje van, amit nagyon szeretek. Van viszont egy olyan is, amit szeretnék beszerezni, de sajnos nem sikerül.

A címe: A tûzszerszám

A mesébõl 1969 körül készült film változat, ha jól emlékszem csehszlovák volt. Ezt szeretném valahogyan megszerezni, ezért ha valaki tudna segíteni, az remek lenne.

Sajnos még adatokat sem találok róla, így minden használható információ jól jönne (eredeti cím, szereplõk, IMDB adatok, stb.)

------------
Spangi