Személy

Herpay Ágnes

előadó
Született: Sopron
Tanulmányait a soproni Állami zeneiskolában kezdte zongora szakon, majd 1975-től a Győri Zeneművészeti Szakközépiskolában fagott szakon folytatta. 1978-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri Tagozatának hallgatója fagott és szolfézs szakon, ahol tanárai Maros Ernő, Nagy András, Ngnyen Puch Linh, Vizsolyi Lívia és Keszler György voltak.

Döntő változást életében sikeres zeneakadémiai felvételije hozta 1981-ben. Zenei kiteljesedését, gondolkodásának megváltozását főleg ezen intézmény tanárai tették lehetővé, úgymint Janota Gábor, Kurtág György, Czidra László, Simon Albert, Kroó György, Botvay Károly és Láng Ist­ván.

1984 óta a Pécsi Szimfonikus Zenekar, majd jogutódja, a Pannon Filharmonikusok első fagot­tosa, szólamvezetője. Zenekari munkája mellett évenként ad szólóestet a pécsi Művészetek és Irodalom Házában, ahol a kortárs fagott darabok rendszeres előadója. Fellépett a Pécsi Szimfo­nikus zenekarral Mozart, Weber és Vivaldi több fagottversenyének szólistájaként, többször köz­reműködött Mozart és Haydn Sinfonia Concertante darabjaiban, szólóestje volt a Tavaszi Feszti­vál keretén belül Sopronban és Kaposváron, egyenes adásban játszotta a Bartók Rádióban Weber fagottversenyét, valamint Francaix Divertissement című darabját. Utoljára Sztravinszkij: A ka­tona története c. darabjában lépett fel a Művészetek Palotájában.

1998 óta a Pécsi Szimfonikus Zenekar minden akkori tagja viselheti a Pásztory Ditta díjat. 2006 májusában a Pannon Fil­harmonikus zenekar tagjai titkos szavazással az ?Év zenekari művésze? díjjal tüntették ki, 2007-ben a közönség szavazatai alapján az ?Év legkedvesebb zenekari tagja? címet kapta.

Az oktatás területén a rövid ideig alsó fokon általános, minden fafúvós hangszert tanító tanárként gyűjtött tapasztalatok után 1987-től a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tanára. 1995-96-ban, majd 1999 óta folyamatosan tanít a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának a Zeneművé­szeti Intézetben is. 2007 óta a zenekari tanszék tanszékvezetője. Rendszeresen részt vesz előadá­saival a zeneiskolai tanárok országos továbbképzésében az Országos Pedagógiai Intézet meghí­vására (jelenleg Metronom Kht.). A Kulturális Minisztérium felkérésére kidolgozta a Nemzeti Alaptanterv alapfokú fagott-oktatására vonatkozó részét. 1994-ben adták ki Szeretek Fagottozni címmel a 9-10 évesek számára írt gyakorlatkötetét, amely azóta az alsó fokú fagott-oktatás egyik kedvelt iskolája lett. Rendszeresen tanít a bajai, ill. besztercebányai Pro Musica Nemzetközi Nyári Akadémián.

2004. október 24-én vette át Mesterdoktori (DLA) oklevelét. Ezt a fokozatot elsőként Herpay Ágnes szerezte meg, és jelenleg is az egyetlen, aki nem Állami Díj elismeréseként (Pl. Liszt Díj) érte el a DLA fokozatot Magyarországon.

Hozzászólások